Haberler

Madenci Eylemi Olumlu Sonuç Verdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece çalışan yaklaşık 300 madencinin, mesai bitiminde 6.5 saat süren ocaktan çıkmama eylemi sonuç verdi.

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, yer altındaki çalışma koşullarının ağırlığı, ocaktan çıkışların uzaması, giriş kapılarının üzerlerine kilitlenmesi, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle dün 6.5 saat ocaktan çıkmama eylemi yaptı. Gündüz vardiyasına gelen işçiler de eylem boyunca ocağın önünde bekleyerek yerin 170 metre altındaki arkadaşlarına destek verdi.

'3 KİŞİNİN YAPMASI GEREKEN İŞİ 1 KİŞİ YAPIYOR'

Eylem sırasında TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşerek madencilerin taleplerini ileten Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencinin eyleminin olumlu sonuç verdiğini söyledi. Alabaş, ocağa giriş ve çıkış koşullarının yeniden düzenlenmesine, madencinin ocaktan geç çıkmaması için önlemler alınmasına yönelik ifadelerde bulundu. Alabaş, şöyle konuştu:

"Faytonun geç hareket etmesi ve çıkış platformunun dar olması nedeniyle işçi ocakta yarım saat, 1 saat daha fazla kalıyordu. Bunun tedbiri alınacak. Faytonun hareketi 15 dakika öne çekildi. Platform da genişletilecek. Bu tür şeyler madenci üzerinde psikolojik bir baskı yaratıyor. Madenci zor şartlar altında özveri ile üretim yapmaya çalışırken, bu gibi durumlar moral ve motivasyonlarını etkiliyor. Bunların düzeltilmesi lazımdı. Ayrıca TTK'nın 14 bin norm kadrosu varken 9 bin 700 kişi ile çalışıyor. Geçen yıl işçi açıklarıyla ilgili hazineye 4 bin 492 kişilik bir müracaatı var. İşçi açıkları, çalışanlar üzerinde baskı oluşturuyor. 3 kişinin yapması gereken işi 1 kişi yapıyor. Bu onların can güvenliği ve işçi sağlığı açısından risk teşkil ediyor. Bu durumun da düzeltilmesi gerekiyor."

TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner ise faytonun geç hareket etmesinin madenciden kaynaklanan bir durum olduğunu söyledi. Güner, "Yer altında bazı arkadaşların toparlanması gecikiyor. Bazı arkadaşların da o anda bitirmesi gereken işleri uzuyor. Dolayısıyla diğerleri onları beklemek zorunda kalıyor. Saat 15.00'te hareket etmesi gereken fayton 15-20 dakika geç hareket ediyor. Şimdi faytonun zamanında hareket etmesi için tedbirler alınacak. Platform da uygun şekilde genişletilecek. Maden işçisinin diğer talepleri de yönetim kurulunda görüşülecek." dedi.

Güner, kapıların madencilerin üzerine kilitlenmesi durumunun ise tüm müessese müdürlüklerinde uygulandığını, bunun, işçinin yerini erken terk etmemesi yönünde yapılan bir uygulama olduğunu kaydetti. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close