Haberler

49. Ulusal Nöroloji Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da düzenlenen 49.Ulusal Nöroloji Kongresi'nde Türk Nöroloji Derneği 2'nci Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Şerefnur Öztürk, inme nedeniyle dünyada 4 dakikada bir kişinin hayatını...

Antalya'da düzenlenen 49.Ulusal Nöroloji Kongresi'nde Türk Nöroloji Derneği 2'nci Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, inme nedeniyle dünyada 4 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

49. Ulusal Nöroloji Kongresi Antalya'nın Serik ilçesi Belek beldesinde bulunan Maritim Pine Beach Otel'de düzenlendi. Kongre kapsamında Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Prof. Dr. Babör Dora, Prof. Dr. Rana Karabudak, Prof. Dr. Levent Ertuğrul İnan ve Prof. Dr. Mehmet Ali Akalın basın toplantısı düzenledi.

AĞRI ZİLİ ÇALDIĞI ZAMAN BİR HEKİME BAŞVURUN

49'cu düzenlenen kongrenin ana temasının 'ağrı' olarak belirlendiğini belirten Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anadilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin İnan, halkın ve doktorların nöroloji hastalıkları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Akılcı ilaç kullanımım desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tan, "Ağrınız ters giden bir şey olduğunu gösterir. Ağrıdan korkmayın, ağrınızı tanıyın. Ağrı yanma, batma, elektriklenme, üşüme, bazen kaşınmanın bile sinir sistemini tutan bir hasar sonrasında ortaya çıkan ağrı olabileceğini akılda tutalım. Her ağrı, ağrı kesici ile geçmez. Ağrılar için sürekli alınan ağrı kesiciler, ağrıyı arttırabilir. Bunu akılda tutalım. Ağrı zili çaldığı zaman bir hekime başvurmak lazım" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın bitkisel ilaç pazarlayanlardan vatandaşları kurtarması gerektiğini savunan Prof. Dr. Tan, "Ben onlara modern üfürükçüler diyorum. Yıllar içinde doktora ulaşım kolaylaştı. Nitelikli sağlık hizmetinin direk düştü. İleride nitelikte doktor bulamayacaksınız" diye konuştu.

KISA SÜREDE HASTANEYE ULAŞTIRILMASININ ÖNEMİ

Türk Nöroloji Derneği 2. Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk ise, dünyada 4 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İnme geçiren bir kişinin kısa sürede hastaneye başvurması durumunda kurtulma şansının çok fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, "Dünyada her 40 saniyede bir kişi inme geçiriyor, her 4 dakikada bir kişi de inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'deki rakamlar da bu orantıya benzer durumda. İnme yaygın bir hastalık, ölüm nedenlerinde ikinci, engelli bırakmada ise birinci sıklıkta görülüyor. İnmeye neden olan etkenlerin başında hipertansiyon, tuz tüketimi, yeterli egzersiz yapmama, sigara ve alkol kullanımı geliyor" dedi.

Risk faktörlerinin yaklaşık yüzde 60 oranında inmeye neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, "İnsanların sağlıklı yaşamı benimsemeleri gerekir. İnsanlar düzenli egzersiz yapmaları, sebze ve meyveyi çok tüketmeleri gerekir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ile pek çok hastalıktan korunabiliriz. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur, bunun için önce yaşam kalitemize dikkat etmeliyiz. İnme gençlerde de görülmeye başlandı. Yanlış beslenme, egzersizlik gibi etkenler riskleri tetikler. İnme geçiren kişiye soğuk su dökmek, soğan, limon, kolonya koklatmak gibi uygulamalar ya da 'birazdan geçer' gibi düşünceler hatalı davranışlar" ifadelerini kullandı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close