4 Yılda 50 Bin Kişiye Türkçe Öğrettiler
Yunus Emre Enstitüsü tarafından dünyanın 33 merkezinde düzenlenen kurslardan 4 yılda 50 bin kişi faydalanırken, bu kurslara en fazla katılım İran, ardından Mısır'da oldu Enstitü Başkanı Develi: "Yunus Emre Enstitüsü, 2009 yılından beri yaklaşık 50 bin kişiyle Türkçe öğretimi konusunda yüz yüze temasta bulunmuş ve bunlara Türkçe öğretmiştir" "Uzaktan Türkçe Eğitim Projesi ile de dünyanın her tarafından bize ve Türkçeye ulaşmak mümkün olacak ve böylece kurslara katılacak kişi sayısında bir sınır olmayacak"
KURBANİ GEYİK - Türkçe dili ve kültürünü dünyaya tanıtmak için yurt dışında birçok ülkede merkez açan Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği dil kurslarından 50 bin kişinin faydalandığı bildirildi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kültürel birikimini en etkili ve yüksek kalitede bütün dünyaya servis etme konusunda çaba sarf ettiklerini belirterek, bu yönde gerçekleştirdikleri çalışmalardan birinin yurt dışında yabancılara yönelik düzenledikleri Türkçe kursları olduğunu söyledi.
Enstitünün, 2009 yılında kurulduğunu ve 4 yılda yurtdışında 33 ayrı noktada kültür merkezi açtıklarını dile getiren Develi, kültür merkezlerinde düzenlenen Türkçe kurslarında, bugüne kadar 10 bin öğrenciye yüzyüz yüze Türkçe eğitim verildiğini anlattı.
Şu anda kurslarda eğitimi devam eden 3 bin 500 öğrenci bulunduğunu anlatan Develi, kurslara katılım oranının da Türkiye'nin tarihsel bağı bulunan ülkelerde daha yüksek olduğuna işaret etti.
Dünyada bölgesel olarak Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde Türkçe kurslarına ilginin yoğun olduğunu dile getiren Develi, ülkeler arasında da kurslara katılan kursiyer sayısına göre, 700 kişiyle İran'ın ilk sırada yer aldığını, bu ülkeyi 600 kişiyle Mısır'ın izlediğini bildirdi.
Develi, kursların Orta Asya Türk cumhuriyetleri, Balkanlar ve Ortadoğu'da ciddi bir talep gördüğünü belirterek, "Kurslar, açılır açılmaz hemen doluyor. Enstitüyü ilk açtığımızda şube sayısı 3'tü, 2. yılda 15'e ve daha sonra artarak bugün 30'lara ulaştık. Yani hızla gelişen bir grafiğimiz var" diye konuştu.
-Yurtdışındaki okullara Türkçe dersi desteği-
Develi, yurt dışında okullarda Türkçe'nin yabancı ders olarak okultulduğu okullara da destek verdiklerini söyledi.
Bosna Hersek'te, Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak müfredata kabul edildiğini, 6. ve 12. sınıflar arasında şu anda 6 bin Boşnak çocuk ve gencin Türkçe öğrendiğine dikkati çeken Develi, bu okullara hoca ve ders materyali desteğinde bulunduklarını, aynı sistemi Gürcistan ve Romanya'da uygulamayı planladıklarını bildirdi.
Develi, ayrıca üniversitelerde de Türk dili ve edebiyatı bölümlerini desteklediklerini, enstitü olarak bu üniversitelerin bir kısmına hoca gönderdiklerini, bir kısmına da kitap gibi ders materyali gönderildiğini anlattı. Şu anda 30'a yakın yabancı üniversitede Türk dili ve edebiyatı bölümüne, bu şekilde destek verdiklerini söyleyen Develi, şunları kaydetti:
"Bunlarla beraber mesela Yemen'de Türk dili ve edebiyatı dersleri tamamı bizden giden öğretim görevlilerince sürdürülüyor. Biz bunlara hem Türkçe öğretiyoruz hemde bunları Türk dili edebiyatı uzmanı haline getiriyoruz. Bu sayılar da göz önüne alındığında Yunus Emre Enstitisü, 2009 yılından beri yaklaşık 50 bin kişilyle Türkçe öğretimi konusunda temasta bulunmuş ve bunlara Türkçe öğretmiştir. Bir kısmını destekleyerek bir kısmına doğrudan doğruya Türkçe öğretmiştir."
-Uzaktan Türkçe öğretim projesi-
Develi, üniversitelerden de destek alarak Uzaktan Türkçe Öğretim Projesi hazırladıklarını, bu projeyle dünyada arzu eden herkese Türkçe eğitimi verme imkanına sahip olacaklarını söyledi.
"Bu proje gerçekleştiğinde bize ve Türkçe'ye dünyanın en ücra köşelerinden ulaşmak mümkün olacak" diyen Develi, uzaktan Türkçe eğitimine katılacak kişi sayısında herhangi bir sınırlama olmayacağını beliterek, "Bugün 3 bin öğrencimiz varsa bu 50 bine, 100 bine çıkabilecek ve çok daha etkili eğitim ortaya çıkmış olacak" şeklinde konuştu.
Yunus Emre Enstitüsü'nün, halkın yüksek kültürünü en iyi şekilde ve en üst kalitede temsil etme misyonununu üstlendiğini vurgulayan Develi, "Çünkü diplomaside ticarette ve başka alanlarda hangi başarıyı gösteririseniz gösterin kültürünüzü layıkıyla temsil edemedeğinizde, kültürle irtibatlı noktada bulunmadığınızda sizin oralardaki varlığınız geçici oluyor. Başbakınımız da dünyadaki diğer kültür merkezlerinin durumlarını kıyaslamamızı ve daha çok çalışmamız gerektiğini ifade etmişlerdir" diye konuştu. - Ankara