4. Mustafa'nın Puşidesi Samsun'da İşleniyor
Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde yürütülen, Türkiye'deki tüm olgunlaşma enstitülerinin de yer aldığı proje kapsamında Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, 7 kişilik ekiple 1,5 yıldır Osmanlı padişahı 4.
İLYAS GÜN - Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde yürütülen, Türkiye'deki tüm olgunlaşma enstitülerinin de yer aldığı proje kapsamında Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, 7 kişilik ekiple 1,5 yıldır Osmanlı padişahı 4. Mustafa'nın sandukasının örtüsünü (puşide) örüyor.
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün öncülüğünde başlatılan "Osmanlı Padişahlarının Puşideleri Yenileniyor" Projesinde 11 olgunlaşma enstitüsü görev alıyor.
Projede Samsun Olgunlaşma Enstitüsü de 7 kişilik ekiple 1,5 yıldır Padişah 4. Mustafa'nın sandukasının puşidesi üzerinde çalışıyor. Ekip, kadifenin üzerine altın sarısı ipekle, baş kısımına Padişah 4. Mustafa'nın doğum tarihini, babasının ismini, padişahlık yaptığı dönem ve ölüm tarihini ilmek ilmek işliyor.
Puşidenin bir tarafına Arapça, "La İlahe İllallah El Meliku'I-Hakku'I Mübin", diğer tarafına da "Muhammedün Rasulullah sadıkü'I-va'dil-emin" yazıları işleniyor.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29. Osmanlı Padişahı 4. Mustafa'nın sandukasının örtüsünde ağır desenler ve hat yazıları bulunduğunu söyledi.
Sanduka örtüsü üzerindeki desen ve hat çalışmalarını Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün yaptığını belirten Arslan, "Sandukaya puşide örtmek, Türklerde yüzyıllardır süren bir gelenektir. Puşideler ayak, baş ve gövde kısım olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Baş kısmında puşide kime aitse onun adı, doğum ve ölüm tarihi ile babasının adı yer almaktadır." dedi.
Arslan, Samsun'da yapılan puşidenin 3 ay sonra biteceğini dile getirerek, daha sonra padişah 4. Mustafa'nın sandukasındaki örtünün değiştirilip yenisinin konulacağını kaydetti.