45 YILLIK AYAKKABI TAMİRCİSİ GÜRBÜZ: MESLEKTE YETİŞEN YOK
KAYSERİ'de, 17 yaşında ayakkabı imalathanesinde işe başlayan Mehmet Gürbüz (60), 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyor.
KAYSERİ'de, 17 yaşında ayakkabı imalathanesinde işe başlayan Mehmet Gürbüz (60), 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyor. Gürbüz, "Liseye giden bir çocuğu biz çırak alamayız. Çünkü yetiştiremeyiz. Eskiden ilkokulu bitirenleri babaları bu işlere gönderiyorlardı. Çocuğu biz yetiştirebiliyorduk. Şu an meslekte yetişen yok" dedi.
Kayseri'de yaşayan Mehmet Gürbüz, 17 yaşındayken ağabeyinin imalathanesinde işe başladı. Bir süre imalathanede çalışan Gürbüz, daha sonra tamir işine geçti. Geçen süreçte çeşitli şehirlerde çalışan Gürbüz, 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyor. Gürbüz, "Kayseri içinde esnaflık yapıyorum. Ayakkabı tamiri yapıyoruz. Mesleğe 17 yaşımda imalathanede başladım. Ağabeyimin yanındaydım. Onun sayesinde başladık. Başlarda ayakkabı imal ettik. Sonra ise tamir işine başladık. 5-6 yıl da İstanbul'da çalıştım. Hayat böyle geçti" diye konuştu.
'ÇIRAK BULAMIYORUZ'
Meslekte çırak bulamadıklarına değinen Gürbüz, "Çırak durumum yok. Eğitimden dolayı olmadığını düşünüyorum. Liseye giden bir çocuğu biz çırak alamayız. Çünkü yetiştiremeyiz. Eskiden ilkokulu bitirenleri babaları bu işlere veriyorlardı. Çocuğu biz yetiştirebiliyorduk. Şimdi lise öğrencisini biz yanımıza alsak ona, 'şunu yap, bunu yap' diye emir veremeyiz. Şu an meslekte yetişen yok. Çoğu meslekte durum böyle. İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe başlanırsa arkası da geliyor. Çocuk lise mezunu. Senin yanında çırak olmaz ki. Nereden baksan 18-19 yaşına gelmiş. Çırak bulamıyoruz. Ayakkabı tamiri için gelenler var. Yeni ayakkabıların fiyatı arttığı için ayakkabısını tamir ettirenlerin sayısı biraz daha çoğaldı" ifadelerini kullandı. (DHA)