Haberler

5. Uluslararası Etik Zirvesi "Bugünü Anlamak, Yarına İlham Vermek"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş çevreleri açısından dünya ölçeğinde sorumlu vatandaşlık, etik tutum ve itibar, artık finansal veriler kadar önem taşıyor

Etik ve İtibar Derneği TEİD, "Bugünü Anlamak, Yarına İlham Vermek" temalı 5. Uluslararası Etik Zirvesi'ni iş dünyası, akademisyen ve hukuk çevrelerinin önde gelen isimlerinin katılımıyla 17 Haziran tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü Çağdaş Sanat Müzesi'nde gerçekleştiriyor.

Etik ve İtibar Derneği TEİD; 2010 yılından bu yana iş etiği ilke ve politikalarının anlaşılması, benimsenmesi, yaygınlaştırılması, şirketlerin yazılı kültürünün temel taşı haline gelmesi için kılavuzluk etmek ve referans merkezi olmak misyonuyla faaliyet gösteriyor. TEİD bu doğrultuda çalışmalarını, küresel ölçekte hızla değişen ve farklılaşan iş dünyası ile sosyal yaşam arasında adil bir denge kurulması, bu yönde iş dünyasında etik ilkelerin gelişen ve değişen yaşam koşullarına uyum sağlayarak entegre edilmesi vizyonuyla yürütüyor.

İş dünyasında gerçek anlamda sürdürülebilir iş modellerini hayata geçirebilmek ve geleceği sağlıklı bir şekilde öngörebilmek için öncelikle etik standartlara uygun faaliyet göstermek ve global kapsamda gerek sosyal gerekse çevreye duyarlılık açısından sorumlu vatandaşlık üstlenmenin, artık şirketler nezdinde önemli değerlerden biri olma aşamasına geldiğini kaydeden TEİD üyeleri; yakın gelecekte etik değerler ve itibarın şirketler açısından en büyük yatırım ve kazanç teminatı olacağının altını çiziyorlar.

"Bugünü Anlamak, Yarına İlham Vermek"
Etik değerlerin şirketlerin en temel değerlerinin başında gelmesi yönünde uluslararası iş çevreleri ile işbirliği içinde faaliyet gösteren TEİD; bu yıl 17 Haziran 2015 tarihinde "Bugünü Anlamak, Yarına İlham Vermek" temasıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü Çağdaş Sanat Müzesi'nde gerçekleştireceği 5. Zirvesi'nde, iş dünyasına entegre edilmesi ve benimsenmesi gereken "Etik", "İtibar" ve "Sürdürülebilir İş Modeli" kavramlarını, misyonu doğrultusunda Türkiye ve dünyanın önde gelen iş adamları, akademisyen ve hukukçu çevrelerin katılımıyla mercek altına alacak.

Zirveye ilişkin açıklamada bulunan Etik ve İtibar Derneği TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öncer, bir şirketin hedefinin yalnızca kar etmek olarak tanımlandığı günlerin geride kaldığını ifade ederek, artık karlılığın sadece ne kadar olduğu değil, nasıl elde edildiği, varlığın nasıl paylaşıldığı ve işin sürdürülebilir olup olmadığının sorgulanmaya başladığını belirtiyor.

Günümüz dünyasında şirketlerin, sorumlu iş modellerini benimsemek ve etik standartlara uygun çalışmak yönünde her zaman olduğundan çok daha yoğun bir değerlendirme içinde bulunduklarını söyleyen Öncer, etik değerlerin itibar ve güveni beraberinde getirdiğini, bu olgunun başarılı olmak isteyen her şirketin en önemli sermayesi haline geldiğini vurguluyor.

TEİD'in bu yıl "Bugünü Anlamak, Yarına İlham Vermek" temalı Zirvesi'nin çıkış noktasının bu olgu olduğuna değinen Öncer, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizlerin aralık sürelerinin giderek kısaldığını ve özellikle yaşadığımız son kriz sonrasında dünyada, özünde değerler ve sürdürülebilirlik olan yeni bir işletme modeli arayışının içine girildiğinin altını çiziyor.

Şirketler nezdinde üç temel kavrama dikkat çeken Öncer, bu kavramların "Etik", "İtibar" ve "Sürdürülebilir İş Modeli" olduğunu belirterek, söz konusu kavramların yeniden tanımlanmasının yaşamsal öneme sahip olduğunu, günümüzün global iş arenasında ayakta kalabilmek ve büyümeyi sürdürülebilir konuma taşıyabilmek için 'güven sermayesinin' etkin yönetiminin en az finansal sermaye kadar önemli ve hassas bir konu olduğunu vurguluyor.

