Haberler

53. Kütüphane Haftası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Türk Kütüphaneciler Derneği ve Kültür Paylaşım Platformu tarafından "Bilgiye Erişimde Engellilere Yönelik Kütüphane Uygulamaları" konulu panel düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Türk Kütüphaneciler Derneği ve Kültür Paylaşım Platformu tarafından "Bilgiye Erişimde Engellilere Yönelik Kütüphane Uygulamaları" konulu panel düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Doktora Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Türk Kütüphaneciler Derneği (TDK) İstanbul Şube Başkanı Mustafa Özyürek, bu sene 53. Kütüphane Haftasını kutladıklarını belirterek, "Aslında ana temamız kütüphaneleri üçüncü adres haline getirebilmek. Bunu yaparken de engelli kullanıcılarımızı hariç tutmamız düşünülemez." dedi.

Engellilerin eğitimden faydalanamama sebeplerinden birisinin bilgiye, bilgi kaynaklarına erişememeleri olduğunu kaydeden Özyürek, "Biz aslında engelliler için üretilmiş tüm ek kaynakların ve sesli kitapların tek çatı altında toplanmasını arzu ediyoruz. Bu iki fayda getirecek birincisi aynı kitabın birden fazla yerde üretilmesini engelleyecek ikincisi de bir engelli kullanıcı bir kitabı ararken, kurumları ve web sayfalarını gezmek zorunda kalmayacak. Tek bir noktada, aradıkları kitabı istedikleri formatta mı değil mi bulabilsinler istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Görme engelli kullanıcı Ilgın Aydınoğlu da bu işin bir hak işi olduğunu, engelli olanlarla olmayanların aynı kitabı okuma hakkına sahip olduğunu belirtti.

Aydınoğlu, "Geçmişte yani 20-30 yıl öncesinde bilgiye ulaşım konusunda sorunlar vardı. Teknolojinin gelişmesiyle bu sorunlar azaldı. Öyle tahmin ediyorum ki ilerleyen yıllarda daha da azalacaktır. Kitap okunabilir bir şey olduğu için akıllara öncelikle görme engelliler geliyor ancak işitme engellilerin daha büyük sorunları var. Örnek verecek olursak işitme engelli birisi kütüphaneye gittiğinde görevliye bir şey sorabilmesi için görevlinin de işaret dili bilmesi gerekiyor. Bu nedenle işaret dilinin öğretilmesinin yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

53. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele ayrıca İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci'nin yanı sıra akademisyenler ve engelli bireyler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close