650 Yıllık Ahşap Çivisiz "Kuşhane Cami" Restore Edilecek
Samsun Büyükşehir Belediyesince turizm eylem planı çerçevesinde kurulan Samsun Turizm Altyapı Birliği(SAMTAM) tarafından 14'üncü yüzyıla ait tarihi Kuşhane Cami'nin restorasyonu yaptırılacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesince turizm eylem planı çerçevesinde kurulan Samsun Turizm Altyapı Birliği(SAMTAM) tarafından 14'üncü yüzyıla ait tarihi Kuşhane Cami'nin restorasyonu yaptırılacak.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, SAMTAM tarafından yapılan çalışmalarda, Çarşamba ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Kuşhane köyünde eski mezarlık içerisinde 650 yıllık çivisiz cami için restorasyon ihalesi gerçekleştirildi.
Anadolu medeniyetlerinden miras kalan tarihi ahşap camilerin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı dönemi mimarisinin geleneksel özelliklerinden izler taşıyor. Kuşhane Cami'de Türk süsleme sanatının geometrik hatlarını ahşap işlemelerinde görülmektedir. Ayrıca camide süsleme unsurlarından Mühr-ü Süleyman gibi motifler de bulunmaktadır.
SAMTAM tarafından gerçekleştirilecek restorasyon çalışmalarında çatı örtüsü yenilenecek caminin, çam kereste ile ahşap takviyesi yapılarak taban ahşap ile kaplanacak. Mimberi ve mihrabı tadilattan geçirilecek olan caminin ayrıca çevre düzenlemesi de yapılacak.
İnşa kitabesi kaybolan tek katlı Kuşhane ahşap çivisiz camisinin, restorasyonunun üç ayda tamamlanması planlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çivisiz camilerin Türk süsleme sanatının en güzel örneklerini sergilendiğini vurguladı.
Sonsuzluk prensibinin ifadesi olan geometrik hatların yoğun olarak kullanıldığı tarihi ahşap camilerin geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görmeye devam ettiğini anlatan Yılmaz, "Tarihi ahşap camilerden ibadete açık olanlar restore görürken, varlıkları bilinmeyenler tabiat şartlarına direnerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bunlardan biri de ahşap çivisiz Kuşhane Cami'dir. Çarşamba ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Kuşhane köyündeki tarihi cami, virane görüntüsüyle yürek burkuyor" ifadesini kullandı.
Köyde eski bir mezarlık içerisinde saklı kalan tarihi caminin ayakta kalabilmiş olmasının insanı hayrete düşürdüğüne dikkati çeken Yılmaz, bakımsızlıktan neredeyse yıkılmak üzere olan tarihi Kuşhane Cami'nin mimari açıdan bölgedeki diğer ahşap çivisiz camilerden, 1206 yılında yapılan Gökçeli ve 1211 yılında yapılan Şeyh Habil camilerine benzediğini bildirdi.
SAMTAB Başkanı Mehmet Hayri Şen de restorasyonun tamamlanmasıyla Samsun'a önemli bir tarihi eseri kazandırmış olacaklarına işaret ederek, ahşap camilerin Samsun turizmi açısından ayrı bir önemi bulunduğunu belirtti.
Çivisiz cami ile ilgili araştırma yapan Samsun Müze Müdürlüğü arkeoloğu Emine Yılmaz ise Kuşhane Cami'nin Samsun'un en eski camilerinden biri olduğunu,ve turizme katkısı açısından önemli bir tarihi potansiyel barındırdığını ifade etti.