Türk iş dünyası TEİD'i destekliyor
2010 yılı Mayıs ayında kurulan Etik ve İtibar Derneği TEİD'in kısa bir zaman diliminde Türk iş çevrelerinden yoğun ilgi gördüğünü ve üye sayısının 110'u aştığını belirten Öncer, dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak Türk iş çevrelerinin de aynı kaygıyı paylaştığını, yeni bir ekonomik ve sosyal ilişkiler düzeni oluşturmak amacıyla sıkı bir işbirliği içinde hareket ettiklerini ifade ediyor.

TEİD üyelerinin bugün Türkiye GSMH'nın yüzde 14'ünü oluşturan ve 200.000'in üzerinde çalışanı istihdam eden önde gelen iş adamlarından oluştuğunu dile getiren Öncer, dernek olarak sadece yerel değil uluslararası ölçekte faaliyet gösterdiklerini, bu doğrultuda TEİD'in TRACE International Türkiye temsilciliği, Global Ethics Network Bölge Temsilciliği, European Business Ethics Network üyeliği, Basel Institute on Governance çalışma grubu üyeliği ve OECD Yolsuzlukla Mücadele çalışma grubu ve bölgesel danışma kurulu üyeliği görevlerini yürüttüklerini belirtiyor.

TEİD'in 5. Uluslararası Etik Zirvesi'nin gündemi yoğun
Beşinci yıldönümünü kutlayan TEİD ve Etik Zirvesi'nin yoğun bir gündemi bulunuyor. TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öncer, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat'ın açılış konuşmalarıyla başlayacak olan Zirve'de, beyaz yaka suçları uzmanı ve aynı zamanda Zirvenin Başkanı olan Monty Raphael QC'in konuşmasının ardından paralel oturumlara geçilecek.

Paralel oturumlarda TRACE International Danışmanlık Bölüm Başkanı Severin Wirz "Uyum Raporlaması, Çok Uluslu Şirketlerin Sorumlulukları ve Yerel İş Ortaklarından Talepleri", Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Av. Dr. Umut Kolcuoğlu "Birleşme ve Devralmalar Kapsamında Etik Riskler", Felsefe Atölyesi'nde Aziz Yardımlı "Küreselleşme ve İş Etiği", Philip Morris Uyum Yönetimi Direktörü Emre Çolak "Bir Uyum Yöneticisinin İlk 100 Günü", Aren Denetim ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Mehmet Ali Demirkaya "Kurumsal Yönetim ve Uyum Yönetimi İlişkisi, Dizayn ve Uygulama Projesinin Etkin Yönetimi" başlıklı sunumlarını gerçekleştirecek.

Zirvede yolsuzluk algısı da masaya yatırılacak
Zirvede ele alınacak önemli konu başlıklardan biri de TEİD'in Mart ayında Türkiye'nin önde gelen araştırma kuruluşlarından Barem ile iş dünyasının üst ve orta düzey yöneticileri ile çalışanları arasında gerçekleştirdiği "Özel Sektör Yolsuzluk Algı Araştırması" olacak. TEİD 5. Uluslararası Etik Zirvesi'nde rapor ilk kez açıklanacak ve yolsuzluk algısı tüm boyutlarıyla mercek altına alınacak. Geleceğin yöneticileri, günümüzün üniversite öğrencilerinin özel sektördeki yolsuzluğa bakış açılarının tartışılacağı oturum, Tayfun Zaman moderatörlüğünde Barem Kurucu Ortağı Doç Dr. Pervin Olgun ve Etik ve İtibar Araştırmaları Danışmanı Nuran Aksu'nun katılımıyla düzenlenecek.

Zirvenin teması olan "Bugünü Anlamak, Yarına İlham Vermek" panelinde ise Dr. Artunç Kocabalkan'ın moderatörlüğünde Securitas Türkiye Ülke Başkanı Emir Murat Kösereisoğlu, Philips Healthcare Genel Müdürü Esen Girit Tümer, Basel Institute on Governance Uyum ve Kolektif Eylem Bölüm Başkanı Gemma Aiolfi ve TRACE International Danışmanlık Bölüm Başkanı Severin Wirz katılımcılarla görüşlerini paylaşacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close