4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "Türkiye Biyotekneloji Enstitüsünde aşı bilim kurulu oluşturuldu.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "Türkiye Biyotekneloji Enstitüsünde aşı bilim kurulu oluşturuldu. Türkiye'de yapılan aşı çalışlamaları gözden geçirildi. İlgili bakanlıklarla görüşüldü. Kalkınma Bakanlığı da Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi'nin geliştirilek diğer viral aşıların da yapılmasıyla ilgili çok ciddi bütçe verdi. Muhtemelen 1 yıl içinde burada iki bina da bitirilecek, diğer viral aşıların da Türkiye'de yapılmasıyla ilgili altyapı oluşturulacak. Bu Türkiye için büyük bir kazanç olacak. Aşıları ithal ediyoruz. Çok büyük paralar ödüyoruz. Ekonomik olarak da bu külfetten kurtulacağız." dedi.
Keleştemur, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından Şişli'de bir otelde düzenlenen 4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nın son gününde TÜSEB'in 2014 Kasım ayında kurulduğunu hatırlatarak, 2015'te kurucu başkan olarak atandığını söyledi.
TÜSEB'in genç bir kuruluş olduğunu, dünyadaki benzer kuruluşları incelediklerini anlatan Keleştemur, 7 enstitü ile çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
Keleştemur, Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) için aşı çalışması yapıldığını dile gtirerek, "KKKA aşı çalışması sağlık alanında Türkiye'nin cumhuriyet tarihinde en büyük uygulamalarından bir tanesidir. Faz 1-2 bitti. Diğer aşamalara geçildi. Aşının güvenilirliği, etkinliği gösterildi. TÜSEB olarak özellikle viral aşıların Türkiye'de yapılmasıyla ilgili çalışmalar başlattık. Türkiye Biyotekneloji Enstitüsünde aşı bilim kurulu oluşturuldu. Türkiye'de yapılan aşı çalışlamaları gözden geçirildi. İlgili bakanlıklarla görüşüldü. Kalkınma Bakanlığı da Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi'nin geliştirilek diğer viral aşıların da yapılmasıyla ilgili çok ciddi bütçe verdi. Muhtemelen 1 yıl içinde burada iki bina da bitirilecek, diğer viral aşıların da Türkiye'de yapılmasıyla ilgili altyapı oluşturulacak. Bu Türkiye için büyük bir kazanç olacak. Aşıları ithal ediyoruz. Çok büyük paralar ödüyoruz. Ekonomik olarak da bu külfetten kurtulacağız. Bazı aşıların startejik önemi var. Çünkü biyolojik silah olarak kullanılma tehlikeleri var." diye konuştu.
Prof. Dr. Şükrü Emre, ABD'de yaşayan Türk tıp çlışanları adına yaptığı konuşmasında, 2000 yılından itibaren Türkiye'de sağlık alanında büyük atılımlar yaşandığını ifade etti.
Emre, çocuk ölümleri, aşılama gibi konularda yapılan çalışmaların dikkat çektiğini ifade ederek, "Türkiye'nin geldiği bir yer var ama daha da ileri gitmemiz gerekiyor. Bu araştırmaların klinik alanında kullanılması gerekir. Kalite kontrolde benim gördüğüm kadarıyla hala yapılacak çalışmalar var. Teşhis edemediğiniz hastalığı tedavi edemezsiniz. Bilimin dili, dini yoktur. Dünyada bazı alanlarda ileri olan ülkelerle de işbirliği yapmalıyız." ifadelerini kullandı.
Teknolojik gelişmelerin tıp alanına uyarlanması gerektiğini vurgulayan Emre, hastaların takibinin çok önemli olduğunu, bunun için teknolojinin kullanıldığını anlattı.
Tıp alanında çalışan yurt dışındaki Türk bilim insanları, Türkiye'de eğitim görüp ülkesine dönen bilim insanları ve Türkiye'deki bilim insanlarının fikir alışverişinde bulunması amacıyla düzenlenen 4. Türk Tıp Dünyası Kurultayı 2 gün sürdü.