Haberler

4,5g İçin 26 Milyar Lira Yatırım Gerekiyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, 4,5G'ye geçişte şu anki kullanıcı sayıları ile 2016 için bir problem görülmediğini ancak 4,5G'nin hızla yaygınlaşmasıyla fiberde problem olacağını belirterek fiber hatlarının ulaşmadığı 14 milyon hane için 26 milyar TL yatırım gerektiğini söyledi.

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, 4,5G'ye geçişte şu anki kullanıcı sayıları ile 2016 için bir problem görülmediğini ancak 4,5G'nin hızla yaygınlaşmasıyla fiberde problem olacağını belirterek fiber hatlarının ulaşmadığı 14 milyon hane için 26 milyar TL yatırım gerektiğini söyledi.

İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi öncesinde basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenleyen Öğüt, internetin vazgeçilmez hale geldiğini, mobili her şey yapanın da interneti her yere götürmesi olduğunu ifade etti.

4,5G ihalesi ile tarihi bir adım atıldığını kaydeden Öğüt, "4,5G kavramıyla hep hayalini kurduğumuz bağlantısız bir yaşama doğru daha emin adımlarla gidiyor olacağız" dedi.

4,5G ile GSM şebekelerinin tamamen yenileneceğini ve 1 Nisan'dan itibaren tek bir şebeke üzerinden, internet üzerinde kurulan IP adresinden hem ses, hem data, hem de internetin bir arada verileceğini anımsatan Öğüt, yaygınlık olarak da mobil interneti ülkenin her yayına götürme şansı bulunacağını dile getirdi.

Vodafone olarak bu konuda çok iddialı olduklarını kaydeden Öğüt, "Arkamızda inanılmaz bir deneyim var. Vodafone tam 30 yıldır dünyanın birçok ülkesinde hizmet veriyor ve iletişimde bir dünya lideri. 19 ülkede 4G lansmanını yapmış bir operatörden bahsediyoruz. Bu çok büyük bir avantaj. Dünya çapındaki deneyimimize güveniyoruz ve bu deneyimimizi Türkiye'ye getirmek için heyecanlanıyoruz" diye konuştu.

-"En büyük güvencemiz 800 bandı"

Vodafone Türkiye için 4,5G'nin '4bucakG' olarak nitelendirildiğini belirten Öğüt, stratejilerini "Türkiye'de her yerde herkese 4,5G" olarak kurguladıklarını anlattı ve '4bucakG' kavramını tüm Türkiye'ye yayma konusundaki en büyük güvencelerinin 800 bandı olduğunu söyledi.

Öğüt, 800 bandının çok geniş bir alana hizmet veriyor olabilme özelliğine sahip olduğunu kaydederek, "İhale öncesinde özellikle televizyonlar ve bazı askeri uygulamalar tarafından kullanılıyordu. Şu an temizlenmesi bitmek üzere ama kirlilikler kalabiliyor. Bu yüzden de en yüksek bedeli verme pahasına 800 bandındaki A1'i aldık. Bu bant hem aşağıdan hem yukarıdan en temiz olduğuna inandığımız bant" şeklinde konuştu.

Öğüt,1 Nisan'dan itibaren 900 bandında da 4,5G hizmeti vereceklerini hatırlatarak, "Türkiye'de en geniş 4,5G kapsamasını gerçekleştireceğimize güvenmenizi istiyoruz" ifadesini kullandı.

4,5G'ye en hazır aboneye Vodafone'un sahip olduğunu söyleyen Öğüt, 2009 yılından bu yana abonelere dağıttıkları SIM kartların sadece 3G'ye değil, 4,5G'ye de uygun olduğu için abonelerinin yüzde 90'a yakınının 4,5G'ye hazır olduğunu bildirdi. Öğüt, abonelerindeki akıllı telefonların yüzde 30'una yakınının da 4.5G'ye uyumlu olduğunu belirtti.

-4,5G kapsama haritası

1 Nisan itibarıyla kapsama alanlarını da tüm abonelerine açacaklarını belirten Öğüt, "Abonelerimizin Türkiye'nin neresinde 4.5G'ye girileceğini görmesini istiyoruz. Bunun için bir harita hazırladık. Adresi girip şebeke arayabileceğiniz bir harita olacak" diye konuştu.

