473. Uluslararası Manisa Mesir Festivali
Bu yıl 21-25 Mart tarihleri arasında 473.'sü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Festivali Temsili Karma Töreni ile başladı.
473. Uluslararası Manisa Mesir Festivali, Temsili Mesir Karma Töreni İle Başladı.
UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve yaklaşık 5 yüzyıllık bir şifa geleneğini geleceğe taşıyan Manisa Mesir Macunu Festivali, 473. kez Temsili Mesir Macunu Karma Töreni ile başladı.
Festival dolayısıyla, Manisa Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Buradaki törene CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Vekili Nursel Ustamehmetoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, diğer protokol üyeleri, yabancı ülkelerden gelen misafirler, davetliler ve diğer vatandaşlar katıldı. Halk oyunu gösterilerinin ardından törene katılanlara, Nevruz geleneklerinden biri olan kaynamış yumurta dağıtılarak, "yumurta tokuşturma" oyunu oynandı. Nevruz ateşi yakıldıktan sonra Vali Daşöz ve diğer protokol üyeleri ateşin üzerinden atladılar. Törene katılanlar, daha sonra Hükümet Konağı önünden Manisa Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Mesir Macunu Karma Töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar korteje eşlik ettiler.
Bimarhane'deki Temsili Mesir Karma Töreninde konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, bu yıl UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne giren Mesir Festivali'nin, Manisa'nın en önemli tarih ve kültür mirası olduğunu söyledi. Festivalin baharla birlikte kutlandığını hatırlatan Vali Daşöz, bu dönemde insanların birbirlerini daha çok kucakladığı, birlikteliğin yaşandığı, geleceğe daha güzel bir şekilde baktıkları gerçek bir bayramı yaşadıklarını kaydetti. Vali Daşöz ayrıca, mesir macununun, Manisa ve Türkiye'nin çok önemli bir tarih ve kültür değeri olduğunu vurgulayarak, "Bu dağlarda yetişen 41 çeşit baharattan yapılmış bir macun. Hepimizin bildiği gibi Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın tedavisinde kullanılmış ve başarılı sonuç alınmıştır. Bu yönüyle festival, aynı zamanda bir şifa ve sağlık festivali anlamına da gelmektedir. Bugün bütün Manisa, bütün civar iller burada tek vücut olmuştur. Ülkemizin, Manisa'mızın en önemli kültürel değeri el ele, kucak kucağa olmuştur. Hepimizin bayramı kutlu olsun." dedi.
Konuşmaların ardından Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Arı, UNESCO'dan gönderilen beratı Vali Daşöz'e verdi. Daha sonra Merkez Efendi'yi temsil eden kişi, İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu dua eşliğinde 41 çeşit baharatı kazana protokol üyeleriyle birlikte boşaltarak mesir macununu kardı.
Bu yıl zengin etkinlik takvimi ve dev bir sanatçı kadrosunun katılımıyla gerçekleşen festivalde ayrıca, kültürel organizasyonlara da yer veriliyor.
Alışveriş Günleri, Dünya Geleneksel Sağlık Buluşmaları programlarının da bu yıl ilk kez yapıldığı festival, Türkiye'deki turistlerin olduğu kadar uluslararası turistlerin de ilgisini çekmeyi amaçlıyor.
473. kez ellerin şifaya kalktığı festivale adeta yıldız yağmuru var. Festival programında yer alan sanatçılar arasında Sibel Can, Hüseyin Turan, Ziynet Sali, Mustafa Ceceli, Hande Yener ve Murat Dalkılıç bulunuyor. Festival boyunca, halk dansları gösterileri, kukla ve gölge oyunları gösterileri, müzik dinletileri ve resim sergileri gibi sanatsal etkinlikler de hayata geçiriliyor.
Festivalin 24 Mart Pazar günü gerçekleşecek Gelenekselleşmiş Saçım Töreni'nde "Bir Kadın Bir Erkek" dizisinin oyuncuları Demet Evgar ve Emre Karayel, tarihi Hafsa Sultan ve Merkez Efendi karakterlerini canlandıracaklar.
Festival, 25 Mart Pazartesi günü sona erecek.
Manisa Altın Lale Türk Sanat Müziği Yarışması ise açık hava programı şeklinde olacağı için, Mayıs ayında gerçekleştirilecek.