6 Yıl Sır Kalan "Kırmızı Işıkta İnfaz" Kararı Çıktı
BANK ASYA'DAKİ İŞ GÖRÜŞMESİNDEN ÇIKAN KAZAKİSTAN MERKEZLİ ŞİRKETİN PATRONU AĞIR YARALANMIŞ CEO'SU İSE HAYATINI KAYBETMİŞTİ.
BANK ASYA'DAKİ İŞ GÖRÜŞMESİNDEN ÇIKAN KAZAKİSTAN MERKEZLİ ŞİRKETİN PATRONU AĞIR YARALANMIŞ CEO'SU İSE HAYATINI KAYBETMİŞTİ.
2009 yılında Zeki Pilge'nin yaralandığı Hayri Ersoy'un hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı kimlerin gerçekleştirdiği tam 6 yıl boyunca sır olarak kaldı. Bir başka suçtan cezaevinde bulunan tetikçinin itirafı üzerine açılan dosyada mahkeme kararını verdi.
7 sanıktan 6'sı, "kasten öldürme, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçuna azmettirici olma ve tasarlayarak öldürmeye teşebbüse yardım etme gibi suçlardan hapse mahkum oldu.
Arzu KAYA, İstanbul DHA
Kazakistan Türk İşadamları Derneği Başkanı (KATİAD) ve Turkuaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Pilge'nin yaralanması, şirket CEO'su Hayri Ersoy'ün ölümüne ilişkin 7 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.
BANK ASYA GENEL MERKEZİ'NDEKİ GÖRÜŞMEDEN ÇIKTINDAN SONRA..
Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 4'ü tutuklu 6 sanık katıldı. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, davanın geçtiğimiz celsesinde verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Olay tarihi olan 7 Ekim 2009'da Zeki Pilge, Hayri Ersoy ve Kazakistan vatandaşı bir kişinin iş görüşmesi yapmak için Ümraniye'deki Bank Asya Genel Merkezi'ne geldikleri anlatılan mütalaada, tarafların ayrıldıktan sonra araç içinde saldırıya uğradığı belirtildi. Pilge'nin yaralandığı ve Ersoy'un yaşamını yitirdiği belirtilen mütalaada, olaydan hemen sonra faillerin yakalanamadığı başka suçtan tutuklu Ali Başaran'ın olayın aydınlatılmasını sağladığı kaydedildi. Turkuaz Şirketinin 1992 yılında kurulduğu, şirkette yönetici olan sanıklardan Müjdat Güler'in maaşının ödenmemesi nedeniyle sorun yaşadığı ancak Pilge'nin yaralanması ve Ersoy'un ölümünden sonra şirketin başına geçerek menfaat sağladığı anlatılan mütalaada, sanık Güler'in Zeki Pilge'yi öldürme planını yaparak diğer sanıklardan yardım istediği ve Ali Başaran'ın da ateş açan kişi olduğu vurgulandı. Savcılık sanıkların kasten öldürme, tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçuna azmettirici olma ve tasarlayarak öldürmeye teşebbüse yardım etme gibi suçlardan cezalandırılmalarını talep etti.
MÜEBBET VE 12 YIL HAPİS
Duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan sanıklar suçlamaları redderken son sözlerinde beraatlarını talep etti. Mahkeme heyeti tutuklu sanık Ali Başaran'ı, Hayri Ersoy'u "kasten öldürdüğü" gerekçesiyle müebbet hapse çarptırırken, Zeki Pilge'ye karşı ise "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediği gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
AZMETTİRİCİYE 18 YIL, YARDIM EDENLERE 8'ER YIL HAPİS
Mahkeme, tutuksuz sanıklardan Müjdat Güler'in tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçuna azmettirici olduğu gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırırken, 4 sanığı da tasarlayarak öldürmeye teşebbüs yardım etme suçundan 8'er yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Öte yandan sanıklardan Serkan Güler'in ise suça iştirak ettiğine ilişkin delil elde edilemediğinden beraatine karar verildi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından 2009 yılında işlenen cinayete ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 2015 yılının mart ayında 13 şüpheli gözaltına alınmıştı. Bunlardan bazıları emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken 4'ü, "Tasarlayarak kasten adam öldürme" suçundan tutuklanmıştı.
Anadolu Örgütlü Suçlar, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı, 7 şüpheli hakkında, "Tasarlayarak kasten adam öldürme", "Tasarlayarak kasten adam öldürmeye teşebbüs" ve "Tasarlayarak öldürmeye azmettirme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.