5 Yaşındaki Caner, Kalp Nakli Olamayınca Öldü
Konya'da kalp kası fonksiyonlarından birinin gelişmemesi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır tedavi gören 5 yaşındaki Caner İme, uygun kalp bulunduğu haberi üzerine kalp nakli olmak için ailesi tarafından umutla Ankara'da bir hastaneye götürüldü.
Konya'da kalp kası fonksiyonlarından birinin gelişmemesi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır tedavi gören 5 yaşındaki Caner İme, uygun kalp bulunduğu haberi üzerine kalp nakli olmak için ailesi tarafından umutla Ankara'da bir hastaneye götürüldü. Fakat doku uyumu sağlanmadığı için nakil gerçekleşmedi. Minik Caner de ertesi gün yaşama veda etti.
Günlük işlerde çalışarak ailesinin geçimini sağlayan 47 yaşındaki Mehmet İme ve ev hanımı 42 yaşındaki Kibar İme'nin 5 çocuğundan en küçüğü olan Caner, iki yıl önce aşırı öksürük ve terleme nedeniyle Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan kontrollerin ardından o dönem Selçuk Üniversitesi'ne bağlı olan Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan tetkiklerde Caner'e, kalp kası fonksiyonlarından birinin gelişmediği için 'kalp yetmezliği' teşhisi konuldu.
NAKİL GERÇEKLEŞMEDİ, CANER ÖLDÜ
Yaklaşık iki yıldır kalp nakli olmayı bekleyen Caner, Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın kalbinin uyduğu haberi üzerine, 13 şubat günü nakil için Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Minik Caner ve ailesi sevinçle kalp nakli olmayı beklerken, yapılan tetkiklerde bağış kalple doku uyumu sağlanmadığı ortaya çıktı ve nakil gerçekleşmedi. Caner de, ertesi gün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.
Oğlunun ölümüyle yıkıldıklarını belirten anne Kibar İme, "Sevinçle Ankara'ya gitmiştik. Umutluyduk. Ama doku uyumu sağlanmadığı için nakil gerçekleşmedi. Ertesi gün sabah saatlerinde oğlum hayatını kaybetti. Oğlumun acısı yüreğimden çıkmıyor. Başka çocukların ölmemesi için organ bağışının artması gerekir" dedi.
'ORGANLAR ÇÜRÜMEKTENSE İŞE YARASIN'
Organ naklinin son derece önemli olduğunu belirten Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatri Çocuk Kardioloji Ana Bilim Dalı Başkanı Pof. Dr. Sevim Karaaslan da şunları söyledi:
"Caner'i maalesef, organ nakli olamadığı için Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kaybettik. Burdan organ nakli için Ankara'ya göndermiştik. Kalbin pompalama gücünün kaybolması ve malesef geleneksel tedavi dediğimiz kalbin kasılmasını arttıracak ilaçlara artık cevap vermeyecek hale gelmişti. Yaşaması için tek çare organ nakliydi. Fakat nakil olamadığı için Caner'i kaybettik. Organlar, kişiler öldükten sonra hiç bir işe yaramıyor. Toprak altında organlar çürümektense canlı bir bedende yaşaması çok daha faydalı. En azından başka bir bedene hayat veriyor. Başka bir bedende yaşıyor. Organ nakli yapılamadan ölen pek çok çocuk ve genç var. Vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor." - Konya