Öğüt, bu 4 adımlı stratejiden güç alarak 1 Nisan'ı beklemeden, '4bucakG' tırı ile 4,5G'yi deneyimletmek istediklerini ve ilk lansmanın İzmir'de yapıldığını belirtti. Öğüt, '4bucakG' tırının şu an gezmeye devam ettiğini ve 1 Nisan'dan sonra da ülkenin en ücra köşelerine giderek 4,5G'yi anlatmaya devam edeceğini dile getirdi.

"Türkiye 'Endüstri 4.0'ı ıskalamamalı"

Dünyada gündemin dijital dönüşüm olduğuna ve ocak ayında yapılan Davos Zirvesinde de 'Endüstri 4.0' olarak konuşulduğuna dikkati çeken Öğüt, 4,5G'nin bir fırsat olduğunu ve Türkiye'nin 'Endüstri 4.0'ı ıskalamaması gerektiğini söyledi.

Öğüt, Türkiye'de 256 bin km fiber altyapısı bulunduğunu belirterek, "Şu an için bir problem değil. Şu anki kullanıcı sayıları ile 2016 yılında bir problem olmayacak. Ancak 4,5G'nin hızla yaygınlaşmasıyla gerek mobil altyapı için gereken fiber, gerekse hanelere giden fiber konusunda problem olacak."

Öğüt, "800 bandından bahsettiniz. Fiber olmadan da 4,5G olacak mı?" şeklindeki bir soruya şu karşılığı verdi:

"Mobilde frekansla havadan bir iletişim söz konusu. Cihazlarla baz istasyonlarının iletişimini frekans sağlıyor. Burada sorun olmayacak ama ne kadar çok kullanıcı o çekim noktasından hizmet alırsa, onların toplandığı baz istasyonunu merkeze ulaştıran bağlantı, yani fiber, yavaş yavaş dolacak. Bizim şu an 17 bin kilometrelik bir fiber ağımız var. Hepsi bizim omurgamız için. Şu an için bize yeterli. Bu omurgayı zor da olsa genişletmeyi amaçlıyoruz."

Öğüt, 4,5G'nin abonelerin cebine nasıl yansıyacağıyla ilgili bir soruyu ise "1 Nisan'dan itibaren telefonu, SIM kartı uygun olan herkes onay vererek 4,5G'ye geçebilecek. Tarifeleri aynı kalacak. İlave bir maliyet olmayacak. Ancak kullanımın artmasından dolayı data gelirleri artacak. Geriye dönük olarak baktığımızda kullanım kadar gelir artmıyor. Biz abonelerimizin daha rahat kullanabilmeleri için aslında fiyatı aşağıya indirmeye devam ediyoruz" şeklinde cevaplandırdı.

Veri saklama koşullarıyla ilgili bir soru üzerine, bulut teknolojisinin 4,5G ile gerçek olacağını, buluta her yerden yüksek hızlarla erişilebileceğini kaydeden Öğüt, Vodafone olarak verileri Esenyurt'taki veri merkezinde sakladıklarını söyledi.

Asıl eksikliğin evlere giden fiberde olduğunu dile getiren Öğüt, şunları söyledi:

"Güney Kore'de hanelerin yüzde 98'inde fiber var. Türkiye'de ise 21 milyon hanenin sadece 9,2 milyonunda internet var. Bunun 1,6 milyonu da fiber. Bunun yetmeyeceğini düşünüyoruz. Fiber hatlarının ulaşmadığı 14 milyon hane için 26 milyar TL yatırım gerekiyor. Bizim düşüncemiz; 5 yılda bu tamamlanmalı. Sadece Türk Telekom'a bırakılmasın. Herkesin bu işin altına girmesini istiyoruz."

Dünyada 140 ülkenin 4G'ye geçtiğini ancak 4,5G'ye geçen ülke sayısının 40 olduğuna dikkati çeken Öğüt, "Sonradan geliyoruz ama 4,5G'ye geçişle 40. sıralardan başlayacağız" dedi.

Vodafone CEO'su Gökhan Öğüt, mobil endüstride "Gigabit Toplumu"ndan bahsedildiğini ve bunun gerçek olması için en ücra köşelere kadar giden son derece hızlı bir altyapı, bu altyapı üzerine çok etkin bir internet erişimi ve internet üzerine de hayatı endüstriyi kolaylaştıran uygulamaların gelmesi gerektiğini ifade etti.

"Mobil endüstrisi geçen yıl 900 milyar dolarlık yatırım yaptı"

GSMA'da verilen son verileri anımsatan Öğüt, mobil endüstrinin geçen yıl 900 milyar dolarlık yatırım yaptığını, sadece Vodafone Grubunun yaptığı yatırımın 19 milyar İngiliz paundu olduğu bildirdi.

