Haberler

57'nci Alay'ın İzinde Yürüdüler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Cephesi'nin Yarbayı Mustafa Kemal'in, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle...

Çanakkale Cephesi'nin Yarbayı Mustafa Kemal'in, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle geçen o gün, 98 yıl sonra yeniden yaşandı.

Yürüyüş başlamadan önce Türk Kızılayı ve 2'nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan ve tümü şehit olan 57'nci Alay askerlerinin son yediği yemek 'Kırık buğday çorbası' dağıtıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, izcilere ve üniversitelilere çorba ikram etti. Bakan Kılıç'ın Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'nın Kocadere Köyü yakınlarında oluşturduğu kampta izciler ve üniversitelilerle sabah namazını kılmasının ardından, 57'nci Alay'ın kahramanlarının Mustafa Kemal'le yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahtaki yürüyüş başladı.

"DEDECİĞİM BEN GELDİM"

6 bin 500 izcinin sırtlarında 'Dedeciğim ben geldim' yazılı kırmızı renkli cepkenleriyle katıldığı yürüyüşte 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Jandarma Bursa Bölge Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz, 2'nci Kolordu'ya bağlı 18'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 7 bin 500 üniversite ve askeri lise ve harp okulu öğrencileri yer aldı.

Yürüyüşe katılan yaklaşık 18 bin genç, söyledikleri marşlarla Atatürk'ün izinde oldukları mesajını verdi. Yürüyüş sırasında patika kenarında koridor oluşturan bazı izciler üniversite öğrencilerini ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak selamladı. Yürüyüşü, Conkbayırı'nda 09.30'da sona erdi.

Çanakkale Savaşları sırasında, göğsündeki saatine isabet eden bir şarapnel parçasıyla yaralanan Atatürk'ün dev anıtının bulunduğu yerde tören düzenlendi. Bakan Kılıç, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Türk Silahlı Kuvvetleri adına 1'nci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı, Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu anıta çelenk koydu. Temsili 57'nci Alay sancağı, geçtiğimiz yıl yapılan yürüyüşte emanet edilen Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Serdar Tat tarafından Marmara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Yunus Köse'ye devredildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yaptığı konuşmasında zaferin kahraman isimlerinden Koca Seyid'in kahramanlığın simgesi olduğunu hatırlatarak, "Son zamanlarda Koca Seyid'in var olup olmadığı tartışılıyor. Bu çok can sıkıcı. Türk askerinin imanını bilmeyenler, söz konusu milletin istikbali olduğunda hangi imanla hangi yükü kaldıracağının farkında olmayanlar, Koca Seyid'in varlığını tarih sahnesinden silmeye kalktılar. Bugün Seyid Onbaşı'yı elimizden almaya kalkanlar, inanın bir gün Ulubatlı Hasan var mıydı yok muydu tartışmaya başlayacaklar. Bir başka gün Gazi Mustafa Kemal var mıydı yok muydu diyecekler. Bunlara asla fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Bir öğrencinin Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okumasının ardından da 57'nci Alay yürüyüşüne katılan tüm öğrenciler, Gençliğin Ata'ya Cevabı'nı okudu. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close