Haberler
Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü

Türkiye ekonomisinden sevindiren haber

Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yalçın hakkında yakalama kararı

Özel'in cezaevi ziyareti sırasında başkan yardımcısına operasyon

Çete ile anılan Güney Hastanesi'nin sahibi: Ortaokul mezunuyum, sigorta primim için hastaneyi satın aldım

İstanbul'un göbeğindeki hastaneyi bakın ne için satın almış

Döviz büroları ve kuyumculardan sahte dolar fırsatçılığı

Dolaşıma sokulan sahte dolarlar üzerinden akılalmaz yöntem

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

50.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.Törenin ardından Yeşilçam'ın ünlü sanatçıları Behlül Dal Sinema Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, AKSAV Başkanı Tufan Dağıstanlı, Ediz Hun, Oya Aydoğan, Salih Güney, Kuzey Vargın, Coşkun Göğen, Bulut Aras'ın da arasında bulunduğu Yeşilçam'ın sevilen isimleri ile vatandaşlar katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Sinema Oyuncuları Derneği'nin (SODER) çelenklerinin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. SODER çelengini Başkan Akaydın ve sinema sanatçıları birlikte anıta sundu.

TELİF HAKKI

Törende konuşan Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Ata Deniz, sinemanın kanunun 2014 yılında çıkacağını vurgulayarak, bu kanunla sanatçıların telif haklarını alabileceklerini kaydetti. Deniz, telif haklarının önümüzdeki senelerde ödeneceğini belirterek "Bize, Türk sinemasına daima amaç olarak destek veren büyükşehir belediyesine ve Antalyalılara teşekkür ediyorum" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Onursal Mustafa Akaydın ise, Osmanlı Devleti'nin son döneminde yapılan kültür sanat faaliyetleri istisna tutulduğu takdirde Cumhuriyet'te kültür sanat adına yapılanların mimarının Atatürk olduğunu söyledi. Atatürk'ün 'Cumhuriyetin Temeli Kültür' cümlesini hatırlatan Akaydın, "Başta siyasetçileri kültüre, sanatçıya ve sanatın tüm emeklerine saygılı olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Ardından sanatçılar Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Haşim İşcan Mahallesi'nde yapımı tamamlanan ve sinema dünyasına kazandırılan Behlül Dal Sinema Müzesi'nin açılışına katıldı. Açılışta konuşan Başkan Akaydın, Antalya'da turizmin yanında kültür ve sanat faaliyetlerine destek olmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak kente 5 yılda 5 müze kazandırma adına yola çıktıklarını ifade eden Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Behlül Dal Sinema Müzesi üçüncü müzemiz oldu. Behlül Dal sinema sanatı ve Antalya için önemli bir sanatçıdır. 30'dan fazla eseri var. Çoğu kısa metrajlıdır. Bu festivalin ortaya çıkmasındaki mimarlardan biridir. Bu müze, İstanbul'daki görülen müzelerden biraz farklıdır. Çünkü burada sinema çekimlerinde kullanılan materyallerin yanı sıra Behlül Dal'ın koleksiyonunu kapsıyor." Açılışta müzenin hazırlanmasında emeği geçenlere plaketleri verildi.Açılış kurdelesini Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Başkan Akaydın, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve sanatçılar birlikte kesti.

EDİZ HUN BİLGİ VERDİ

Ünlü sanatçı Ediz Hun, müzedeki ses ve dublaj bölümünde eskiden seslendirme, taklit, kahkaha ve ağlamayı nasıl gerçekleştirdikleri hakkında bilgi verdi. Hun, arkadaşlarına ağlama efektinin o zamanlarda vermenin zor olduğunu söylemesi üzerine Başkan Akaydın, "Sayın Hun o zaman ağlama efektini biber gazıyla mı veriyorlardı" dedi.

Müzede Behlül Dal'ın kullandığı eserler ve sinema tarihini içeren yaklaşık 200 eser yer alıyor. Ediz Hun, Büyükşehir Belediyesi Bandosu'nun seslendirdiği şarkılara eşlik ederken, hayranları kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

BEHLÜL DAL KİMDİR?

Behlül Dal, 1922 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nde başladığı eğitim hayatına Antalya Lisesi'nde devam etti. Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirmeden ayrıldı. Askerlik görevinden sonra Antalya Halkevi Bölge Yönetmenliği görevine getirildi. Dal'ın yönetimindeki Antalya Halkevi, tiyatro çalışmaları ile Türkiye'nin üç büyük halkevi arasına girdi. Behlül Dal, 1957 yılında Antalya'da Antalya Filmcilik Komandit Şirketi'ni (ANTİŞ) kurdu. Aynı zamanda İstanbul dışında ilk film şirketi olan ANTİŞ bünyesinde 'İnsanlık İçin', 'Kıbrıs Şehitleri', 'Istırap Çocuğu' adlı üç uzun metrajlı film yapıldı. Filmlerin aynı zamanda yönetmenliğini üstlenen Behlül Dal, çok sayıda kısa metrajlı filme imzasını attı.

Antalya Film Festivali düşüncesini ortaya atan ve 1964 yılında Belediye Başkanı Avni Tolunay'la birlikte gerçekleşmesini sağlayan Behlül Dal, 300'e yaklaşan kısa filmleriyle yurt içi ve yurt dışında 30'a yakın ödül aldı. Behlül Dal, Altın Portakal Festivali kısa metraj dalında kazandığı 8 Altın Portakal Ödülü ile 'En Fazla Altın Portakal Kazanan Yönetmen' ünvanını halen koruyor. Dal, 20 Haziran 2002'de yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerek Antalya'da yaşama veda etti.

Behlül Dal adına 1997 yılında düzenlenen 34'üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden itibaren Jüri Özel Ödülü verilmeye başlanırken, genç yetenekler için kullanılan bu ödüle en çok ulaşan isim Zeki Demirkubuz oldu. Demirkubuz, 'Üçüncü Sayfa', 'Yazgı' ve 'Bekleme Odası' filmleriyle ödülü aldı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title