Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

8. Milletlerarası Türkoloji Kongresi Sona Erdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dünyasının birleştiği sekizincisi düzenlenen Milletlerarası Türkoloji Kongresi, kapanış oturumu ile sona erdi.

Sekizincisi düzenlenen Milletlerarası Türkoloji Kongresi, 4 Ekim Cuma günü gerçekleşen kapanış oturumu ile sona erdi. Başkanlığını İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan'ın yaptığı oturum, saat 14.30'da İÜ Edebiyat Fakültesi M. Fuat Köprülü Salonu'nda Prof. Dr. Mustafa Özkan'ın açılış konuşması ile başladı. Yerli ve yabancı birçok akademisyenin katıldığı oturum da, kongrenin açılışında söz alamayan akademisyenlere söz verildi. Söz alan akademisyenler oturum ile ilgili eleştiri ve önerilerini Başkan Prof. Dr. Mustafa Özkan'a aktardılar.

Türk Dünyası Bu Kongrede Birleşti

Prof. Dr. Mustafa Özkan konuşmasında, bu kongre sayesinde Moğolistan'dan Amerika'ya kadar yayılan coğrafyada yaşayan Türklerin birleştiklerini ifade etti. Prof. Dr. Özkan kongre sırasında sunum yapan gençlerin heyecanlarına bağlı olarak yanlışlıklar yapabildiğini, ancak bu yanlışlıkların genç nesillerin gelişmesi bağlamında bir hata olarak değerlendirilemeyeceğini, çünkü bu kongrelerin gençliğin yetiştiği bir okul olduğuna dikkat çekti. Sunarak konuşmasına son verdi.

Türkoloji İstanbul'a Yakışıyor

Oturum esnasında söz alan Prof. Dr. Leyla Karaoğlu Türkoloji Kongrelerinin İstanbul'a yakıştığını belirterek "Türkoloji kongreleri en fazla İstanbul'a yakışıyor. Neden? Arkadaşlarla beraber bugün içinde bulunduğumuz fakültenin üçüncü katına çıktık. Bütün kapılarda Türkoloji kongresine emeği geçen hocaların isimleri yer alıyordu. Türkoloji, 150 yıldır İstanbul'da. İsmi milletlerarası gerçekten de öyle milletlerarası bir kongre. Türkoloji Kongresi dünyanın her yerinden Türkoloji akademisyenlerini buluşturdu.'' dedi. Prof. Dr. Karaoğlu sözlerini şu cümle ile tamamladı: "Ben bu toplantıdan kazançlı ve büyük bir memnuniyetle ayrılıyorum. Prof. Dr. Mustafa Özkan ve kongrede emeği geçenlere teşekkürlerimi sunarım."

Bayrağı Devrediyorum

Oturumda konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Eski Başkanı Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya "Ben bayrağı 40 yıl dalgalandırdım şimdi bu bayrağı devretme zamanı geldi'' diyerek Türkoloji Kongrelerini bundan sonra geliştirerek devam ettirme görevinin Prof. Dr. Özkan'a ait olduğunu belirtti.

Kapanış oturumuna katılan İÜ İktisat Fakültesi Eski Öğretim Görevlisi Nevzat Yalçıntaş ise, birçok Türkoloji kongresine katıldığını ancak hiçbirinden bu kadar mutluluk duyamadığını ifade etti.

300'den fazla bildirinin sunulduğu dünyanın birçok ülkesinden akademisyenlerin katıldığı Türkoloji kongresi, Oturum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özkan'ın kongrede emeği geçenlere plaketlerini vermesi ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title