7 Aylık Muhammed Sena, Ölümle Burun Burun Yaşıyor
Karlıova'da solumum cihazına bağlı yaşayan 7 aylık Muhammet Sena Harmancı, sık sık elektriklerin kesilmesi nedeniyle ölümle burun buruna yaşıyor.
Bingöl'ün Karlıova İlçesi Kargapazarı Köyü'nde doğuştan akciğerinin küçük olması nedeniyle solumum cihazına bağlı yaşayan 7 aylık Muhammet Sena Harmancı, sık sık elektriklerin kesilmesi nedeniyle ölümle burun buruna yaşıyor. Baba Mehmet Ali Harmancı, parası olmadığı için komşularının jeneratörünü kiraladığını ancak, bu kez jeneratöre yakıt alamadığını söyledi. Daha önce aynı hastalık yüzünden bir çocuğunu kaybettiğini belirten armancı, Bu çocuğumu da kaybetmek istemiyorum. Bana yardım edin dedi.
Karlıova'ya 8 kilometre mesafede bulunan, 350 haneli Kargapazarı Köyü'nde, kışın yapacak bir iş bulamadığı için yaz mevsiminde çobanlık yaparak geçimini sağlayan 33 yaşındaki Mehmet Ali Harmancı ile Nurcan Harmancı'nın çocukları Muhammet Sena Harmarcı, akciğerin küçük olarak dünyaya geldi. Bu yüzden köyde 24 metrekarelik tek odalı derme çatma bir evde minik Harmancı, solunum cihazına bağlı bir yaşam sürdürüyor.
Baba Harmancı, 7 yıl önce bir erkek çocukları olduğunu ve akciğer hastalığı nedeniyle öldüğünü belirterek, Ondan sonra bir kız çocuğumuz oldu, bu çocuğumuz da aynı hastalıkla doğdu. Biz onun için erken önlem aldık ve çocuğumuz kurtuldu. Şimdi beş yaşında ve anaokuluna gidiyor. Muhammet Sena ise 7 ay önce doğdu ve yine o hastalıkla doğdu, üç ay küvezde kaldı. Şimdi evimizde solunum cihazına bağlı olarak onu yaşatmaya çalışıyoruz. Solunum cihazını satın alacak gücüm olmadığı için kiralama usulü ile aldık. Elektrikler sık sık kesildiği için komşular bana bir jenaratör aldı. Fakat bu kez de jenaratöre yakıt alacak param yok. Elektiriklerin kesildiği günlerde, elektirik şirketini arayarak, ne kadar süreceğini soruyorum. Eğer uzun sürecekse çocuğumu hastaneye götürüyorum dedi.
Oğlunun hastalığı yenmesinin kilo almasına bağlı olduğunu anlatan baba Harmancı, Doktorlar, oğlumun iyileşebilmesi için kilo alması gerektiğini söyledi. Doktorlar, 'kilo alırsa akciğeri büyüyebilir ve hastalığı yenebilir' diyor. Anne sütü çocuğumun beslenmesinde yeterli olmadığından mama almak zorundayım. Mamalar da çok pahalı, alacak gücüm yok. Bazen köylülerin yardımıyla bu mamaları alıyorum. Tek odalı evde kalıyorum, evim hep rutubet alıyor ve çocuğumun sağlığı bu evde tehlikede. Kış aylarında burada çalışacak bir iş yok, o yüzden yaz ayını bekliyorum. Köyde çobanlık yaparak geçimimizi bu şekilde sağlıyorum. Yedi yıldır yetkililerden yardım talep ediyorum. Sadece üç kere yardım edildi. Ev yardımı için kaymakamlığa başvurdum, talebim kaymakam bey tarafından olumlu karşılandı ve dosyalarım Ankara'ya gönderildiği söylendi. Fakat sonradan ev yardım talebim Ankara'dan retedildiği söylendi. Mağdurum, yetkililerden yardım bekliyorum dedi.