8. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi Devam Ediyor
Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ve Polis Akademisi Başkanlığınca ortaklaşa düzenlenen "8. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programı'"nda muhabirlerin zorlu eğitimi devam ediyor.
Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ve Polis Akademisi Başkanlığınca ortaklaşa düzenlenen "8. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programı'"nda muhabirlerin zorlu eğitimi devam ediyor.
Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda, kursiyerler, alanlarında uzman polis ve askerler tarafından eğitiliyor.
AA habercilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan muhabir, foto muhabiri ve kameramanların da katıldığı programda, kursiyerler, savaş, doğal afet ve diğer olağanüstü hallerde görev yapabilecek şekilde yetiştiriliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Akademisi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) uzman kadroları tarafından verilen eğitimlerde haberciler, görev başında maruz kalabilecekleri saldırı ve tehlikelere karşı hayatta kalabilmeleri için donatılıyor.
Eğitimin ilk bölümünde "Rota Belirleme ve Harita Okuma", "Hava ve Deniz Operasyonları", "Teknoloji ve Bilgi İletim Teknikleri, Ortadoğu Jeopolitiği" başlıklarında teorik dersler alan savaş muhabiri adaylarına; toplumsal olaylara müdahale, yaralanmadan kendini savunma, vücudun hassas ve kritik noktaları, mesafe kontrolü ve odaklanma, silahsız saldırgana karşı savunma, bıçaklı veya sopalı saldırgana karşı savunma, yakın savunma taktikleri, gazetecilere yönelik saldırılarda yapılması gereken savunma hareketleri hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatıldı.
Kursiyerlerden Alma Djekovic, verilen pratik eğitimlerin çok gerçekçi olduğunu söyledi.
Eğitimin hem mesleğine hem de hayatına çok fayda sağlayacağına inandığını belirten Djekovic, "Özelikle toplumsal olaylarda bir haberi daha iyi takip edebilmeyi öğrendim. Örneğin toplumsal olaylarda yaşanacak problemlerde bir gazeteci olarak ne şekilde hareket edebileceğimi öğrendim. Savunma dersinde hayatta kalma ve kavgada nasıl müdahale yapacağımı öğrendim. Burada bulunduğum sürede Anadolu Ajansı'nın uluslararası düzeyde nasıl eğitim verdiğine şahit oldum. Yapılan pratik eğitimler çok gerçekçi." dedi.
Muhammed İsa da pratik eğitimlerle çok şey öğrendiğini belirtti.
AA'nın verdiği eğitimi çok önemsediğini vurgulayan İsa, şunları kaydetti:
"Gazeteci olarak yakın savunma eğitimlerinden faydalandım ve çok etkilendim. Çok iyi bir kurs, teorik derslerden ziyade pratik dersler fazla olursa çok daha iyi olur. Ben pratik eğitimlerden çok fazla şey öğrendim. Özellikle toplumsal olaylarda gaza çok maruz kaldığımız oluyordu ve nasıl hareket edeceğimizi bilmiyorduk. Burada öğrendiklerimle gaza karşı kendimi daha iyi koruyabilirim. Özelikle bizim bulunduğumuz bölgelerde yani Ortadoğu'da böyle bir eğitim hiç yok. Anadolu Ajansı böyle bir eğitimle gazetecileri donanım ve bilgi anlamında donatmış oluyor."
AA fotomuhabiri Abdülhamid Hoşbaş ise eğitimlerin gayet verimli geçtiğini aktararak, verilen teorik ve pratik derslerden işine yarayacak tecrübeler edindiğini dile getirdi.
Kendisini en çok zorlayan dersin toplumsal olaylarda kullanılan TOMA'dan su ve gaz sıkılması olduğunu anlatan Hoşbaş, şöyle konuştu:
"Burada hem eylemcilerin hem de polislerin yaşadıkları tecrübeleri öğrendik. Teorik olarak gördüğümüz dersleri daha sonra uygulamaya çalıştık. Olaylar sırasında, bir gazetecinin durması gerektiği yeri belirleme konusunda yeni bilgiler edindik. Amacımız haber yapmak olduğu için olaydan yara almadan görevimizi yerine getirmeyi öğrendik. Şunu bir kez daha not ettik. O da önceliğimiz can güvenliğimizdir. Can güvenliğimiz olmadan da haberi kamuoyuna yansıtamayacağımızı biliyoruz. Bu eğitimde nasıl hayata kalacağımızın taktiklerini öğrendik. Eğitim son derece zorlu ve başarılı."
Savaş muhabiri adaylarının eğitimleri, 28 Ekim'de sona erecek.