Haberler

8. Arşivcilik Günü Kuruluşunun 167. Yıl Dönümü Kutlandı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da 8. Arşivcilik Günü ve Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 167. yıl dönümü törenle kutlandı.

8. Arşivcilik Günü ve Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 167. yıl dönümü törenle kutlandı.

Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Osmanlı Arşivleri Daire Başkanı Dr. Önder Bayır, arşiv sitesi, arşivcilik kanunu ve personelin özlük hakları olmak üzere 3 önemli meselelerinin olduğunu söyledi.

Dünyanın en modern ve büyük arşiv sitelerinden birine sahip olduklarını anlatan Bayır, Türkiye'de kamu binaları arasında ilk sıralarda yer alacak projeyi yeterince tanıtamadıkları kaydetti.

Projenin, 150 milyon dolarlık, Türkiye'nin gurur vesilelerinden biri olduğunu vurgulayan Bayır, "Arşiv sitesi meselemizden sonra, bir de Türk Milli Arşiv Kanunu çıkarsa, onunla birlikte inşallah arkadaşlarımızın hak ettikleri arşiv uzmanlığı da verilir. Bu sorun da hallolursa, 2023'e geldiğimizde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladığımızda arşivcilikle ilgili bütün meselelerin hallolmuş olduğunu görürüz. Ama inşallah o zamana kalmaz" diye konuştu.

Türk Arşivciler Derneği Başkanı Ali Osman Uysal da Türkiye'de arşivciliğin, henüz adının kanunen konmadığını söyleyerek, arşivciliğin kanuni düzenlemeleri yapılmamış bir meslek olduğunu ifade etti.

Derneğin, 1998 yılında arşivcilerin yaşadıkları sorunları çözmek amacıyla kurulan bir sivil toplum örgütü olduğunu dile getiren Uysal, derneğin arşivcilikle ilgili birçok hizmeti üstlendiğini bildirdi.

Uysal, söz konusu hizmetlerin en önemlilerinin Kıbrıs Şer'iyye sicilleriyle Çorum Şer'iyye sicillerinin transkript, özetleme, restorasyon ve ciltlerin yenilenmesi olduğunu belirterek, İstanbul Teknik Üniversitesi Arşivi'nde bulunan Osmanlı dönemi evrakının tasnif çalışmalarının da dernek kanalıyla yürütüldüğünü anlattı.

2013 yılının arşivciler için önemli bir yıl olduğuna işaret eden Uysal, Milli Arşiv Sitesi'nin mayıs ayında hizmete girdiğini anımsattı.

Uysal, şunları kaydetti:

"Diğer önemli gelişme ise Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeli olarak istihdam edilen uzman arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun, 'araştırma' kadrosuna atanmasıdır. Araştırmacı kadrosu, yıllardır beklediğimiz, bizleri memnun eden bir kadro değildir. Ancak beklentilerimize veya olması gerekene doğru önemli bir adım olarak görülebilir."

Arşivcilik hizmeti alan bazı kamu ve özel sektöre ait kurumlarla bu işleri yürüten firmalar arasında birçok sorunun yaşandığını ifade eden Uysal, sorunların yasal boşluktan kaynaklandığını savundu.

Milli arşiv politikaları belirlenerek Milli Arşiv Kanunu'nun çıkarılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Uysal, arşivlerin, ülkelerin ve milletlerin geçmişini geleceğe bağlayan ön önemli tapu senetleri olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, "Toplumsal hafızanın oluşumunda arşivler" konulu panel gerçekleştirildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close