'Gigabit Toplumu'nda en az saniyede 1 gigabit erişimden bahsedildiğini anlatan Öğüt, "Şu anki teknolojide ticari olarak 300 megabite çıkılabiliyor. Frekansları birleştirerek, çok yakında lisanssız frekansları birleştirerek 1 gigabite doğru çıkabileceğiz. Yani 4,5G ile başladığımız süreç bizi 1 gigabite kadar çıkaracak, 10 gigabit sınırına da 5G getirecek" diye konuştu.

Türkiye'de 21 milyon hanenin yüzde 98'ine bakır kablo gittiğini, 11 milyon evin yakınına fiber ulaştığını anlatan Öğüt, 4,5 milyon evde ya binanın içine ya da daireye kadar fiber gittiğini, bunun 1,7 milyonunda da fiberin kullanıldığını kaydetti.

Fiberin her binaya gitmesi için iki regülatif engel olduğunu öne süren Öğüt, "Önce Türkiye'nin altyapı sağlayıcısına sormanız gerekiyor. Ondan cevap almanız gerekiyor. Süreler gecikebiliyor. Aldığınız cevaplar 'var', 'yok' değil. 'Şuradan şuraya var, şuradan şuraya yok, istersen arayı da sen yap' gibi cevaplar. Bu paylaşımın bedelinin üstüne bir de 10 takı kadar bakım bedeli var. Toplam maliyeti kazmaktan daha yüksek rakamlara geliyor. Bu bir engel. Bir de açık var; kim fiber kazmaya izin verir? Bakanlık mı verir, belediyeler mi verir? Belediyeler kendilerinden izin alınması gerekiyor. Halihazırdaki her binaya gitmesi için bu yönetmeliklerin, yasaların çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bunun vücuda gelmesi için Ulusal Genişbant Stratejisinin yazılıp tamamlanması gerektiğini kaydeden Öğüt, 2016 yılı içerisinde de bitirilmesinin beklendiğini aktardı.

Yeni İmar Kanunu'nda yeni binaların oturma iznine elektrik, su ve doğalgazın yanına fiberin de eklenmesi gerektiğini belirten Öğüt, "Dünya 10 gigabite doğru gidiyor. Bu olurken 'Bize 30-40 megabit yeter. Zaten talep yok' deyip geleceğimizi karartmamalıyız" dedi.

"26 milyar liralık yatırım gerekli"

Fiber altyapının büyük bir yatırım gerektirdiğini vurgulayan Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şuan 256 bin km olan fiber hattını 500 bin km'ye çıkarmak için 26 milyar liralık yatırımdan bahsediyoruz. 10 milyon eve daha gidilmesi demek. Bunun için 5 yıl ideal bir zaman. Yılda 5 milyar liralık bir yatırım demektir. Şirketlerin karlılıklarına baktığınızda bu yatırımı tek şirketin yapması hem mümkün değil, hem de adil değil. Bu altyapı konusunda rekabet değil, altyapıda daha önemli olan yatırım, bu yatırımın da paylaşılması. Tek başına yaparsak da bu 5 yılda değil, 15 yılda yapılır. O zaman da geri kalırız."

"Ülke olarak mobil pazarda şu anda dünya ile yarışır durumdayız" diyen Öğüt, Türkiye'nin 1 Nisan itibarıyla daha ileri bir noktada olacağını söyledi.

Öğüt, şöyle devam etti:

"73 milyon SIM kartın 40 milyonu internet kullanıyor. Avrupa'da ortanın üstünde olan rakamlar. Akıllı telefonda oran yüzde 57'ye çıktı. Avrupa ortalama yüzde 60 civarında. Sabitte yüzde 70'in üzerinde paya sahip bir operatör var. Mobil tarafında paylar yüzde 42,1 Turkcell, yüzde 36,9 Vodafone, yüzde 21 Avea şeklinde. Mobilde dengeli bir pazar var. Aynı rekabetin sabit tarafta da olması lazım."

Vodafone Grubunun içerisinde Türkiye'nin en hızlı büyüyen pazar olduğunu aktaran Öğüt, "Aralık sonu itibarıyla Türkiye, Vodafone ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke. Yüzde 21 servis gelirleri büyümesi söz konusu. Daha fazla büyüyeni yok. Vodafone Grubu, Türkiye'de çok büyük bir potansiyel olduğuna inanıyor, bu yüzden, ülkenin geleceğine inandığı için yatırım yapmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close