5 Haziran Dünya Çevre Günü
Araç takip sistemleri ile karbon salınımını araç başına yılda 0,12 ton azaltmanın mümkün olduğu bildirildi.
Araç takip sistemleri ile karbon salınımını araç başına yılda 0,12 ton azaltmanın mümkün olduğu bildirildi.
Araç takip sektörü kuruluşu Mobiliz Üst Yöneticisi Özlem Yeşildere, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, araç takip sistemlerinin karbon ayak izinin silinmesinde önemli rol üstlendiğini belirtti.
Yeşildere, araç takip sistemleri ile karbon salınımının araç başına yılda 0,12 ton azaltılabildiğine işaret ederek, araç takip ve filo yönetim sistemleri sayesinde elde edilen yüzde 15'e varan yakıt tasarrufunun, karbondioksit salınımının azaltılması açısından çevreye 1 milyon ağacın verdiği katkıyı sunduğunu anlattı.
İklim değişikliği ile mücadele konusunun öneminin arttığına değinen Yeşildere, şunları kaydetti:
"Küresel ısınma ve iklim değişikliği artık göz ardı edemeyeceğimiz boyutlarda. Bireysel ve kurumsal olarak karbon salınımını azaltmak için gereken sorumluluğu almamız gerektiğine inanıyorum. Fazla yakıt tüketimi ile doğaya karbondioksit salınımına neden oluyoruz. Karbondioksit salınımlarını yine eşdeğer bir karbondioksit tasarrufu ile telafi etmemiz gerekiyor. Nüfus artışı ve değişen yaşam şartları doğrultusunda tüketilen enerji miktarı her geçen gün artıyor, buna engel olmak mümkün değil. Ancak doğru önlemleri alarak enerji tasarrufu yapabilir, daha az karbon salımı gerçekleştirebiliriz. Araç takip sistemleri ile trafikteki araçların ekonomik sürüş takibi, rölanti süresi, sürücü performans kontrolü, güvenli sürüş takibi düzeyi ölçülüyor ve karbon salınımını azaltma konusunda önemli katkı sağlıyor."
Özlem Yeşildere, Türkiye'de 20 milyonun üzerinde araç bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Türkiye'deki araçların 8 milyonunu ticariler oluşturuyor. Tüm ticari araçlarda araç takip sistemlerinin kullanıldığını düşünürsek ortaya çok ciddi rakamlar çıkıyor, yalnızca araç takip sistemleri sayesinde ortaya çıkan yakıt tasarrufuyla yılda 32 milyon ağaç oranında karbon telafisini sağlamak mümkün."
Yeşildere, yüzde 15'e kadar yakıt tasarrufu yapan önlemleri şöyle sıraladı:
"Rölantide beklemeyin. Seyahatinizi planlayın. Motoru ısıtmak için beklemeyin. Aracınızı ilk 5 dakika düşük devirde kullanmanız yeterlidir. En çok yakıt tüketimi hızlanma ile oluyor, bu nedenle ani hızlanmalardan kaçın. Sabit hızla gitmek performansı artırır, sabit hızla gidin. Maksimum hız limitinizi yüzde 10 düşürün. Filolarda maksimum hız limitinin operasyona uygun olarak belirlenmesi gerekiyor. Sürücülere bırakılmamalı, araç takip sistemi ile kontrol altında tutulmalı. Gereksiz yükten kaçının. 60 kilometre/saat hız üstüne çıktığınızda klima kullanın. Yokuş aşağı giderken aracı boşa almayın, gaza basmamanız yeterli olur. Pencerelerinizi kapatın. Trafik akışına uyun. Gezilerinizi birleştirin. Lastik basıncınızı kontrol edin. Kaliteli yakıt ve yağ kullanın."