68'liler Datça'da Buluştu
Türkiye'de bir döneme damgasını vuran devrimci gençlik hareketi geleneğinin temsilcileri olan 68'liler Birliği Vakfı üyeleri, Muğla'nın Datça İlçesi'nde bir araya geldi.
Türkiye'de bir döneme damgasını vuran devrimci gençlik hareketi geleneğinin temsilcileri olan 68'liler Birliği Vakfı üyeleri, Muğla'nın Datça İlçesi'nde bir araya geldi.
Datça'ya 25 kilometre mesafedeki Yaka Mahallesi'nde bulunan Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde (UKKSA) buluşan vakıf üyeleri, eski günlerini hatırlayıp, anılarını tazeledi. UKKSA Başkanı Nevzat Metin'in konuğu olan vakıf üyeleri, her zaman olduğu gibi bu kez bir eylemde değil, hoşça vakit geçirecek bir ortamda buluşmanın keyfini yaşadı.
MÜCADELE ÖRGÜTÜYÜZ
68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, vakfın nostaljik bir kuruluş olmadığını belirterek, "68'liler Birliği, bir mücadele örgütüdür" dedi. Vakıf olarak, Türkiye'nin bir çok yerinde sınıfsal mücadelenin içinde yer aldıklarına değinen Targan, "Özellikle Haziran direnişinde flamamızı açtık. Orada, 'Kahrolsun ABD Emperyalizmi' pankartı açan tek örgüt olduk. Türkiye'nin tam bağımsızlığı ve gerçekten demokratikleşme şiarını, günümüz koşullarında güncelleştirerek mücadele bayrağı haline getirdik" dedi.
VAKIF KAPANMA TEHLİKESİ YAŞIYOR
Bugün vakfın kapatılma noktasına geldiğine dikkat çeken Targan, "Vakıf niteliğini taşımadığı gerekçesiyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü bizi mahkemeye verdi. Yerel mahkeme, İstanbul'da bizi haklı buldu ve davayı kazandık. Bilirkişiye götürdüler yine haklı çıktık. Bu sefer temyize götürdüler. Yargıtay oy birliği ile vakfın kapatılmasına karar verdi. 68'liler olarak, mücadelemiz sürecek. Çünkü Türkiye'nin içende bulunduğu siyasal konular, 60'lı yıllardan daha ağırdır. O yıllarda, Türkiye'de siyasal iktidarlar, bu kadar pervasızca ve bu kadar vurdumduymaz bir şekilde halkına hücum etmiyordu. Emperyalizme dünya ile bu kadar vahşice entegre olmuş değillerdi" diye konuştu.
TÜRKİYE ORTAÇAĞ KARANLIĞINA SÜRÜKLENİYOR
Günümüzde Türkiye'de çok şeyin değiştiğine değinen Targan, "Her şey tersine döndü. Ortaçağ karanlığına giden bir Türkiye var. Hem siyasal, hem sosyal, hem ekonomik anlamda çok daha yakıcı günler yaşıyoruz. 68'liler, emperyalizme ve faşist yapıya direnen gençlik hareketi olarak ortaya çıktı. 68'liler bunun bedelini çok ağır ödediler. Ne Avrupa Fransa'sında, ne İngiltere'sinde asılan, öldürülen insan yok. Bizim üç tane şehidimiz var, idam edilmişlerdir ki arkadaşlar dağ başlarında, kimileri sokak ortalarında öldürülmüşlerdir. Bu bakımdan bu harekete sahip çıkmak, bizim için tarihsel ve toplumsal görevdir ve bunu sürdüreceğiz" dedi.
Vakıf Başkanı Targan, 68'liler Birliği'ne üye olmak için 68 kuşağından gelme zorunluluğunun bulunmadığını vurgulayarak, "68'liliğin inançlarını ve siyasal bakışını benimseyen herkes vakıf üyesi olabilir. 20-25 yaşlarında gençlerden üyelerimiz bulunuyor" dedi. - Muğla