Haberler

800 Yıllık Sedirleri Kesen Mermer Ocağı Protesto Edildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın bitki türü ve yaban hayatının zengin olduğu Hisarçandır bölgesinde açılan mermer ocağı için 800 yıllık sedir ağaçlarının kesilmesi, büyük tepki çekti.

Antalya'nın Hisarçandır bölgesinde, Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayık başta olmak üzere çok sayıda endemik bitki türü ve yaban hayatının zengin olduğu alanda açılan mermer ocağı için 800 yıllık sedir ağaçlarının kesilmesi, büyük tepki çekti. Yaklaşık 500 kişi, Ekizce Yaylası'ndaki ağaç katliamını protesto etti.

Hisarçandır bölgesinde yaklaşık 1600 rakımda Batı Toroslar'ın zirvelerinden Ekizce Yaylası'nda İMSA Mermer firması tarafından yapılan ağaç katliamı, hem bölge köylüleri hem de Antalya'daki doğaseverler tarafından protesto edildi.

Bölge köylüleri, çevreciler, doğa yürüyüşçüleri, bisiklet grupları, dernekler, sendikalar, partiler ve platformlardan 500'e yakın kişi, Hisançandır'ın Palamutlar Mahallesi'nden başlayıp yaklaşık 1 kilometrelik dağ yürüyüşünün ardından mermer ocağının bulunduğu alana ulaştı.

'ÇARŞI SEDİR AĞACINI KESENE KARŞI'

Eylemde 'Asırlık sedir ağaçlarımızı koruyacağız ve yaşatacağız' yazılı pankart açılırken 'Sedir ağacı huzurdur, güçtür, ışıktır', 'İnsana kıyan AKP, ağaca kıymaz mı?', 'Asiyiz, keçiyiz, sedir ağacımıza dokundurtmayız', 'Değerli siyasetçiler iyi eserler bırakın, arkanızda kötü eserler bırakmayın', 'Diren orman, diren sedir', 'Doğa katliamına son', 'Sedir ağacıma dokunma', 'Geleceğimize taş bırakma. Geleceğimize oksijen ve yeşil orman bırak', 'Sediri kestiler şakayığa tabut ettiler', 'Çarşı sedir ağacını kesene karşı' gibi çok sayıda döviz açıldı.

KARA LASTİKLERİYLE PROTESTO ETTİ

Köylülerin de katıldığı eylemde 80 yaşındaki Mustafa Karaman, kara lastikleri ve içine giydiği birbirinden farklı çoraplarıyla doğa yürüyüşçüleri ile birlikte dağlık yolda mermer ocağına kadar tırmandı. 'Çıkar uğruna dikmekle bitmeyen yeşil çilek ormanları yok olmaktadır. Gerçek sahibi kim?' yazılı döviz taşıyan Karaman, yüzlerce yıldır yaşanılan bu ormanlık alanda katliam durdurulana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Eylemde iki dağcı, mermer ocağının bulunduğu alanda yer alan 50 metre yüksekliğindeki kayalıktan iple iniş yaptı. Dağcılar, inişleri sırasında 'Mermer uğruna asırlık sedir ağaçlarını katletme' yazılı pankart açtı.

Mermer ocağının faaliyet gösterdiği alanda yüzlerce yıllık sedir ve kızılçam ağaçlarının kesildiği görüldü. Bölgede Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayığa ait çok sayıda filizlenen tohum da bulunuyor.

MERMER OCAĞINA TAHSİS İPTAL EDİLMELİ

Çocuklar ve yaşlıların da katıldığı eylemde Ekizce Yaylası'nda grup adına A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz açıklama yaptı. Antalya halkı olarak asırlık sedir ağaçlarına sahip çıkmaya, onları korumaya ve yaşatmaya geldiklerini belirten Hediye Gündüz, "Batı Antalya'nın sedir ağaçlarını korumaya geldik. Sedir ormanlarımızın, dağlarımızın, yaylalarımızın su kaynaklarımızın, tarihi eserlerimizin, endemik bitkilerimizin ve yaban yaşamının sahipsiz olmadığını anlatmaya geldik. Burada hepimize karşı yapılan yanlışları tüm kamuoyuna anlatmaya, göstermeye ve çözüm için herkesi harekete geçirmeye geldik. Bu kayalar bizimdir ve buradaki mermer ocağı tahsisi derhal iptal edilmelidir" dedi.

