Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

6. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Sona Erdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Attar, "Doğalgaz ile petrol tedarikçisi olan ve vananın başında oturanın güçlü olacağı kaçınılmaz bir gerçektir" dedi.

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EKO AVRASYA) tarafından düzenlenen 6. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu sona erdi.Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Akademi Avrasya ile Karadeniz ve Hazar Denizi Uluslararası İşbirliği ve Ortaklık Fonu'nun desteğiyle rektörlüğün konferans salonunda düzenlenen "Karadeniz'den Hazar'a Stratejik Bakış" konulu sempozyuma 11 ülkeden çok sayıda akademisyen, araştırmacı, gazeteci, uzman ve siyasetçi, katıldı.

GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, burada yaptığı açıklamada, sempozyumu başarılı şekilde tamamladıklarını söyledi.Sempozyumda 8 oturum yaptıklarını ve bu oturumlarda 50'ye yakın bildiri sunulduğunu belirten Attar, şöyle konuştu: " Türkiye'nun son dönemlerde ciddi bir yatırım olarak gördüğü TANAP projesi ortaya çıktıktan sonra özellikle Rusya ve İran tarafından ister akademik camia, isterse de devlet seviyesinde İran ve Rusya'nın Asya'dan Avrupa'ya doğal gaz ve petrol pazarlama konusunda Türkiye'nin bir inisiyatif eline alacağı endişesiyle bu projenin gerçekleşmemesi namına olumsuz yaptırımları vardı."

Attar, bu konuları akademik nezaket içerisinde değerlendirdiklerini belirterek, "Stratejik açıdan Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra bu bölgedeki devletlerin sahip oldukları doğal servetlerinin uluslararası piyasaya pazarlanması ve jeopolitik ve ekonomik açıdan stratejisini belirlemesi açısından haklılığını ortaya koyma amacıyla bu sempozyumu yaptık" dedi.

Petrol ve doğal gaza vurgu yapıldı

Başarılı bir sonuç ortaya koyduklarını dile getiren Aygün Attar, şunları kaydetti: "Çünkü sonuç değerlendirmesinde burada bulanan devletleri temsil eden devletlerin tümünün akademisyenlerinin söyledikleri bir gerçek vardı. Evet dünya farklı bir şekilde şekillendirilmek istenilmektedir. Doğal gaz ile petrol tedarikçisi olan ve vananın başında oturanın güçlü olacağı kaçınılmaz bir gerçektir. İşte bu açıdan Türkiye'nin bugününe ve geleceğine yönelik doneler de sempozyumda bir araya getirildi. Ciddi araştırmalara, ciddi doktora tezlerine konu olacak meselelerdir bunlar."

Rektör Attar, "Karadeniz Bölgesi'nden Hazar havzasına kadar uzanan ve Asya'da mevcut olan doğal kaynakların Avrupa'ya ulaştırılmasında iddialı bir şekilde proje gerçekleştirilmesi gayreti içerisinde olan Türkiye ile dünyanın değişik devletlerinin de akademisyenlerine bu bakış açısında en azından neler istiyoruz ve bu coğrafyada neler olur bunları söyleme fırsatımız oldu" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye sığınan SuriyelilerTürkiye'ye sığınan Suriyelilerin konu edildiği sempozyumda, 2 milyondan fazla insanı kabul eden Türkiye'nin uluslararası arenada yalnız bırakıldığını belirten Attar, bu konuda akademik camianın dikkatini çekmeye çalıştıklarını da ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel
title