40 Bin Koç Çalışanı "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri" Aldı
Koç Holding, 2006 yılında başlattığı "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" Projesi'nin altıncı yılında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nin ilk...
Koç Holding, 2006 yılında başlattığı "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" Projesi'nin altıncı yılında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nin ilk uygulaması olan "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri" ne devam ediyor.
Koç Holding'ten yapılan açıklamaya göre, engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi" 21 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleşti. "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi"; görme, işitsel, fiziksel ve konuşma engelliler ile algılama ve öğrenme güçlüğü olan bireyler ve farklı özel hassasiyetleri olan bireylere, engellilik durumları ile ilgili doğru yaklaşım stratejilerini içeriyor.
"Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" Gönüllü Elçisi Mehmet Akkaş'ın organizasyonunda gerçekleşen eğitimin ilk aşamasında engellilik kavramı ile ilgili bilinmeyenler ortaya kondu. Bir sonraki aşamada ise toplum içinde bir engelli ile karşılaşıldığında yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerinde duruldu. Eğitimin uygulama aşamasında ise çeşitli simülasyonlar düzenlenerek katılımcıların farkındalıklarının artırılması sağlandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan, "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" Projesi'nin üç temel yaklaşımla uygulama alanlarının belirlendiğini; bu yaklaşımlardan ilkinin, "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri" olduğunu söyledi.
Hedefleri doğrultusunda ilk yılda, tüm Koç Holding şirketlerinde, öncelikle
"Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerini düzenlemeyi ve bu eğitimlerle çalışan sayısının en az yüzde 35'ine ulaşmayı amaçladıklarını belirten Akan, toplam 34 şirkete eğitim düzenlendiğini, 371 gönüllü eğitmen yetiştirildiğini, şirketlerde ve illerde düzenlenen toplam 748 eğitimde 40 bin'e yakın çalışanın engelliliğe doğru yaklaşımın detaylarını öğrendiğini ifade etti. Akan, birçok şirketin yüzde 35 hedefini tutturduğunu, hatta ikinci yıl hedefi olan yüzde 70'e ulaşmayı başardığını vurguladı.
Tüm şirketlerin projenin ikinci yılına girerken bu konudaki çalışmalarını hızlandıracaklarını düşündüğünü aktaran Akan, "Projemize katkılarını önemli ölçüde hissettireceklerine ve farkındalık eğitimleriyle yüzde 70 hedefinin üzerine çıkacak çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum" ifadesini kullandı.
Akan, projenin ikinci yılında "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerinin büyük oranda tamamlanmasıyla, fiziki şartların engellilerin ihtiyacına göre düzenlenmesi ve engelli dostu ürün ve hizmet geliştirilmesi konusuna ağırlık verileceğini söyledi.
-"8.5 milyon engelli var ama günlük yaşantıda çok fazla karşılaşmıyoruz"-
Eğitimlerin büyük oranda tamamlanmasının kendileri için önemli bir aşama olduğunu kaydeden Akan, topluluk şirketlerinin ve bayilerin fiziki şartlarının engellilerin erişimi için uygunluğun gözden geçirildiğini ve geçirilmeye de devam ettiğini işaret etti.
Akan, şunları kaydetti:
"Şirket, fabrika, mağaza, şube ve bayilerimizde fiziki şartların hayata geçirilmesi için 55 farklı uygulama gerçekleştirildi. Fabrika içlerinde kaldırımlara yapılan rampalar, engelli otoparkları, engelli tuvaletleri, bayilerimizde engelli müşteriler için tekerli sandalye bulundurulması bu uygulamaların bazı örnekleri oldu. Projenin ikinci yılında "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerini büyük oranda tamamlayarak bu alana verdiğimiz ağırlığı da artıracağız."
Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de 8.5 milyon engelli vatandaşın yaşadığını hatırlatan Akan, günlük yaşantıda çok fazla sayıda engelli ile karşılaşmadığımıza dikkati çekti. Akan, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de engellilerin temel sorununun sosyal hayata katılamamaları ve bu konudaki en büyük engelin ise sosyal paylaşım alanlarının engelli erişimi için uygun olmaması olduğunu vurguladı.
Proje ile temelde yatan bu soruna odaklanmaya ve toplumsal farkındalık yaratmaya çalışacaklarını aktaran Akan, "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi"ne toplumun her kesiminden desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.
Koç Holding Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nin uygulama alanının ilkini, "Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri" oluşturuyor. Uygulamada ikinci yaklaşım ise tüm Koç Topluluğu şirketlerinin "Engelli Dostu İşyeri" haline getirilmesi. Bu aşamada Koç Topluluğu şirketlerinin ve bayilerinin işyerlerinin fiziki şartlarının engelliler için erişilebilirliği gözden geçirilerek iki yıl içinde iyileştirilmeler yapılması planlanıyor. Projenin uygulamasının son ayağını ise Koç Topluluğu'nun bayi ve şirketlerinin desteğiyle "Engelli dostu ürün ve hizmet" geliştirme çalışmaları oluşturuyor. - İSTANBUL