Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

739. Türk Dil Bayramı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman Belediyesi tarafından 739. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri kapsamında "Türkçe" konulu konferans düzenlendi.

Karaman Belediyesi tarafından 739. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri kapsamında "Türkçe" konulu konferans düzenlendi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) salonunda düzenlenen konferansta konuşan Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İdris Nebi Uysal, Karamanoğlu Mehmet Bey'in devlet dairelerinde yazışmalarda, mecliste ve divanda Türkçe'nin kullanılmasını emreden fermanının 13 Mayıs 1277 yılında ilan ettiğini söyledi.

Yunus Emre'nin Karaman ve civarında yaşadığını aktaran Uysal, "Yunus Emre, Türk edebiyatında hayatı hakkında en çok araştırma yapılan kişilerden biridir. Onun kimliği, kişiliği, felsefesi ve sanatı hep merak edilmiştir ve hakkında çok şey yazılmıştır. Bugün Anadolu'nun muhtelif şehirlerinde Yunus mezarları ve makamları vardır. Ancak tarihi belgeler büyük şairin Karaman ve civarında yaşadığını Karaman'daki Yunus Emre Camisi'nde dinlendiğini göstermektedir" dedi.

Mayıs ayının önemine dikkati çeken Uysal, "Her yıl Karaman, mayıs ayında Hz. Mevlana'yı hasretle yad eder. Onun ardından gözyaşı döker. Karamanoğlu Mehmet Bey'in ana dili Türkçe hassasiyetini yüreğinde bir kez daha hisseder. Yunus Emre'nin insanlık, hoşgörü, saygı ve sevgi dolu mısralarında bir araya gelir birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve dirliğin en güzel örneklerini sunar" diye konuştu. Dilin, düşünmenin, öğrenmenin ve hatırlamanın en temel aracı olduğunu ifade eden Uysal, şunları kaydetti:

"Bir an dilin olmadığını varsayalım ne kadar zor olurdu. Geçmişimizden nasıl haberdar olurduk. Bilgi, duygu ve kültür aktarımını neyle sağlardık. Sevgi, aşkımızı, beklentimizi nasıl dile getirirdik. Gördüklerimizde, yaşadıklarımızdan ve tarihten anlıyoruz ki bizi asırlardır birbirimize bağlayan yıkılmaz köprüler kuran temel değerlerimiz başında Türkçe dilimiz geliyor. Dil yoksa toplum, kültür toplumu olmayacaktır. Dil kültürel kimliğin kazanılması ve sürdürülmesini sağlayan temel araçlardan biridir."

Konferansa, Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, ilde bulunan kamu kurumlarının müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title