Haberler

35. Uluslararası Istanbul Kitap Fuarı Törenle Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman,"Almanya ile her türlü işbirliğine hazırız. Kitaplar, aynı dili konuşmasak dahi aynı duyguları paylaşmaya iten kültürel ve sanatsal eserlerdir"Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer,"Almanya'dan bakınca, özellikle zor zamanlarda iletişim ve...

* Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman,

"Almanya ile her türlü işbirliğine hazırız. Kitaplar, aynı dili konuşmasak dahi aynı duyguları paylaşmaya iten kültürel ve sanatsal eserlerdir"

Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer,

" Almanya'dan bakınca, özellikle zor zamanlarda iletişim ve diyaloğun şart olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye meclisiyle birlikte ve hem de toplumla birlikte olmamız gerekir ve özellikle kültürel bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz"

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi,

"Şu anda ülke olarak en büyük ihtiyacımız, olan bitenlere felsefi değer bilgisiyle, insan hakları bilgisiyle bakmak, ve o zaman gördüklerimize dayanarak yarını oluşturmaktır"

Haber-Kamera: Enver ALAS / İstanbul, DHA

'35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı' ve '26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı' Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başladı. Ana teması Felsefe ve İnsan olan fuarın açılışı için tören düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, fuarın Onur Yazarı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Türkiye Yayıncılar birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ile yerli ve yabancı yazarlar, yayıncılar ile davetliler katıldı.

Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman açılışta yaptığı konuşmada açılış törenine Bakan Nabi Avcı'nın katılacağını ancak son anda programında yaşanan olağanüstü bir değişiklik nedeniyle katılamadığını belirtti. İstanbul'un kitap fuarıyla ayrı bir güzel olduğunu belirten Yayman, fuarın Avrupa'nın en büyük fuarı olduğunu bununla da iftihar ettiklerini kaydetti.

BAKAN YARDIMCISINDAN ALMANYA İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ MESAJI

Konuşmasında Türkiye ile Almanya arasındaki kültür ve sanat ilişkilerine değinen Bakan Yardımcısı Yayman, "Almanya ile her türlü işbirliğine hazırız. Kitaplar, aynı dili konuşmasak dahi aynı duyguları paylaşmaya iten kültürel ve sanatsal eserlerdir. Bakanlığımız ve Almanya Dışişleri Bakanlığı işbirliğiyle 2010 yılından itibaren Tarabya çeviri ödüllerini veriyoruz" diye konuştu.

ALMAN BAKAN BÖHMER: "ZOR ZAMANLARDA İLETİŞİM VE DİYALOG ŞART"

Alman Bakan Böhmer ise iki ülke arasında kültürel bağların güçlendirilmesini istediklerini dile getirdi. Böhmer, "Almanya'dan bakınca, özellikle zor zamanlarda iletişim ve diyaloğun şart olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye meclisiyle birlikte ve hem de toplumla birlikte olmamız gerekir ve özellikle kültürel bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Çünkü Türkiye gerçekten zor zamanlar yaşıyor. Çok insan endişeli Türkiye'de ama Almanya'da da insanlar endişeli...Yakın zamanda darbe girişimi oldu. Geçen hafta Ankara'daydım ve meclisi ziyaret ettim. Orada bombalanan yeri gördüm, resimlerden, fotoğraflardan görüldüğü gibi değil... İnsan kendisi görünce çok farklı. Darbeciler demokrasinin kalbini hedef aldılar ve demokrasiyi savunan insanları hedef aldılar. Sizinle birlikte matem içindeyiz" dedi.

"GEÇEN YIL 550 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI"

Törende konuşan TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu da İstanbul Kitap Fuarını 35. kez düzenlemenin övüncü içinde olduklarını söyledi. Kavukçuoğlu, "Fuarımız gerek ziyaretçi gerekse de yayınevlerinin katılımı açısından her yıl artış gösteriyor. Aynı başarıyı bu yıl 26.'sı düzenlenen İstanbul Sanat Fuarı için de söyleyebiliyoruz. İstanbul Kitap Fuarı geçen yıl 550 bin ziyaretçiyi ağırladı. Buradan bakacak olursak İstanbul Kitap Fuarı Avrupa'nın ziyaretçi açısından en büyük kitap fuarıdır" dedi.

HIZLAN: "FUARLAR KİTAP SEVGİSİNİ ATEŞLİYOR"

Doğan Hızlan ise konuşmasında Almanya'nın onur konuğu olmasının önemli olduğunu söyledi. Fuarların kitap okumadaki önemine değinen Hızlan, "40 yıldır Frankfurt Kitap Fuarı'na giderim. O fuarın kitap sevgisini yayılmasında başlatıcı, ateşleyici bir yer olduğu kanısındayım. 35 yıl belki kısa ancak fuar için çok uzun bir yıl. Fuarların kitap okumada çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Kitap fuarlarında imza günleri var, söyleşiler var. Buralarda yazarlarla bir araya geleceksiniz" ifadelerini kullandı.

KUÇURADİ, FELSEFE VE İNSAN TEMASI ÜZERİNE KONUŞMA

Kitap Fuarının bu yıl ki Onur Yazarı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ise ana temanın 'Felsefe ve İnsan' olmasının çok önemine değindi. Prof. Dr. Kuçuradi, şunları söyledi: "Şu anda ülke olarak en büyük ihtiyacımız, olan bitenlere felsefi değer bilgisiyle, insan hakları bilgisiyle bakmak, ve o zaman gördüklerimize dayanarak yarını oluşturmaktır. Böyle bir yarını oluşturma adına kitapların bilgisayarlardan okunduğu bir dönemde bol bol kitap kokusunu almayı sağlayan 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın buna katkıda bulunması dileğiyle temayı felsefeye ayıranlara ve beni onur yazarı olmama karar verenlere şükranlarımı dile getirmek istiyorum."

Konuşmaların ardından protokol üyeleri birlikte, Uluslararası İstanbul Kitap ve Sanat Fuar'larının açılışı için kurdele kestiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close