38 Bin Hasta Güvenle Taşındı
Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında Hasta Nakil Ambulans Hizmeti'nden 38 bin hastaya hizmet verdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi özellikle sedye ile nakil edilmesi gereken vatandaşlarımızı evlerinden hastaneye, hastaneden tekrar evlerine güvenli bir şekilde ulaştırıyor. 22 ambulansı bulunan Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında 38 bin 707 hastanın ambulansla nakil ihtiyacını karşıladı.
ÜCRET İSTENMİYOR
Büyükşehir Belediyesi'nin felçli, yatalak olan hasta vatandaşların sağlık kuruluşlarına gidiş gelişlerinde yaşadıkları sıkıntıları çözmek amacı ile hayata geçirdiği Hasta Nakil Ambulans Hizmeti, Kocaeli'nin önemli bir ihtiyacını gideriyor. Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz bu hizmetin 2004 yılından itibaren vatandaşların hizmetine sunduklarını kaydederek şehir içindeki nakillerde ücret istenmeyen bu hizmetten geçen yıl 38 bin 707 hastanın ihtiyaçlarına çare olduklarını dile getirdi.
GEREKSİZ TALEPLER
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, hasta nakil ambulans hizmetinden felçli, yatalak hastalar, diyaliz ve kanser hastaları, ameliyat olmuş yatar pozisyondaki hastalar, oksijen tedavisi gören hastalar ve ambulansla taşınması uygun hastaların faydalandıklarını ifade ederek, gereksiz taleplerde bulunulmasının bu hizmetin gecikmesine neden olacağına dikkat çekti. Hafta içinde günde ortalama 200 hastanın ambulansla nakil ihtiyacını karşıladıklarını dile getiren Poyraz, vatandaşların hizmetin aksamaması adına daha duyarlı olmasını istedi.
NAKİL SAYISI 6 KAT ARTTI
Ambulans Nakil Hizmetinin 2004 yılında sadece 10 hasta nakil aracı ile hizmete başladığını ifade eden Dr. Poyraz, 2009 yılında hizmetten faydalanmak isteyen vatandaş sayısının artması ile çalışma kapasitesinin artırılarak araç sayısını 22'ye çıkardıklarını kaydetti. 2004'te 7 bin 940 hastanın taşındığını belirten Dr. Poyraz bu rakamın 2012'de 6 kat artarak 38 bin 707 hasta sayısına ulaştığını ifade etti.
EN FAZLA ÇAĞRI AMBULANSA
Hasta Nakil Ambülans Hizmeti ile sadece taşıma hizmeti vermediklerini dile getiren Dr. Poyraz, ihtiyaç olduğu bazı durumlarda enjeksiyon, serum, sonda takma, ameliyat sonrası bakım gibi hizmetleri de sunduklarını vurguladı. Poyraz, vatandaşların Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi'ne 2012 yılında telefonla en çok ambulans isteğinde bulunduğunu da sözlerine ekledi
NASIL YARARLANILIYOR
Hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşların 444 11 41 numaralı telefonu aramaları yeterli. 24 saat hizmet verilen çalışmada hastalarını sağlık kuruluşlarına nakledecek vatandaşların gelen istekleri değerlendirip, ekipler verilen adreslere yönlendiriliyor. Komuta merkezine gelen ihbarlar hemşireler tarafından alınıyor. Hastanın adı, soyadı ve adres bilgilerinin yanı sıra o andaki durumu da telefonda soruluyor. Bilgilerin alınmasının ardından hemşire ambulans şoförüyle bağlantıya geçerek en kısa sürede aracı istenilen adrese gönderiyor. Kısa süreli tedavilerin ardından vatandaş tekrar aynı nakil aracı ile evine bırakılıyor.