85 Bin Kanatlı Yaban Hayvanı Üretilecek
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Keklik ve sülünler Geyikler Ceylanlar 85 bin kanatlı yaban hayvanı üretilecek Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş: "Kanatlı ve memeli yaban hayvanı üretip, uygun yaşam ortamlarına salmak suretiyle yaban hayatını destekliyoruz" "Geçen yıl 97 bin 200 keklik ve sülün üretilerek tabiata salındı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Keklik ve sülünler
Geyikler
Ceylanlar 85 bin kanatlı yaban hayvanı üretilecek
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş :
"Kanatlı ve memeli yaban hayvanı üretip, uygun yaşam ortamlarına salmak suretiyle yaban hayatını destekliyoruz"
"Geçen yıl 97 bin 200 keklik ve sülün üretilerek tabiata salındı. 2016 içinde ise 85 bin kanatlı yaban hayvanı üretip tabiata salmayı planlıyoruz"
ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, yaban hayatını korumak ve gelecek nesillere intikalini sağlamak için bu yıl 85 bin kanatlı yaban hayvanı üretip, tabiata salacak.
DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayvanlarının yaşam ortamlarıyla korunması amacıyla çalışmalarını etkin bir şekilde yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'nin sahip olduğu doğal kaynaklardan en hassas ve özen isteyen alanın "yaban hayatı" olduğu gerçeğiyle hareket ettiklerini aktaran Taş, "Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi, bu alanlardan şuurlu, planlı faydalanılması, sürdürülebilir bir yönetim anlayışı ile gelecek nesillere intikalinin sağlanması için hassasiyet gösteriyoruz" ifadesini kullandı.
Yaban hayatının desteklenmesi için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Taş, şöyle konuştu:
"Geçmişten aldığımız ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu tür zenginliği mirasımızı koruyup, çoğaltmak ve geleceğe aktarabilmek genel müdürlüğümüzün en başta gelen vazifelerinden biridir. Geçmişten günümüze bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi yurdumuzda da birçok bitki ve hayvan türü yok olmuş, birçok tür de bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. DKMP olarak bizler kanatlı ve memeli yaban hayvanı üretip, uygun yaşam ortamlarına salmak suretiyle yaban hayatını destekliyoruz."
"2015'te 97 bin 200 keklik ve sülün üretildi"
Türkiye'de hizmet veren 8 kanatlı hayvan üretim merkezi olduğunu belirten Taş, "Geçen yıl 97 bin 200 keklik ve sülün üretilerek tabiata salındı. 2016 yılı içinde ise 85 bin adet kanatlı yaban hayvanı üretip tabiata salmayı planlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda yürütülen çalışmalarda yılın ilk civcivleri Kahramanmaraş-Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde hayata gözlerini açtı" dedi.
Nurettin Taş, Türkiye'de keklik ve insan arasında kültürel ve duygusal bir bağ oluştuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Keklikler halk ezgilerine konu olmuş, evlerde beslenen kekliklerin ötüşlerini dinlemek vazgeçilmez bir gelenek ve tutkuya dönüşmüştür. Av hayvanları içinde en fazla avı yapılan kekliğin popülasyon yoğunluklarında 2012 yılında görülen azalma neticesinde, ülkemizde ilk defa avcıların da avlananın tarafına geçerek keklik avından feragat etmeleri avcı camiasının da kekliğin yaşatılması hususunda ciddi bir sorumluluk üstlendiğini göstermiş ve bu durum DKMP'yi de ziyadesiyle memnun etmiştir."