6. Uluslararası Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Kongresi
6. Uluslararası Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, sosyal sorunların çözümünde siyasetin problemlerinin nedenini bulmada, akademik dünyanınsa çözümü formüle etmede sorumluluk alması gerektiğini bildirdi.
6. Uluslararası Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, sosyal sorunların çözümünde siyasetin problemlerinin nedenini bulmada, akademik dünyanınsa çözümü formüle etmede sorumluluk alması gerektiğini bildirdi.
6. Uluslararası Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Kongresi, "Türk Dilli Ülkelerde Tarih, Toplum ve Değerler" ana temasıyla başladı.
Arel Üniversitesi Sefaköy Kampüsü'nde iki gün boyunca devam edecek konferansta konuşan Uslu, Türk dilli ülkelerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu, yaşanan yüzyılda insanlığın başta güçlü toplumların tahakkümü olmak üzere terör gibi konularla baş başa olduğunu anlattı.
Uslu, şunları kaydetti:
"Sosyal meseleleri çözüme kavuşturmada siyaset mekanizmasının sorunların nedenlerini bulmada, çözümün haritalarını oluşturmada ise akademinin elini taşın altına koyması kaçınılmazdır. Küreselleşen ve nüfusun çoğunluğu kentlerde yaşayan, eşitsizlik makası açılan, birey odaklı, her an değişen iletişim ve teknolojiye entegre olmada sorunlar yaşayan milyarlarca insan var. İnsana yakışan bir dünya için değerleri sözde değil özde merkeze alan, düzenlemeler inşa etmeye bugün daha çok ihtiyacımız var. Böylesi bir inşa için ortak kültür kodlarına sahip Türk dilli ülkelerin bilim insanları olarak toplumlarımızın değerlerini değişim yönünü kavramaya yönelik fikriyat son derece önemlidir."
Modern dünyanın en önemli sorunlarından biri olan çocuk işçiliğine vurgu yapan Uslu, Suriye'de yaşananlar da dikkate alındığında insanlık gemisinin su aldığını ifade etti.
Türkiye'nin insanlık değerlerine sahip çıktığını, bu değerlere sahip çıkan Türkiye gibi ülkelerin "kıymetli yalnızlığa" mahkum edildiğini dile getiren Uslu, "Yani insanlık değerlerine çoklukla ölü toprağı serpiliyor. Türk dilli ülkelerin mensupları olan bizlerse uzun yıllar ayrı durmamıza neden olan politik koşulların geçmişte kaldığı bir dönemde ortak değerlerimizi sahiplenmeliyiz" dedi.
Türk Dünyası Sosyologlar Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serik Seidumanov ise sosyologların kongrede toplanmasının Türk dünyasının bir arada olması açısından önemli olduğunu söyledi.
Türk dünyası sosyologlarının başarılarına dikkati çeken Seidumanov, kongrenin buna hizmet edecek önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, Türk Dünyası Sosyologlar Birliğinin sadece Türk dünyasıyla sınırlı kalmadığını ifade etti.
Seidumanov, "Kazakistan'da Türk Dünyası Sosyologlar Birliğinin kuruluşu 14 yıl önceye dayanır. Şu an Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından da destekleniyor. Astana günümüzde diplomasi ve sosyolojinin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Sosyolojinin küreselleşmesi milletin ve etnik grupların gelişmesine destek sağlıyor. Bunlar bugünkü sosyolojinin de en önemli sorunlarıdır" değerlendirmesini yaptı.
Avrasya Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayati Tüfekçioğlu'nun yanı sıra İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çivi ile İstanbul Arel Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Kemal Gözükara da konferans açılışında davetlilere kısa bir konuşma yaptı.