"4. Milletlerarası Özel Hukukçular Toplantısı"
Bio-hukuk kongresi tıp ve hukuk camiasını bir araya getirdi.
İstanbul Medipol Üniversitesi'nin önderliğinde Çanakkale'de gerçekleştirilen "4. Milletlerarası Özel Hukukçular Toplantısı"na 10'a yakın üniversiteden 40'ı aşkın bilim adamı ve çok sayıda öğrenci katıldı.
6-7-8 Eylül tarihlerinde düzenlenen "Milletlerarası Özel Hukuk Perspektifiyle Biohukuk" başlıklı kongrede genetik, biyoloji ve tıp alanlarındaki teknolojik ve bilimsel gelişmelerin hukuksal boyutu tartışıldı.
Türkiye'deki 10'u aşkın üniversiteden hukuk ve tıp fakülteleri öğretim üyelerinin dördüncü kez bir araya geldiği 'Milletlerarası Özel Hukuk Perspektifiyle Biohukuk' başlıklı kongreye İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Sayman ev sahipliği yaptı. 3 gün boyunca 9 tebliğin sunulduğu toplantıda özellikle genetik, biyoloji ve tıp alanlarındaki teknolojik ve bilimsel gelişmelerin hukuksal boyutu ve bio-hukuk kavramı tartışıldı.
Kongrede, "Bilimsel gelişmeler ve teknoloji, insan türünün evrimini tehdit mi ediyor? Embriyo ve kök hücreler üzerindeki bilimsel araştırmalara getirilen yasaklar, değer olarak insanı mı koruyor? Bilimsel gelişmeler ve teknoloji, yeni toplumsal yapılanmaları gerekli kılıyor mu? Cinsel birleşme dışında, örneğin insan klonlama tekniğiyle üreyen çocuk, insan türünün üyesi sayılacak mı? Hukuk, var olan anlayış çerçevesinde bilimsel gelişmelerin yaratacağı sorunları çözmeye yeterli mi? Yoksa yeni bir hukuk mu gerekiyor?" sorularına yanıtlar arandı.
Hukuk yeniden mi inşa edilmeli?
Toplantıda; İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Hukuk Fakültesi Dekanı M. Akif Aydın, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yücel Sayman, Yrd. Doç. Dr. Levent Korkut, Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gürkan Öztürk, Prof. Dr. TangülMüdok ve Doç. Dr. Lütfü Hanoğlu, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayfer Uyanık Çavuşoğlu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ebru Şensöz tebliğlerini sundular.
Yaklaşık 1,5 saat süren her tebliğin ardından birer saati aşan hararetli tartışmalar yaşandı. Prof. Dr. Gürkan Öztürk ve Prof. Dr. TangülMüdok, tebliğlerinde organ ve insan kopyalama gibi girişimlerin aile ve soy bağı gibi konularda meydana getireceği hukuki sorunlara dikkat çekerlerken toplantının ev sahibi Prof. Dr. Yücel Sayman, bildik hukuki normların yıkılıp hukukun yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda teknolojik gelişmelerin etik, sosyal ve dini konularla çatışma noktaları da ele alındı.