Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

İmamoğlu ve Kurum aylar sonra yeniden karşı karşıya: Hadi gel de kapat

Aylar sonra yeniden karşı karşıya geldiler: Hadi gel de kapat

7. Sakıp Sabancı Konferansı Yapıldı

7. Sakıp Sabancı Konferansı Yapıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dr. Javier Solana: "Dünya zorlu bir süreçten geçiyor, bu süreçte de Avrupa Birliği'nin Türkiye ile birlikte çalışmasına ihtiyaç var" dedi

Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen "Sakıp Sabancı Konferans Serisi"nin bu yılki konuğu NATO Eski Genel Sekreteri ve AB Eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcsi Dr. Javier Solana '2011'de Türkiye, Avrupa, Dünya' adlı konuşmasında dünyanın şu an içinde bulunduğu süreci ve Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini değerlendirdi. Solana konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğinin kendisinin de hayali olduğunu vurguladı.

Sabancı Üniversitesi'nin Brookings Enstitüsü ile birlikte düzenlediği Sakıp Sabancı Konferansı'nın yedincisi, 4 Mayıs 2011 Çarşamba günü Washington DC'de gerçekleştirildi. Yedinci Sakıp Sabancı Konferansı'nı bu yıl NATO Eski Genel Sekreteri ve AB'nin Ortak Dış Politika ve Güvenlikten Sorumlu Eski Yüksek Temsilcsi Dr. Javier Solana verdi. Solana konferansta, "2011'de Türkiye, Avrupa, Dünya " başlıklı bir konuşma yaptı. Solana, konuşmasında, Türkiye - AB ilişkileri ve Türkiye'nin AB süreci hakkındaki görüşlerini aktardı.

Konferansın açış konuşmasını Brookings Enstitüsü'nden Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Sabancı konuşmasında, Sakıp Sabancı'nın anısını yaşatmak amacıyla düzenlenen bu konferans ile her yıl, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne, serbest piyasaya, serbest girişime dair, bizden sonra gelen kuşaklara istikrarlı ve yaşanılır bir gelecek bırakma kararlılığını yansıtan konular seçildiğini vurguladı. Sabancı, dünya gündemine ilişkin önemli konulara da değindiği konuşmasında; "Dünya, düşünce özgürlüğü, demokrasi gibi tüm değerlerin küresel olarak test edildiği bir dönemde. Bu belirsizlik ortamında Türkiye, bölgesinin istikrar örneği olmak üzere çaba gösteriyor. Laik demokrasisi, hızla büyüyen ekonomisi ve güçlü sivil toplumuyla, komşularına iyi örnek olmayı sürdürüyor." dedi. Güler Sabancı, konuşmasını, Türkiye'yi bekleyen zorluklara ve fırsatları değerlendirmek üzere ışık tutması için sözü Dr. Javier Solana bıraktığını belirterek bitirdi.

AB sınırlarını açmalı

NATO Eski Genel Sekreteri ve AB Eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcsi Dr. Javier Solana konuşmasında Avrupa Birliğini ekonomik ve siyasi yöneleriyle değerlendirdi. AB'nin rekabetçilik açısından geriye doğru gidiş içinde olduğunu söyleyen Solana; "2050 yılına kadar AB'deki çalışma gücü 70 milyon kadar azalacak, bu durum AB'yi ekonomik olarak zayıflatacak AB bunu önlemek için sınırlarını açmalı." dedi.

Çeşitlilik Avrupa'nın kaderidir

Konuşmasında göç konusuna da yer veren Solana; göçün Avrupa'daki kültürel çeşitlilik için önemli bir sosyal olgu olduğunu, bunun ayrıca AB için bir zenginlik kaynağı olduğunu ve kültürel çeşitliliğin Avrupa'nın kaderi olduğunu vurguladı.

"AB Türkiye ile gerek Akdeniz'deki sorunlar gerekse dünyadaki enerji sorunsalının çözümü için çeşitli stratejik işbirlirlikleri kurmalı ve bu bağlamda Türkiye ile karşılıklı olarak ilişkilerini geliştirmeli."

Solana, dünyanın şu anki durumunda Türkiye'nin konumunun ve siyasetinin stratejik olduğunu, AB'nin Türkiye ile ortak geliştirebileceği stratejik avantajlarla dünya politikasına çözüm odaklı katkıda bulunabileceğini söyledi.

"Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyeliği benim hayalimdi."

Solana konuşmasının sonunda; dünyanın zorlu, umutlu ama belirsizliklerle dolu bir dönemde olduğunu ve AB ile Türkiye'nin bu dönemde birlikte çalışmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti. Bunun anlamının da Türkiye'nin AB'ye tam üye olması demek olduğunu söyleyen Solana, konuşmasını "Türkiye'nin AB üyesi olması benim hayalim." diyerek bitirdi.

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş de konferans sonrasında Solana'nın konuşmasını değerlendirerek Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşlerine katıldığını belirtti. Kemal Derviş, Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunda hevesli olmakla birlikte "ne tür bir Avrupa'ya katılması gerektiğini sorgulayabilecek konumda" olduğunu söyledi. Ayrıca Derviş, Avrupa Birliği'nin kendini bir "süper güç" olarak konumlandırmaktansa daha iyi bir globalleşmenin geleceği için çaba sarfeden bir aktör olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Konferans, ABD'nin başkentinden canlı video konferans bağlantısı ile Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla'daki kampüsünden izlendi. Konferansın, Türkiye'deki ayağının ev sahipliğini Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, modertörlüğünü ise Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ayşe Kadıoğlu yaptı.

Sakıp Sabancı Konferans Serisi

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı'nın adını taşıyan, "Sakıp Sabancı Konferans Serisi", saygın devlet adamlarının uluslararası siyasetteki en son gelişmeler hakkında görüşlerinin yanı sıra Türkiye'nin dünya siyasetindeki rolüne uluslararası platformlarda dikkat çekmek amacıyla her yıl Brookings Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle düzenleniyor.

2005 yılından bu yana düzenlenen konferans dizisinde sırasıyla; ABD Dışişleri Eski Bakanı Madeleine Albright, Dünya Bankası Eski Başkanı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı Richard Holbrooke ABD Dışişleri Bakanı Eski Yardımcısı, Büyükelçi, Nicholas Burns, Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten ve ABD'nin Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon konuşmacı oldular.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title