Haberler

648 Hakim ve Savcı Daha Görevden Uzaklaştırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan başlattığı yeni soruşturma listesini değerlendirdiklerini belirterek, 550'si adli, 98'si idari olmak üzere 648 hakim ve savcıyı daha geçici olarak görevden uzaklaştırdıklarını bildirdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan başlattığı yeni soruşturma listesini değerlendirdiklerini belirterek, 550'si adli, 98'si idari olmak üzere 648 hakim ve savcıyı daha geçici olarak görevden uzaklaştırdıklarını bildirdi.

Yılmaz, HSYK 2. Dairesinin bugünkü toplantısının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin ardından hummalı bir çalışmaya girdiklerini belirten Yılmaz, darbe girişiminin ertesi günü 539'u idari, 2 bin 196'sı adli yargıdan olmak üzere 2 bin 735 adli ve idari yargı hakimi hakkında açığa alma kararı verdiklerini hatırlattı.

Yılmaz, 19 Temmuz'da 18'i idari, 83'ü adli yargıdan 101, 22 Temmuz'da Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda görevli 5 hakim, savcıyı daha geçici olarak görevden uzaklaştırdıklarını bildirdi.

HSYK 2. Dairesinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yeni soruşturma listesini değerlendirdiğini aktaran Yılmaz, "Çünkü itiraflarla, ihbarlarla sürekli üzerinde çalıştığımız listeler ortaya çıkıyordu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 550'si adli, 98'i idari yargı olmak üzere 648 hakim hakkında da silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan soruşturma başlattığını bize bildirince, bugünkü toplantıda da toplam 648 hakim ve savcının daha geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdik." dedi.

Yılmaz, toplam 3 bin 489 hakim ve savcı hakkında geçici uzaklaştırma kararı aldıklarını belirterek, Yargıtaya yeniden seçilmeyen 124, Danıştaya yeniden seçilmeyen 41 kişiyle birlikte geçici uzaklaştırma kararı verdikleri hakim ve savcı sayısının 3 bin 654'e ulaştığını söyledi. Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma listesindeki bazı hakim ve savcıların emekli olduğunu, bu nedenle HSYK'nın bu kişilerle ilgili bir işlem yapmadığını anlattı.

"Listeler titizlikle değerlendiriliyor"

Çok titiz bir çalışma yaptıklarını, mağduriyete yol açmamak için geçici uzaklaştırma yolunu seçtiklerini aktaran Yılmaz, "Şimdi Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinin bize verdiği yetki uyarınca, muhtemelen yarın ilk açığa aldığımız 2 bin 851 hakim hakkındaki değerlendirmeyi, yarınki genel kurulda yapacağız ve onların meslekten çıkarılıp çıkarılmayacağını değerlendireceğiz." diye konuştu.

Yılmaz, bugün açığa alınan hakim ve savcıların durumunu ise itirazları aldıktan sonra görüşeceklerini söyledi.

Yakalanıp gözaltına alınan ve tutuklanan birçok hakim ve savcıdan itiraf geldiğini belirten Yılmaz, "Bu itiraflarla ve mahalinden gelen ihbarlarla görüşeceğimiz liste sürekli yenileniyor. HSYK da bütün ekibiyle bu listeleri titizlikle değerlendiriyor. Bütün delilleri, bilgi ve belgeleri değerlendirip, mağduriyete hiç neden olmadan FETÖ ile ilişkisi bulunmayan hiçbir hakimi, savcıyı incitmeden bu süreci alnının akıyla tamamlayacak inşallah" ifadelerini kullandı.

Ferhat Sarıkaya hakkındaki soruşturma

Mehmet Yılmaz, FETÖ darbe girişimine ilişkin ifade veren cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili sorular üzerine, Sarıkaya hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Müfettiş eliyle oradaki iddialar, başka iddialar da var onlar tahkik edilecek. O ayrı bir soruşturma olarak değerlendirilecek. Müfettiş arkadaşlar raporu tamamlayacak, onunla ilgili süreci ayrıca değerlendireceğiz. Birçok itirafçı hakim çıkıyor. İtirafçı hakimler bizim için çok önem arz ediyor. Çünkü gizli bir örgütü başka türlü bütün yönleriyle deşifre edebilmek mümkün değil. Ne olursa olsun etkin pişmanlık hükümleri bizim bu olayımızda da uygulanacak. O, adli soruşturmayı yapan savcıların sorumluluğunda. Biz bu çalışmayı ara vermeden sürdüreceğiz. Bizim için tatil yok, bugüne kadar da yoktu. Cumartesi, pazar da yok. Dev bir soruşturmanın henüz başlangıcındayız. Karşı karşıya bulunduğumuz tehlikenin de örgütün yapısının da kimse farkında değildi. Biz bunu tarif ediyorduk, farkındaydık ama birçok kişi maalesef 15 Temmuz'a kadar fark etmedi. 15 Temmuz'da biz bile fark ettiğimizin ötesinde daha büyük boyutlu bir örgütle karşılaştık. Bu örgütün ne olduğunu biliyorsunuz artık. Zor çözülen, gizli hücre sistemiyle örgütlenmiş bir yapıyla karşı karşıyayız."

"Böyle bir örgütü ancak itiraflarla çökertirsiniz"

Soruşturma kapsamında verilen ifadelerden görüldüğü kadarıyla, örgütte birçok emrin imamlardan geldiğini, hücre tipi örgütlenildiği için adliyedeki yapıdan askerdeki yapının, askerdeki yapıdan maliyedeki yapının habersiz olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Böyle bir örgütü ancak itiraflarla çökertirsiniz. Etkin pişmanlığa dayalı çok sayıda itiraf gelirse o itiraflarla yol alırsınız. O yüzden itiraflar bizim için önemli. Her itirafa çok büyük değer veriyoruz. Bu soruşturmaya da böyle bakmak lazım. Soruşturma son derece titiz yönetiliyor, hiç kimse kayırılmıyor. Biz ne dedik, 'merhamet değil, adalet.' Çünkü ayın 15'inde vahşi yüzlerini gösterdiler. Ayın 15'inden önce de birçok olayda, Ergenekon, Balyoz, Şike, Askeri Casusluk, Oda TV bütün bu dosyalarda gördük. Böyle bir örgütle karşı karşıyayız. Böyle bir örgüte mensup bir hakimin, devlet yapısı içinde bulunmasını ister misiniz? O yüzden merhamet yok, adalet var. Hiç kimse mağdur edilmeyecek ama FETÖ mensubu olduğu saptanan hiçbir kamu görevlisi de devlet içinde kalmamalı. Çünkü tarafsızlığı yok. Neler yapabileceğini de 15'inden önce gösterdi, 15'inde de başka yüzlerini gösterdiler. O nedenle biz kimseyi mağdur etmeden, titiz bir çalışmayla soruşturmamızı sürdüreceğiz. Soruşturma dev bir soruşturma. Kim FETÖ terör örgütü üyesiyse hakimlik ve savcılık mesleğinin dışında kalacak."

Bir başka soru üzerine de HSYK Başkanvekili Yılmaz, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddiasıyla aranan Adil Öksüz'ü bırakan iki hakim hakkındaki işlemlerin de devam ettiğini bildirdi.

Bu iki hakimin sulh ceza hakimi olduklarını belirten Yılmaz, "Herhalde FETÖ'cü olsalardı bu listelerde olurlardı. Bu listelerde olmadıklarına göre, henüz bizim FETÖ'cü radarımıza girmemiş. Ama bu şu demek değil ki, FETÖ'cü radarına girmesin." dedi.

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title