Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

SGK'dan 4 Milyon Vatandaş İçin Açıklama

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SGK Başkan Yardımcısı Kuruca, "Prim borcu olanların taksitlendirme hakları var. İlk taksiti ödemeye başlayanlar sağlık yardımı alabilir." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" iddiasına ilişkin olarak açıklamada bulundu. Kuruca, "Hastaneye gidenler, 'prim borcunuz var' dediklerinde taksitlendirme hakkınız var. İlk taksiti ödemeye başladıktan sonra sağlık yardımı almaya başlayabilirsiniz" dedi.

Kuruca, yaptığı açıklamada, bugün bir gazetede yer alan "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" haberinin gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun "fiyasko" olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. 

8 MİLYON KİŞİ ASGARİ ÜCRETTEN AZ KAZANIYOR

Mustafa Kuruca, 1 Ocak 2012'den itibaren gelir testine giren ve yaklaşık 8 milyon vatandaşın gelirinin asgari ücretten az olduğu için sağlık giderlerinin Hazine tarafından karşılandığını belirtti. Bu nedenle ilgili konuda herhangi bir sorun olmadığına dikkati çeken Kuruca, sorun gibi görülen kısmın G1, G2 ve G3 denilen ve gelirlerinin asgari ücretin katlarına göre değişen oranlarda prim ödemeleri gerektiği konusunda olduğunu söyledi.   

HİÇ GELİR TESTİNE GİRMEYENLER VAR

Kuruca, gelir testine girip primini ödemeyenler olduğu gibi hiç gelir testine girmeyenlerin de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunların içerisinde yurt dışında yaşayıp, ikametini Türkiye'den almayanlar var. Eğitime gidip Türkiye'de ikametini almadıkları ve prim testine girmemiş göründükleri için de borçlu görünüyorlar.

Ayrıca bir kısmı da gelir testine girdikten sonra aslında belki de geliri düşük olduğu için 8 milyonun içine girecek, yani prim ödemek zorunda olmayacak ve sağlık giderlerini devlet karşılayacak, bu kişiler hastalandıkça. Hastalanmadığı sürece de kaymakamlıklardaki vakıflara gidip, gelir testi yaptırmıyorlar. Dolayısıyla hastaneye işi düşünce teste gidiyorlar. Bakıyoruz ki gelirleri yeterli değil, bunların da sağlık giderleri Hazine tarafından SGK, sağlık giderlerini karşılıyor. Konu olduğundan farklı aksettirilmiş. Gerçekten sorun gibi görülen yaklaşık 3 buçuk milyon civarında tahmin ettiğimiz vatandaşımız gelir testine girmemiş veya gelir testine girip prim ödememiştir. Hastaneye gidip, 'prim borcum var' dediklerinde onların taksitlendirme hakları var. İlk taksiti ödemeye başladıklarında da sağlık yardımı almaya başlıyorlar. Bu açıdan herhangi bir sorun söz konusu değil." En yüksek prim borcu olan kişinin bunu 36 aya bölme şansı olduğunu vurgulayan Kuruca, ilk taksit ödenince sağlık yardımının başladığını dile getirdi.

60 GÜNDEN FAZLA BAĞ-KUR BORCU OLANLAR SAĞLIK YARDIMI ALAMAZ

Kuruca, Bağ-Kur prim borcu bulunan çiftçi ve esnaflarla ilgili çok eskiden itibaren prim borcu olanların zaten sağlık yardımı alamadığına da değindi.  

2008 yılında 5510 sayılı yasa ile bu kişilere '60 günden fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar, sağlık yardımı alamaz' diye bir kural getirildiğini anımsatan Kuruca, şunları kaydetti:

"Ama bu yeni bir durum değil en azından 5510 sayılı yasa ile 60 günden az Bağ-Kur prim borcu olanlara sağlık yardımını vermeye başladı. Daha sonra biz SGK olarak bir şey daha yaptık. Bağ-Kur'a 60 günden fazla prim borcu olan bunu ödemeyen esnaf vatandaşımız sağlık yardımı alamıyor ama bu kişilerin eş ve çocuklarını sağlık yardımından faydalandırıyoruz. Şöyle ki kaymakamlığa gelir testine giriyorlar. Gelirleri düşük çıktığı için de Hazine tarafından sağlık giderleri karşılanıyor. Dolayısıyla bir mağduriyet oluşmamış oluyor."

Kaynak: AA / Güncel
title