8 Bin Nüfuslu Beldede 5'inci Termik Onayına Tepki
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren toplam bin 760 megavat gücündeki 3 termik santrale ilave olarak bin 300 megavatlık 4'üncü santralin yapımı sürerken, 660 megavatlık 5'inci santralin de yapılmasına onay verilmesi tepki çekti.
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren toplam bin 760 megavat gücündeki 3 termik santrale ilave olarak bin 300 megavatlık 4'üncü santralin yapımı sürerken, 660 megavatlık 5'inci santralin de yapılmasına onay verilmesi tepki çekti. Çevre dernekleri, beldenin termik cehennemine dönüştürüldüğünü söyledi.
Çatalağzı'nda 2010 yılında 160 ve bin 300 megavatlık 2 termik santral kuran Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş., şimdi bin 300 megavatlık 3'üncü termik santralin inşaatını sürdürüyor. Yeni santralin 2016'da faaliyete geçmesi hedefleniyor. 1946 yılında Türkiye'nin 2'nci büyük termik santrali olarak kurulan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali'ni (ÇATES) geçen yıl devletten 350 milyon dolara alan Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise şimdi 660 megavatlık 2'nci üniteyi kurmak için başvurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başvuruyu kabul etti ve ÇATES-2'nin ÇED süreci başladı.
BELEDİYE BAŞKANI: BELDE YENİ TERMİK SANTRALİ KALDIRMAZ
5 santralde toplam 3 bin 720 megavat enerji üretilecek beldede halk duruma tepki gösterdi. Çatalağzı sakinleri, santrallerin neden olduğu kirlilik nedeniyle evlerinden dışarıya çıkamaz duruma geldiklerini söyledi. Belediye Başkanı Adnan Akgün ise Ağustos ayında toplantılar yaparak yeni kurulacak santrallerle ilgili halkın görüşlerini alacaklarını söyledi. Şu anda 3 termik santralin faaliyette olduğunu, 4'üncüsünün yapımının sürdüğünü, 5'incisiyle ilgili de ÇED sürecinin başladığına işaret eden Başkan Akgün, zaten mevcut santrallerin çevreye ve insan sağlığına yeterince zarar verdiğini belirterek, şöyle dedi:
"Bilimsel verilere baktığımızda bölge yeni bir termik santrali kaldıracak durumda değil. Sonuçta insan sağlığı da önemli. Hepimiz sağlık için yaşıyoruz. 'Yasal hakkım var, bu santrali kurarız' diye bir şey yok. Burada her şeyi insanlar yaşıyor. Çatalağzı'nın alt yapısı hep iflas etti. Bunları seçilmiş birisi olarak insanlara anlatacağım. Biz artık termik santral istemiyoruz. Olanlar bize yeter. Onlarla yaşamaya çalışıyoruz zaten."
ÇEVRE DERNEKLERİ TEPKİLİ
Çevre dernekleri de beldede yeni kurulacak termik santrallerle ilgili halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Kadir Orhan, Zonguldak'ta 1 yılda yakılan kömürün termik santrallerde bir haftada yakıldığını belirterek, "Bu yaktığı kömür ile zaten bir çevre kirliliği yaratıyor santraller. Burada önce insanları fakirleştirip muhtaç hale getiriyorlar. Taktikleri bu. Sonra, 'Biz sizin bu ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz. İş vereceğiz, AŞ vereceğiz' diye insanları kandırıyorlar" dedi.
TEMA TEMSİLCİSİ: TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ
TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan da Çatalağzı'nın termik cehennemine dönüştürüldüğünü, Ereğli'den Amasra'ya kadar 78 kilometrelik sahil şeridinde yeni termik santral projelerinin olduğunu söyledi. Çatalağzı'nda 3 üniteli termik santral kural Eren Enerji'nin, şimdi komşu belde 2 bin nüfuslu Muslu Beldesi'ne de termik santral kurmak için bakanlık onayını alıp ÇED sürecini başlattığını belirten Aydan, "Biz artık bu bölgede, Zonguldak'ta tek bir santral istemiyoruz. Kurdurmamak için de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte elimizden geleni yapacağız. Türkiye'de 2 nükleer santral, 80'nin üzerinde termik santral ve binlerce de HES projesi var. Bizim gerçekten bu kadar enerjiye ihtiyacımız var mı? Bunu sorgulamamız gerekiyor" diye konuştu. - Zonguldak