Haberler

53. Kütüphane Haftası"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihçi, yazar Dursun Gürlek, "Öğrendiklerimin yüzde ellisini kitaplardan, yüzde ellisini de kulaklarımdan öğrendim. İbn'ül Emin gibi şahsiyetlerin sohbetlerini dinleyerek yol aldım." dedi.

Tarihçi, yazar Dursun Gürlek, "Öğrendiklerimin yüzde ellisini kitaplardan, yüzde ellisini de kulaklarımdan öğrendim. İbn'ül Emin gibi şahsiyetlerin sohbetlerini dinleyerek yol aldım." dedi.

Gürlek, "53. Kütüphane Haftası" kapsamında düzenlenen "Alimler ve Arifler Meclisi Kütüphaneler" konulu söyleşiye katıldı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki etkinlikte konuşan Gürlek, yazar, tarihçi, edebiyat tarihçisi, müzeci ve mutasavvıf İbn'ül Emin Mahmut Kemal İnal'ın hayatını ve eserlerini anlatarak, İnal'ın bir sohbet adamı, şair ve aynı zamanda mütefekkir bir zat olduğunu söyledi.

Gürlek, İnal'ın 1957'de 87 yaşında hayata veda ettiğini dile getirerek, "1957 yılı çok uzak bir tarih değil. Fakat kendisi bilinmiyor ve tanınmıyor. Halbuki bu insanı Avrupalı alimler, doğu bilimciler bizden çok daha iyi tanıyorlar. İbn'ül Emin Mahmut Kemal İnal bey, çok köklü bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Evi Beyazıt'taydı. Babası Mehmet Emin Paşa, sadrazam Yusuf Kamil Paşa'nın mühürdarıydı. Mühürdar bugünkü manada 'müsteşar' demek. Sadrazam Yusuf Kamil Paşa da çok önemli bir Osmanlı devlet adamıydı." diye konuştu.

İnal'ın yakın tarihin son derece önemli isimlerinden biri olduğunun altını çizen Gürlek, "Ne yazık ki bugünkü nesil, bu kadar önemli bir zatı, bir ayaklı kütüphaneyi yeteri kadar tanımıyor." dedi.

Dursun Gürlek, İnal'ın yazdığı eserlere de değinerek, "16 ciltlik 'Son Sadrazamlar' kitabı var. Yani Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid, Sultan Reşad ve Sultan Vahdeddin devrinde sadrazamlık görevine gelmiş kişilerin hayat hikayesini anlatan bir eser. Son derece önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında fasikül fasikül yayımlandı ve bu eserleri de yayınlayan Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'di." ifadelerini kullandı.

"İnsan midesi ile değil kulakları ile beslenir" değerlendirmesinde bulunan Gürlek, "Ben 64 yaşındayım. Öğrendiklerimin yüzde ellisini kitaplardan, yüzde ellisini de kulaklarımdan öğrendim. İbn'ül Emin gibi şahsiyetlerin sohbetlerini dinleyerek yol aldım. Bu manevi gıdaları alırsanız emin olun mutlu olursunuz ve dünyanız da cennet haline gelir." diye konuştu.

Gürlek, İbn'ül Emin'in yaşadığı konakta 50 yıl boyunca hiç ara verilmeden sohbetler yapıldığına ve musiki meşk edildiğine dikkati çekerek, "Maalesef şu anda o konağı vasiyetine aykırı olarak yıktılar. Konak, yurt olarak talebeye hizmet etsin istiyordu ama fazla gelir getirsin diye yıkarak beş katlı iş hanı yaptılar. Halbuki vasiyete aykırı hareket etmek dinen de çok günahtır." ifadelerine yer verdi.

Diğer önemli yazar ve alimlere de işaret eden Gürlek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadettin Nüzhet Ergun, çok mühim bir zat. Genç yaşta, 47 yaşında vefat etti. 40 tane de eseri var. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde müdürlük yaptı. Asaf Halet Çelebi, Nihal Atsız, Mükrimin Halil Yinanç ve Prof. Dr. Süheyl Ünver de buranın müdavimlerindendi. Bunun gibi daha nice ilim adamlarını gençliğe anlatmamız, aktarmamız lazım."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close