5. İstanbul Edebiyat Festivali'nde Nuri Pakdil Günü Düzenlendi
5. İstanbul Edebiyat Festivali'nin son gününde Nuri Pakdil'in eserleri, fikirleri ve edebiyatla geçen ömrü anlatıldı.
5. İstanbul Edebiyat Festivali'nin son gününde Nuri Pakdil'in eserleri, fikirleri ve edebiyatla geçen ömrü anlatıldı. 'Ustaların İzinde' temasıyla gerçekleşen ve 5 gün boyunca Türk edebiyatına yön veren isimlerin ele alındığı Edebiyat Festivali'nin finali Nuri Pakdil'le yapıldı.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan festival, Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirildi. Festivalin son gününde "Nuri Pakdil'in İzinde" başlığı altında iki oturum yapıldı. Ayrıca Nuri Pakdil'i anlatan bir belgesel izletildi. Programın sonunda ise Nuri Pakdil'le ilgili anılar anlatıldı. Saat 13.00'da başlayan festival akşam 20.00'a kadar devam etti. 5 gün süren festivalde 100 şair, akademisyen ve yazar konuşmacı olarak katıldı. Festival, edebiyatseverlerden büyük ilgi gördü.
ÇIĞIR AÇAN BİR YAZAR
Festivalin birinci oturumunu Sadık Yalsızuçanlar yönetirken Prof. Dr. Turan Koç "Nuri Pakdil'in Yazılarında Dil ve Anlam İlişkisi", Dr. İbrahim Demirci "Nuri Pakdil'in Dil Tutumuna Bakışı", Hüseyin Su "Edebiyatta Klas Bir Duruş Nuri Pakdil" başlıklı konuşma yaptılar. Oturumu yöneten Prof. Dr. Sadık Yalsızuçanlar, "Nuri Pakdil, çığır açmış bir şairdir. Sükut suretinde yaşayan, yeniden dirilişi kendinde toplayan klas duruşun ismidir. Dilin o pörsümüş teolojik örtüsünü kaldırmıştır" dedi.
İDEOLOJİK BİR DİL KULLANIR
Prof. Dr. Turan Koç, "Nuri Pakdil, düşüşün sıfır noktasında konuşan biriydi. Karanlığın zifiri karanlığında, enkazın altında yazan biriydi. Kelimeleri kendi kavrayışları içerisinde istihdam eden yazarlarımızdandı. Genç kuşak Nuri Pakdil'i sevdi ve onu çabuk kavradı. Nuri Pakdil, ideolojik düşünen, tavır alan ve dille eyleyen bir dil kullanır."
MESAJLARI TÜM DÜNYAYA
Hüseyin Su, "Nuri Pakdil düşüncesinin coğrafyası sadece Türkiye değil tüm dünyaya konuşur. Yeryüzünde hangi köşede bir isyan varsa onu kendi diline eklemler. Nuri Pakdil'in duruşunun bir özelliği de bütüncül bir kavrayışa sahip olmasıdır."
"İSLAM ULUSU TABİRİNİ KULLANMIŞTIR"
Dr. İbrahim Demirci, "Edebiyat, insanın bir bakıma yeryüzündeki varoluşunu anlama ve anlamlandırma çabasının bir ürünüdür. Nuri Pakdil, 'İslam Ulusu' tabirini kullanmıştır. Sultan II. Abadülhamid'i başkan olarak görmüş ve yazılarına o şekilde yansıtmıştır. Önyargılarımızdan yaftalanmalarımızdan kurtulduğumuzda Nuri Pakdil'i bütünüyle anlayabiliriz."