Haberler

301 İşçinin Öldüğü Soma Faciasının Duruşma Tarihi Belli Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

301 işçiye mezar olan Soma'daki maden ocağı faciasının duruşması, yıl dönümüne 1 ay kala yani 13 Nisan'da başlayacak.

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davanın, facianın yıl dönümüne 1 ay kala yani 13 Nisan Pazartesi günü başlayacağı belirtildi.

45 SANIK YARGILANACAK

Manisa Barosu'nun eski başkanı ve mağdur avukatı Zeynel Balkız yaptığı açıklamada, "436 tanıklı, 162 mağdur yaralıyı kapsayan, 487 maktül müşteki sıfatını taşıyan şikayetçinin olduğu ve 45 sanığın yargılanacağı Soma maden kazası ceza davası Akhisar Ağır Ceza Mahkememizde başlamıştır. Bugün itibariyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin yol haritası belli olmuştur. Biz buna hukuki deyimle tensip zaptının açıklanması diyoruz. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Soma İddianamesinin kabulünden sonra yargılamanın ne şekilde yapılacağı da bu şekilde açıklanıyor. Duruşma 13 Nisan Pazartesi günü başlayacaktır." dedi.

301 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ FACİANIN 301. GÜNÜ

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda meydana gelen ve 301 işçinin şehit olduğu facianın üzerinden 301 gün geçti. Bugün çocukların babalarını, kadınların eşlerini, ana ve babaların evlatlarını kaybedişinin 301. günü.

301 GÜN GEÇTİ, HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, yaptığı açıklamada Soma'da hayatın kömür karasına dönmesinin üzerinden 301 gün geçtiğini fakat değişen hiçbir şey olmadığını söyledi. En kolay önlenebilir kazalardan ders alınmadığı için Ermenek'te, Bartın'da, Şırnak'ta, Zonguldak'ta ve Soma'da maden işçilerinin ölmeye devam ettiğini, inşaatlarda, işçi servislerinde onlarca işçinin hayatını kaybetmeye devam ettiğini belirten Ören, "301 gün geçmesine rağmen sorumlulardan hala hesap sorulmamıştır. Her ne kadar işçi cinayetlerinin tetikçisi Soma Kömürleri A.Ş. olsa da asıl azmettirici olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Enerji Bakanlığı'nda bir tek kişiye bile soruşturma açılmamıştır. Bilirkişi raporlarında asli kusurlu bulunanları mahkemelerde yargılama taleplerine AKP'li bakanlar izin vermemiştir. Siyasi olarak sorumlu olan bakanlar, hala koltuklarında oturmaktadırlar." dedi.

"SOMA'NIN GELECEĞİ BELİRSİZ"

Bu süre içerisinde iş güvenliği tedbirlerini alıp sağlıklı ve güvenli madenlerde üretim yapılacağına, facianın faturası işçilere kesilerek 2 bin 831 işçinin bir cep telefonu mesajıyla işten atıldığını hatırlatan Milletvekili Ören, "Somalı madenciler, işsizliğe ve açlığa mahkum edilmiştir. Madenciliğe dayalı Soma ekonomisi ağır darbe almış, emek şehri Soma, göç verir duruma gelmiştir. Kazadan sonra 15 bin kişinin Soma'yı terkettiği belirtilmektedir. Bunlar yetmezmiş gibi ikinci bir darbe de AKP hükümetinden gelmiş ve Soma Termik Santrali (SEAŞ) özelleştirilmiştir. Zeytinlik alanda kurulması planlanan yeni bir termik santral için Yırca köyünde binlerce zeytin ağacı katledilmiştir. Kısacası Soma'nın geleceği belirsizdir." diye konuştu.

Bu sebeple işlerini kaybeden 2 bin 831 madencinin, faciadaki 301 maden şehidinin isimlerinin yazılı olduğu pankart önünde eylem yapmaya başladığını aktaran Ören, "TKİ Ege Linyit İşletmeleri Müessesesi önünde oturma eylemi yapan işçilere destek vermek için yaptığım ziyarette işçiler, iş güvenliği tedbirleri alınmış madenlerde insanca çalışma koşullarında çalışmak istediklerini belirtmektedirler. Bugünden tezi yok Soma'nın sorunları, elbirliğiyle çözülmek zorundadır. İktidarı, muhalefeti biraraya gelip çözüm üretmeliyiz, çünkü Türkiye'nin enerji ihtiyacı için kömür üretimine devam etmek zorundayız. Madenlerde, işyerlerinde gerekli teknolojik yatırımlar yapılarak iş güvenliği tedbirleri tam olarak alınmalı ve bir tek işçimizin bile burnu kanamadan üretim yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

301 İşçinin Öldüğü Soma Faciasının Duruşma Tarihi Belli Oldu
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close