5 Aydır Dondurulan KCK Yargılamaları, Kaldığı Yerden Devam Edecek
Sanık avukatlarının "Anayasa'ya aykırılık" iddiasını ciddi bulup Anayasa Mahkemesi'ne başvuran yerel mahkeme, 5 ay süresince yanıt alamayınca yargılamanın kaldığı yerden devam etmesini kararlaştırdı.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 205 sanığın yargılamasının, dosyanın yasaya aykırılık iddiasıyla gönderildiği Anayasa Mahkemesi'nce 5 aylık sürede herhangi bir karar verilmemesi nedeniyle kaldığı yerden devamına hükmetti.
3 AYRI DAVA AYNI MAHKEME
PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, KCK basın davası, KCK İstanbul ana davası ve eski BDP ilçe başkanlarının yargılandığı 3 ayrı davada mahkeme avukatların "yargılama yeni baştan görülsün" talebi konusunda görüş bildirmesi için Anayasaya Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak Anayasa Mahkemesi aradan 5 ay geçmesine bir yanıt vermeyince İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi davanın kaldığı yerden devam edilmesine karar verdi.
Söz konusu davaların sanıkları arasında Profesör Büşra Ersanlı, Ragıp Zarakolu, bazı gazeteciler ve eski BDP İstanbul ilçe başkanları bulunuyor.
ANAYASA'YA AYKIRILIK İDDİASI
Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından sanık avukatları, "Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu" bu yüzden dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, dosyanın Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti.
ANAYASA MAHKEMESİ 5 AYLIK SÜRE İÇİNDE CEVAP VERMEDİ
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen bu 3 dava hakkında savcılık, Anayasa Mahkemesi'nin kanunda belirtilen 5 aylık süre içerisinde karar verilmediğini göstererek yargılamanın kaldığı yerden devam edilmesini talep etti. Sanık avukatları da söz alarak savcının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, Anayasa Mahkemesi'nde bulunan dosyanın sonucunun beklenmesini talep ettiklerinin dile getirdi.
YARGILAMA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, KCK'ya ilişkin görülen bu 3 dava hakkında, yargılamanın kaldığı yerden devam edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti oy birliğiyle verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi'nin kararının 5 ay içerisinde verilmemesi nedeniyle, bu dosya sonucunun beklenmesinden vazgeçildiğini belirterek, yargılamanın kaldığı yerden devam edilmesine karar verdiğini açıkladı. Mahkeme heyeti 3 ayrı dava için aynı kararı verdi.
DAVALARIN GEÇMİŞİ
Özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 71'i tutuklu 205 sanığın yargılandığı ana dava, 6526 sayılı kanunun yürürlüğü girmesiyle özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülmeye başlanmıştı.
Bu mahkemece yapılan yargılamalarda, tutuklu olan sanıkların tümünün tahliyesine karar verilmişti.
Sanık avukatları, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) eklenen geçici 14/4. maddesinde belirtilen, "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etmişti.
Bu talepleri ciddi mesele sayan mahkeme heyeti de 3 Aralık 2014'te verdiği ara kararla, Anayasa'nın 152/1. maddesi gereğince dava dosyasının, Anayasa'ya aykırılık iddialarının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi ve davanın karara dek geri bırakılmasını kararlaştırmıştı. Özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen çoğu gazeteci 15'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı 3. KCK davası da özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülmeye başlanmış, yargılamalarda tutuklu sanıkların tümü tahliye edilmişti. Bu dava dosyası da diğer davalarda olduğu gibi "kanuna aykırılık" iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmişti.