50 Bin Kişiye Bir Doktor Düşüyor
Dünya Sağlık günü her yıl 7 Nisan'da kutlanıyor
Dünya Sağlık Örgütü 2012 sağlık istatistikleri raporuna göre Almanya'da 277.8 Danimarka'da 292.4, Türkiye'de 649.4 kişiye bir doktor düşerken Nijer, Somali ve Ruanda'da 50 bin kişiye bir doktor düşüyor. Yeryüzü Doktorları Türkiye Başkanı Dr. Kerem Kınık, Dünya Sağlık Günü sebebiyle yaptığı açıklamalarda sağlık hizmetine ulaşmanın temel insanlık hakkı olduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık günü her yıl 7 Nisan'da kutlanıyor. Ancak temel bir insanlık hakkı olan sağlık hizmeti söz konusu olduğunda yeryüzünde herkes aynı imkânlara sahip değil. Kurulduğu günden bugüne ihtiyaç sahibi pek çok coğrafyada faaliyet gösteren Yeryüzü Doktorları Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık Dünya Sağlık Örgütü 2012 yılı Dünya Sağlık İstatistikleri raporunu değerlendirdi.
Doktor başına düşen hasta sayısının Almanya'da 277.8 Danimarka'da 292.4, Türkiye'de 649.4 iken Nijer, Somali ve Ruanda'da bir doktora 50 bin hasta düştüğünü ifade ederek; "Herkesin eşit koşullarda sağlık hizmetinden yararlanamadığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Biz gönüllülerimiz ve profesyonel çalışanlarımızla sağlık hizmetine ihtiyaç duyan pek çok coğrafyaya şifa taşıyoruz" dedi. Kişi başına düşen sağlık harcamaları bazında değerlendirmelere bakıldığında ise ciddi bir uçurum söz konusu olduğunu ifade eden Kınık; "Amerika'da yıllık kişi başına düşen sağlık harcaması 8.361 USD iken bu rakam Myanmar'da 34 USD'ye, Kongo'da ise 27 USD'ye kadar gerilemektedir. Ortalama yaşam beklentisi Japonya'da 86 yıl iken Çad'da 48 yıl ise insanoğlu olarak bizlere ciddi bir görev düşmektedir" dedi. Kınık Yeryüzü Doktorları'nın; açlığın, sefaletin, çaresizliğin, savaşların ve bunların neden olduğu hastalık ve sakatlıkların olmayacağı bir dünya için çalıştığını söyledi.
Yeryüzü Doktorları, bugüne kadar dört kıtada 30'u aşkın ülkeye tıbbi ve insani yardım ulaştırdı. Yeryüzü Doktorları, gittikleri coğrafyalara yalnızca acil sağlık hizmeti götürmeyip kalıcı çözümler için de çalışıyor.Mogadişu'da Somalililere bir yıldır ücretsiz hizmet veren "Yeryüzü Doktorları Şifa Hastanesi"nde yerli sağlık çalışanlarına eğitimler veriliyor. Ayrıca Somali'de, Yeryüzü Doktorları, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Bezmialem Üniversitesi ve Benadir Üniversitesi ortaklığında ilk kez Tıpta Uzmanlık eğitimi başlatıldı. Yemen, Filistin, Moritanya, Nijer'e giden gönüllü ekipler yalnızca tedavi hizmeti vermiyor aynı zamanda yerli sağlık çalışanlarını eğiterek bu ülkelerin sağlık altyapılarını geliştirmek için çalışıyor.