5. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlükleri ile kuruluşların katıldığı 2012 yılı 4'üncü çeyrek 5'inci Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı valilik salonunda yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlükleri ile kuruluşların katıldığı 2012 yılı 4'üncü çeyrek 5'inci Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı valilik salonunda yapıldı.
Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk başkanlığında yapılan toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Afyonkarahisar, Antalya, Isparta, Burdur, Konya ve Denizli illerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji müdürleri ve bu illerin KOSGEB ve TSE temsilcileri, AKÜ öğretim görevlileri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi, sanayici ve işadamları katıldı.
Toplantıda konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, özellikle bilimsel alanda yeniliklere, patent, ürün, üretim buna benzer konularda üniversitelerin öncü kuruluşlar durumunda olduğunu söyledi. Bu bağlamda 10 ay önce AKÜ'nün en büyük kampüsü olan Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nde Teknoloji Geliştirme Merkezini açtıklarını belirten Rektör Solak, ikinci hamle olarak da yine 2012 yılı başında teknopark kurma ve kamuoyuna mal etme çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk ise, İscehisar yol kenarlarının imara açıldığını, buralara da mermer fabrikalarının kurulduğunu ve bu fabrikaların neden Organize Sanayi Bölgesine yönlendirilmediğini eleştirerek şöyle konuştu: "Maalesef 4 yıldan beri parsellerin üçte ikisi boş durumda, yatırım yapanların sayısı çok az. Ancak yolun kenarında İscehisar'dan gördüğüm manzara çok acı, bunu da ifade etmek istiyorum. Sizlerin de bildiği gibi yolun sağı ve solu imara açılmış ve buralarda maalesef mermer fabrikaları yapılmış. Neden bunlar organize sanayi bölgesine yönlendirilemez doğrusu merak ediyorum."
Yerel yöneticilerin dikkatini çekmek istediğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: "Eğer buralar belediye hukukları içerisinde ise sayın belediye yöneticilerimizin, eğer belediye hukukları dışındaysa il özel idaresinin yöneticilerinin dikkatini çekmek istiyorum. Yine aynı şekilde bugün 20 milyon TL üzerinde yatırım gerçekleştirdiğimiz İscehisar küçük sanayi sitesinin de yüzde 40 civarında doluluk oranının olduğunu gördüm ve bunların bir kısmının da burada meslekle ilgisi olmayan insanlar tarafından işgal edildiğini de gördüm. Özellikle mermerciler için yaptırdığımız bir küçük sanayi sitesinde ekmek fırınının olması veya mermer vinçlerinin bulunması gerektiği yerde farklı meslek gruplarının olduğunu gördüm ve buna çok üzüldüm. Neden devletin 20 milyon TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirerek yaptığı bir sanayi sitesinin farklı meslek kolları tarafından işgal edilmesi doğru beni bir yönetici olarak çok üzmüştür."
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Öztürk, Afyon Organize Sanayi Bölgesinin doluluk oranının çok fazla olduğunu ancak ilçelerde bu doluluğun olmadığını söyledi.
Öztürk, Türkiye'de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organize sanayi bölgeleri konusunda artık bir marka olduğunu ve bunu dünyaya duyurmakta olduğunu aktararak şöyle konuştu: "Dünyada bizim yaptığımız çalışmaları örnek alan çok farklı ülkeler var. Kendi ülkelerinde bizim örneklerimizin uygulanmasını istemektedirler. Artık 50 ila 100 hektardan başlayan organize sanayi bölgelerimizin yanında, Afyon gibi 3 bin 500 hektarı geçen organize sanayi bölgelerimiz var. Bu organize sanayi bölgemiz bittiği zaman bütün parseller dolduğu zaman yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayacak demektir. Bugün Afyon'un içindeki birinci organize sanayi bölgemizde doluluk oranı çok yüksek. Ama ilçelere baktığım zaman oradaki sanayi bölgelerinde doluluk oranı çok düşüktür. Yerel aktörler tarafından desteklenerek veya sanayiciler buralara yönlendirilerek bu bölgelerin de belli bir doluluk oranına ulaşmasını hedeflemekteyiz. 2023 hedeflerinde bugün 263 olan sanayi bölgemizin 160 ila 170'inde faaliyet vardır. Ancak diğerlerinin bir kısmı inşaat aşamasında bir kısmı proje aşamasında bir kısmı da kamulaştırma aşamasındadır. Ama 2023'e gelindiğinde Türkiye'de 263 olan organize sanayi bölgemizin tamamının parsellerinin dolduğunu görmek istiyoruz ve bütün çalışmalarımız da bakanlık olarak bu yöndedir."
Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlükleri ile bağlı ve ilgili kuruluşların katıldıkları 2012 yılı 4. çeyrek 5. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısının gündeminde bulunan konuların görüşülmesine geçildi. - AFYONKARAHİSAR