Haberler

5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu Kosova'da

5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu Kosova'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

5'inci Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu, BAL-TAM'ın kuruluşunun 10'uncu yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri içerisinde gerçekleştirilecektir

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi'nin BAL-TAM iki yılda bir düzenlendiği 'Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'nun beşincisi, Türk Dil Kurumu işbirliği ile bu yıl 12-16 Nisan 2011 tarihlerinde Kosova'nın tarihi ve kültür merkezi Prizren şehrinde düzenlenecek.

5'inci Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu, BAL-TAM'ın kuruluşunun 10'uncu yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri içerisinde gerçekleştirilecektir. BAL–TAM'ın kuruluşunun 10'uncu yıldönümüne adanan sempozyumda, özel bir bölümle merkezin on yıllık çalışmaları da değerlendirilecek. Ayrıca Balkan Türkolojisine katkı sunanlara ödüller ve BALTAM Merkezi'nin çalışmalarına maddi manevi katkısı geçenlere de şükran plaketleri takdim edilecek.

Güney-Doğu Avrupa ülkelerinde Türkoloji araştırmalarını kapsayan Tarih, Uygarlık Tarihi, Dil, Edebiyat, Felsefe, Sanat Tarihi, Müzikoloji ve Halkbilimi alanlarında bildirilerin sunulacağı Sempozyum'un genel konusu, önceki dört sempozyumda olduğu gibi, "Tarih Boyunca Türk Uygarlıkları ile Güney-Doğu Avrupa Uygarlıklarıyla Karşılıklı Etkileşimi" oluşturuyor.

Sempozyuma Kosova, Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Fransa, Azerbaycan, Rusya, Polonya ve Finlandiya'dan toplam 100 katılımcı bilim insanı yeni araştırma bildiri ve sonuçlarıyla iştirak edecekler.

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi-BALTAM'ın jübile niteliğindeki "5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu"nu Zeynep Korkmaz, Şükrü Haluk Akalın, İskender Pala, İlber Ortaylı, Halil İnalcık, Ahmet Bican Ercilasun, Osman Sertkaya, Dursun Yıldırım, İnci Enginün, İsmail Parlatır, Filiz Yenişehirlioğlu, Poul Demont, Györg Hazai, Cengiz Hakov, Fehim Nametak, Ekrem Çavuşeviç, Feti Mehdiu, Nikola Samardzic, Luan Starova, Bone Veliçkovski, Fahri Kaya, Ramiz Asker gibi, Türk dili, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve Türkoloji bilimine değerli çalışmalarıyla tanınan bilim adamları katılacak. Sempozyumda sunulacak bildirilerin Türkoloji ve yardımcı disiplin dallarına büyük yenilikler, yeni tartışmalar getirmesi bekleniyor.

BAL-TAM, şimdiye kadar dört büyük Uluslararası Balkan Türkolojisi Sempozyumu'nu başarıyla düzenledi. Bu sempozyumların ilki Eylül 2001 Prizren-Kosova'da, ikincisi Eylül 2002 Mostar-Bosna-Hersek'te, üçüncüsü 2003 Kotor-Karadağ'da ve dördüncüsü IV. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu adı altında, 2007 yılında Hırvatistan Cumhuriyeti'nin başkenti Zagrep'de gerçekleştirildi.

Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'nun Balkan ülkelerini dolaşarak, her iki yılda bir başka Balkan ülkesinde düzenlenmesinin amacı, buralardaki çok zengin Türkoloji kaynaklarını gün ışığına çıkarmak, Türkoloji çalışmalarını hareketlendirmek, Balkan Türkolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren kurum ve kuruluşların çalışmalarına katkıda bulunmaktır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close