Haberler

30 Yıl Önce Kurutulan Göl Yeniden Hayat Buldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Drenaj sorunları nedeniyle 1983 yılında kurutulan Konya'nın Çeltik ilçesindeki Akgöl, Türk ve Alman işbirliğiyle yürütülen çalışmalarla yeninden sulak alan haline getirildi.

Duygu Can - Drenaj sorunları nedeniyle 1983 yılında kurutulan Konya'nın Çeltik ilçesindeki Akgöl, Türk ve Alman işbirliğiyle yürütülen çalışmalarla yeninden sulak alan haline getirildi.

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Gülay Yaşın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Yunak ve Çeltik ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Akgöl'ün, 1983 yılında bölgedeki drenaj sorunları nedeniyle kurutulmuş eski bir göl yatağı olduğunu söyledi.

İki yıl önce kurumlarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Alman Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı'nın desteğiyle "Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi"ni hazırladığını belirten Yaşın, proje kapsamında Akgöl'e sulak alan fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Yaşın, Akgöl'ün geçmişte çok büyük bir kısmının sazlık ve bataklık alanlarla kaplı olduğu belirterek, gölün kurumadan önce köylülerin ekonomik gelirine önemli katkılar sağladığını, alandan kesilen sazların bölge halkı ve civar köylerde kullanıldığını, gölden çıkan turna ve sazan balıklarının da satılarak gelir elde edildiğini anlattı.

-Yapay adalar oluşturuldu-

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen çalışmalar ışığında, alanın su tutma kapasitesini artırmak için bölgedeki kurutma kanallarının belirli aralıklarla kapatılıp, bent yapılarak alanda su tutulmasının hedeflendiğini dile getiren Yaşın, göl yüzeyine yapılan yapay adalarla da kuşlara üreme alanları oluşturulduğunu kaydetti.

Yaşın, gölün tabanındaki torf varlığının da su olmadığı için yanma süreci yaşadığına işaret ederek, "Torf, üzeri suyla kaplı olmadığı zaman yanma sürecine giriyor. Üzeri suyla kaplandıktan sonra ise torf yangını durdu ve daha çok karbon salınımı engellendi. Ülkemiz kuşlar açısından önemli göç yollarında yer alıyor. Gölün içinde yapılan adacıklar da kuşlar için güzel bir üreme alanı oluşturdu. Balık sayısı da hızla artış gösterdi. Göl içinde 3-4 kiloluk balıkları gördük. Yavru balık sayısı da oldukça arttı. Akgöl'ün, birkaç yıl içinde ciddi balık türlerinin de yaşayacağı mekan olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

-Derinlik, 4-5 metreye kadar ulaştı-

Bölgede 2-3 yılda bekledikleri sonuçları 6 ayda elde ettiklerini ve bu durumun kendilerini umutlandırdığını vurgulayan Yaşın, bölgedeki bitki ve hayvan çeşitliliğin de hızla artış gösterdiğini söyledi.

Yaşın, Akgöl'ün eskiden 2 bin 300 hektarlık bir sulak alan olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Akgöl'de, bazı yerlerde derinliğin 4-5 metreye kadar ulaştığını gözlemledik. Kurutulmadan önceki hali 2 bin 300 hektar olan Akgöl'ün yaklaşık 500 hektarı geri kazanıldı. Tabii ki ilk orijinal halini alması biraz zaman alacaktır. Uzmanlar tarafından bölgede izleme çalışmalarımız devam ediyor. 'Akgöl kazanıldı" deyip bırakmayacağız. Mesela gölün ne kadar karbon bağlayacağını, iklimle mücadeleye ne kadar etki edeceğini de araştıracağız. Akgöl kurtarıldı, diğer sulak alanlarında kurtarılmasını istiyoruz. Bu örnek bir çalışma oldu. Bütçe artırılarak, bu tür kurtarılmayı bekleyen yerlerde daha çok çalışma yapılsın istiyoruz."

-Bölge, mesire yerine dönüştürülecek-

Bölgenin ağaçlandırılıp, rekreasyon alanları ve kuş gözlem kuleleri inşa edilerek, mesire yeri haline getirilmesinin planlandığını dile getiren Yaşın,

"Özellikle çevre köylerdeki vatandaşlar, Akgöl'ün yeniden su tutmasından çok mutlu. Yaşlılar, Akgöl'ün hatıralarındaki şekle kavuşmasından dolayı inanılmaz derecede memnun olduklarını dile getiriyorlar" dedi.

Yaşın, teknik çalışmaların yanı sıra yerel halkın da bilinçlendirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çekerek, bölgedeki çiftçilere verilen eğitimlerde iyi tarım uygulamaları ve sulak alanların öneminin anlatıldığını belirtti.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title