Haberler

74 Yıl Önce Şehit Oldu, Şahadet Belgesi Ailesine Bugün Teslim Edildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eşkıyaların Hakkari'de 74 yıl önce şehit ettiği askerin Kahramanmaraş'taki ailesine şehadet belgesi İl Jandarma Alay Komutanı tarafından verildi. Şehidin bilinmeyen hikayesi de ortaya çıkmış oldu.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde vatani görevini yaparken eşkıyaların saldırısı sonucu 1943 yılında şehit düşen Ali Rıza Güler Turan isimli Elbistanlı askerin şahadet belgesi, ailesinin talebi doğrultusunda şahadetinden 74 yıl sonra teslim edildi.

ŞEHİT OLDUKTAN 74 YIL SONRA BELGESİ TESLİM EDİLDİ

Görev alanındaki bir karakola götürmek için taşıdığı gıda malzemesi dolu çuvalları almak isteyen eşkıyalarla girdiği çatışmada terhisine 1 hafta kala şehit düşen Turan'ın şahadet belgesi, Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper tarafından şehidin kardeşi Faruk Turan'a verildi.


Elbistan'da da ismi ailesi tarafından unutulmasa da kahramanlığı ve hikayesi bilinmeyen bir şehidimizin olduğu 74 yıl sonra gelen şahadet belgesi ile ortaya çıktı. Elbistanlı Jandarma Onbaşı Ali Rıza Güler Turan, Hakkari'de vatani görevini yaptığı sırada şehit düşmüştü. Turan'ın şehitliğini belirten tek belge ise, '16 Ekim 1943 günü şehit oldu' ibaresinin yazdığı defter şeklindeki nüfus cüzdanı oldu. O da şahadetinin ardından Elbistan'daki ailesine gönderildi.

"AĞABEYİM MERMİSİ BİTENE KADAR EŞKİYALARLA ÇARPIŞTI"

Terhisine 1 hafta kala eşkıyaların şehit ettiği Ali Rıza Güler Turan'ın hikayesi, bugün 85 yaşında olan kardeşi Faruk Turan'ın dudaklarından şu şekilde döküldü:

"Ağabeyim Ali Rıza Güler Turan, 1940 senesinde askere gitti. Ağabeyim askere gittiğinde ben 9 yaşındaydım. İlkokula gidiyordum. Hakkari'de askerlik yapıyordu. Onbaşıydı. 3 sene askerlik yaptı. Orada terhisine 1 hafta kala kendisine teslim edilen gıda malzemelerini, yakındaki bir karakola götürmek üzere yanına 1 asker alarak yola çıkıyor. Bir süre sonra yolları eşkıyalar tarafından kesiliyor. Eşkıyalar, ağabeyimden taşıdığı malzemeleri istiyor. Ağabeyim de bunu kabul etmiyor. Bunun üzerine çatışma çıkıyor. Yanındaki asker kaçıyor ve ağabeyim tek başına kalıyor. Mermisi bitene kadar eşkıya ile çarpışıyor. Mermisi bitince eşkıyalar, ağabeyimi şehit ediyorlar. 1943 senesiydi. Askere gittikten sonra izin bile kullanmamıştı. Bize sadece bayram tebrik kartı olarak bir fotoğrafı göndermişti."

"BÖLGE HALKI AĞABEYİMİ ÇOK SEVERDİ"

Şehit ağabeyinin mezarının Hakkari'de olduğunu belirten Turan, "Ağabeyimin cenazesini Hakkari'de defnediyorlar. Ağabeyim, askerlik yaptığı yerde çok sevilirmiş. Oradaki ahali, ağabeyimin mezarının yanına bir çeşme yapmış. Üstüne de ismini yazmışlar. Bize sadece nüfus cüzdanını gönderdiler. Onda şehit olduğu yazıyordu. Tabii o zamanlar farklıydı. Şimdiki gibi şahadet belgesi falan yoktu. Ben ağabeyimin şehit olduğunu biliyordum. Bundan da emindim. Çocuklarım da amcalarını şehit olarak kabulleniyorlardı." dedi.


"TEK İSTEĞİM, ABİMİN ADINI UYGUN OLAN BİR YERDE YAŞATILMASI"

Şehidin kardeşi Turan sözlerine şöyle devam etti:

"Elimizde resmi bir belge yoktu. Bu da beni üzüyordu. Elbistan'daki şehitlerin listesinde de ağabeyimin adının olmadığını öğrenince büyük oğlum Ahmet'ten bir araştırma yapmasını istedim. O da Askerlik Şubesine gitti ama orada bir kayıt çıkmadı. Daha sonra Genelkurmay ve Jandarma Komutanlığı'na dilekçe yazdık. Onlar da araştırmışlar ve ağabeyimin şehit olduğunu ortaya çıkarmışlar. Bugün de ağabeyimin şahadet belgesini 74 yıl sonra da olsa almanın onurunu ve sevincini yaşıyoruz. Şehidini 74 yıl geçse de unutmayarak bizleri onurlandıran devlet yetkililerimizden Allah razı olsun. Şimdi tek isteğim şehit ağabeyimin adının uygun olan bir yerde yaşatılmasıdır. İnşallah yetkililer bu sesimize kulak verir" ifadelerini kullandı.


"BAŞVURUDAN KISA SÜRE SONRA ŞEHADET BELGESİ TESLİM EDİLDİ"

Şehidin yeğeni Ahmet Turan ise, "Amcamın şehit olduğunu ispatlamak için 6 ay önce babamın isteği doğrultusunda müracaatta bulundum. Bizden istenilen belgeleri gönderdim. Daha sonra Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yazışmalar yapıldı. Arşiv kayıtlarında amcam Ali Rıza Güler Turan'ın şehit olduğu bulundu. Çok kısa bir sürede de tüm işlemler tamamlandı ve bize şahadet belgesi teslim edildi." dedi.

"SON KURŞUNA KADAR SAVAŞMIŞ"

Şehidin yeğeni Turan amcalarıyla gurur duyduklarını söyleyerek:

"Amcamız, kendisine emanet edilen devletin malzemelerini eşkıyaya kaptırmamak için son kurşununa kadar savaşmış. Amcamızla bir kez daha gurur duyduk. Bu onuru yaşamamızda ve şahadet belgesinin verilmesinde katkısı olan tüm yetkililere teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.


ŞEHADET BELGESİNİ KARDEŞ FARUK'A TESLİM EDİLDİ

74 yıl sonra hazırlanan şahadet belgesini teslim etmek üzere ailenin yaşadığı eve gelen Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper ve Elbistan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdülkadir Yağar, şehidin kardeşi Faruk Turan tarafından karşılandı. Burada aile ile bir süre sohbet eden Albay Alper, şehidin tek fotoğrafını da titizlikle inceledi.
Şehidin hikayesini dinleyen Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper çok duygulandığını belirtti. Alper, aileyle yaptığı samimi sohbetin ardından Şehit Jandarma Onbaşı Ali Rıza Güler Turan'ın şahadet belgesini, kardeşi Faruk Turan'a teslim etti.

74 Yıl Önce Şehit Oldu, Şahadet Belgesi Ailesine Bugün Teslim Edildi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close