SEDİR ORMANINDA 100 DÖNÜMLÜK TAHSİS

Bölgenin dünyada eşi benzeri olmayan sedir (katran) ağaçlarıyla kaplı olduğunu belirten Gündüz, "Kayalık alanda mermer ocağına 100 dönümlük alan tahsis edilmiştir. Bu alan baştan başa doğal orman ekosistemine sahiptir. Bu alanın arasına ormanı yavaş yavaş kemiren mermer ve taş ocaklarının açılması, zamanla ura dönüşüp bütün ormanı yok etmesi demektir. Sedir, dünyadaki en kıymetli orman ağaçlarının başında gelmektedir. Sedir ağacı üretmek, ekonomiye mermer ocağından çok daha katkı sağlar" dedi.

SEDİR MERMERDEN DAHA DEĞERLİ

1 ton mermerin fiyatının 100 TL, 1 metreküp sedirin fiyatının ise 450 TL'den başladığını belirten Hediye Gündüz, "Bu alanda yaşları 200'den başlayarak 800 yaşlarına kadar sedir ağacı vardır ve bu ağaçların anıt ağaç statüsüne alınması gerekir. Orman Bölge Müdürlüğü'nün bu ağaçları anıt ağaç statüsüne alması gerekirken mermer ocağına verilmesine karşı çıkmaması akla ziyan bir tutumdur" dedi.

ZENGİN DOĞAL YAŞAM

Ekizce Yaylası'nda yoğunluklu sedir ağaçlarıyla birlikte ardıç, meşe, şimşir, kesme, pıynar meşesi, yabani mersin, kuşburnu, yabani çilek ağacının yaşadığını anlatan Gündüz, bu ağaçlarda ağaçkakan, şahin, kartal, yabani güvercin, keklik, yaban domuzu, kara yılan, boz yılan, tilki, tavşan, kurt, sincap ve Toros karakulağı (vaşak) yaşadığını kaydetti.

Gündüz, nesli tehlike altındaki çift boynuzlu yaban keçisinin de mermer ocağına tahsis edilen Alınlıdağ ve Kızıllı kayalık alanında yaşadığını söyledi.

EXPO'NUN SEMBOLÜ ŞAKAYIĞIN DOĞAL YAŞAM ALANI

Bölgenin Expo 2016'nın sembol bitkisi şakayığın doğal yaşam alanı olduğunu dile getiren Gündüz, 'Çiçek ve Çocuk' temalı fuarın sembol bitkisinin doğal yaşam alanı olan bu bölgenin tüm dünyaya tanıtılmak istendiğini, bütün uluslararası konuklara tanıtılacağı, bilim insanlarının da geleceğini ve tam da Antalya EXPO 2016 öncesinde buraya mermer ocağı açılmasının Türkiye'nin hem prestijini zedeleyeceğini, hem görsel anlamda tahribatın bütün dünyanın gözleri önüne serileceğini açıkladı.

ÇOK SAYIDA ENDEMİK VAR

Alanda bir diğer endemik bitki gelintacı lalesi olduğunu belirten Gündüz, "Yayla bölgenin ana su kaynağı havzasıdır ve 3 ayrı su kaynağı vardır. Halkın içme ve kullanma suyunun havzası. Bu bölgenin tarumar edilmesi su kaynaklarını kurutacak, suyu bulandıracak ve mermer kesimi için su gerekli olduğu için suyu şirket kullanacaktır" dedi.

2 ANTİK KENT VAR

Tahsis alanı sınırında 2 Likya antik kenti olduğunu da belirten Gündüz, bölgenin çok tehlikeli bir heyelan bölgesi olduğunu da kaydetti. Mermer ve taş ocaklarının halkın ana ulaşımını sağlayan karayollarını bozan en büyük etken olduğunu söyleyen Gündüz, bölgede çok sayıda taş ocağından dolayı tozdan kaynaklı özellikle de astım hastaları ve kanserli hastalar olduğunu dile getirdi.

Gündüz, bölgede açılan 4 taş ocağı olduğunu, bu mermer ocağının halka sorulmadan açılan 5'inci ocak olduğunu anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

35 ilde eğitime kar engeli

35 şehirde eğitime kar engeli! İşte tatil olan il ve ilçeler

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

title