400'e Yakın Ağır Hasta Tutuklu ve Hükümlüye Özgürlük Umudu
Aylin Sırıklı Dal - TBMM Genel Kurulu'nda, bu hafta görüşülmesi planlanan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yasalaşırsa 400'a yakın ağır hasta mahkumun...
Aylin Sırıklı Dal - TBMM Genel Kurulu'nda, bu hafta görüşülmesi planlanan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yasalaşırsa 400'a yakın ağır hasta mahkumun cezaevinden çıkması gündeme gelecek.
Ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle infazın ertelenebilmesi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 16. maddesinde düzenleniyor. Madde, "hastalık mahkumun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkumun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılmasını" öngörüyor.
Anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine de imkan tanıyan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin infazının ertelenmesi de gündeme gelecek.
Tasarı ile hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi hallerine yeni bir erteleme nedeni getiriliyor. "Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe" hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alınıyor. Buna göre; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında mahkum olanların da infazı ertelenebilecek.
Tasarının yasalaşmasıyla şu anda ceza infaz kurumlarındaki yaklaşık 400 hasta mahkumun durumları tekrar değerlendirilecek ve bunlardan yasanın aradığı şartları taşıyanların cezalarının infazına karar verilebilecek.
Yapılan değerlendirmenin ardından "ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremediği" tespit edilen tutuklu ve hükümlüler cezaevinden çıkarılacak.
-Anadilde savunma-
Tasarı, anadilde savunma hakkını da öngörüyor. Buna göre, sanık iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Tercüme hizmetleri, il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek.
-Eşle görüşme-
Tasarı yasalaşırsa evli hükümlülerin cezaevlerinde eşleriyle 3 saatten 24 saate kadar görüşmelerine de olanak tanınacak. Böylelikle kapalı cezaevinde bulunan mahkumlar, eşiyle bir araya gelebilecek. Görüşmeler en geç 3 ayda bir yapılacak, cezaevi imkanları ölçüsünde 3 saatten 24 saate kadar görüşme imkanı verilebilecek. Açık cezavinde bulunanlara bu hak verilmeyecek. Çocuk hükümlüler de anne ve babalarıyla personelin yakın nezareti olmaksızın görüşebilecek.
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA