Haberler

4. Atex Sempozyumu" Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından düzenlenen "4. ATEX (Patlayıcı Ortamlarda Güvenlik) Sempozyumu" başladı.

Zonguldak'ta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından düzenlenen "4. ATEX (Patlayıcı Ortamlarda Güvenlik) Sempozyumu" başladı.

Birliğin Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde odanın Kocaeli Şubesi'nin ev sahipliğinde yapılan sempozyumun açılış konuşmasında, insanlığın sürekli bir gelişim içerisinde olduğunu söyledi.

Önder, günümüzde geçerli olan standartların ve mevzuatın eksiklikleri olmakla birlikte patlayıcı ortamlarda can güvenliği alanındaki en büyük engeli bu eksikliklerin değil, patlayıcı ortamlarda güvenlik konusunda atılması gereken adımları mali külfet olarak değerlendiren yaklaşımın oluşturduğunu savunarak, "Bu yaklaşım, kimi zaman mevzuat düzenlemesinin geciktirilmesi, kimi zaman mevzuatın yok sayılması, kimi zaman mevzuat içerisinde tanınan muafiyetler, kimi zaman denetimsizlik olarak kendisini göstermektedir." dedi.

İnsanın değerinin olmadığı bir ekonomik sistem kurgusunun sürdürülebilirliğinin olmadığını belirten Önder, şöyle devam etti:

"Teknolojik ve ekonomik gelişmelere parelel olarak patlayıcı ortamlarda güvenlik konusunun da gelişen bir alan olması gerektiği açıktır. Ne yazık ki bu anlamda da paralel bir gelişim olduğundan söz etmek mümkün değildir. Son zamanlarda ATEX'in de başlı başına bir sektör haline gelmesiyle ekonomik dünya içerisinde diğer sektörlerle eşdeğer bir yarış içerisine sokulduğu görülmektedir. Oysa patlayıcı ortamlarda güvenlik konusunun yalnızca ticari bir sektörün gelişimi olarak ele alınamayacağı açıktır. Bu alan siyasi ve ticari ilişkilerin ötesinde kamusal bir anlayışı gerektirmektedir. Bunun için de sektörlerin lobicilik faaliyetlerinden uzak, uygarlığın gelişimine yaraşır bir bakış açısıyla kamunun can güvenliğini gözeten düzenlemelere ve kurallara, bu kuralların işletilmesine ve denetlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır."

Dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geliyor

Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sözen de patlayıcı ortamlardaki güvenlik konusunda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de madencilik sektörünün öncülük ettiğini ifade etti.

Patlayıcı ortamlarda güvenlik alanında, yönetmeliklerin ve standartların oluşturulduğu veya çeviri yöntemiyle Avrupa'dan edinildiğine dikkati çeken Sözen, "Bu alanda bilginin üretilmesi, ürün ve hizmetlere dönüştürülmesi anlamında önemli bir devlet desteğine ihtiyaç olduğu gibi yönetmeliklere olumsuz baskı ve müdahalelerden de kaçınılması gerektiği açıktır." diye konuştu.

Sözen, dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geldiğini aktararak, "Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her gün ortalama 5 bin, yılda ise 2 milyon işçi ölüyor ve 160 milyon işçi meslek hastalığına yakalanıyor. Hükümetin 2012'de çıkardığı kanun pek çok açıdan Avrupa Birliği standartlarında hükümler getirerek, Türkiye'de iş yeri denetimleri ve işçi eğitimleri konusunda bir milat kabul edilmişti. Ancak geçen 5 yıllık süre zarfında iş yerlerindeki denetimsizlik ve eksikliklerden kaynaklanan işçi ölümleri artarak devam etti. Bu olumsuz gelişmeler ve güvenliksiz patlayıcı ortamların yaratacağı can ve mal kaybı göz önüne alındığında, düzenlediğimiz bu sempozyumun önemi daha da öne çıkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından sempozyum, oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close