Haberler

3. Üniversitelerarası Havacılık Forumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHMİ Genel Müdürü Birdal: "Yeni havalimanı, İstanbul'un havalimanı yapılacak en iyi yeri. Söylendiği gibi doğaya düşman bir yapı olmayacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, "Yeni havalimanı, İstanbul'un havalimanı yapılacak en iyi yeri. Söylendiği gibi doğaya düşman bir yapı olmayacak. Hoyratça kullanılmış bir yer insanlığa ve doğaya kazandırılacak. Bu proje dünyanın en büyük ihalesidir. Bu havalimanı devletin cebinden bir kuruş çıkmadan yapılacak" dedi.

Arel Üniversitesi'nce, Sefaköy'deki kampüste düzenlenen 3. Üniversitelerarası Havacılık Forumu'nda konuşan Birdal, Türkiye'de çapraz uçuşların istenilen seviyede olmadığını belirterek, bu alanda halen büyük bir boşluk olduğunu ifade etti.

Havacılıkta önemli olanın, insanların en kısa zamanda bulundukları bir yerden istedikleri yere gitmesi olduğunu aktaran Birdal, şunları kaydetti:

"Üçüncü havalimanı diye bir şey yok. İstanbul'da üçten fazla havalimanı var. Projemizin adı 'Yeni İstanbul Havalimanı'dır. İstanbul'un yeni bir havalimanına ihtiyacı var. Atatürk Havalimanı, şehrin tam ortasında kalmış ve büyüme imkanı yok. Büyüme isteği var ama büyütemiyoruz. Atatürk Havalimanı'na günde bin 250 uçak iniş kalkış yapıyor. Bu büyük bir sayı. Avrupa'dan geri kalmamamız lazım. Eğer Türkiye'nin havacılığını geliştirmek istemiyorsak yapacağımız tek şey yeni bir havalimanı yapmamak. Üç tane pistimiz var ancak üçünü aynı anda kullanamıyoruz. Bu da kapasitemizi engelliyor."

Birdal, yeni havalimanında birbirinden bağımsız 6 pist, 500'ün üzerinde yolcu köprüsü ve 700 civarında uçak park alanı olacağını kaydetti.

Yeni havalimanı tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağını vurgulayan Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, Türk hava yolu şirketlerinin önünü açacak. Türkiye'ye uçmak isteyen yabancı şirketlerin daha kolay yer bulmasının önünü açacak. Dünya havacılığının merkezinin Türkiye olmasını sağlayacak. 2023 hedeflerimiz var. Hedefimiz, yolcu sayısını 375 milyona çıkarmak. Bu ulaşılmaz değil. Uçak sayımızı en az 750'ye ulaştırmak. Yeni havalimanı, İstanbul'un havalimanı yapılacak en iyi yeri. Söylendiği gibi doğaya düşman bir yapı olmayacak. Hoyratça kullanılmış bir yer insanlığa ve doğaya kazandırılacak. Bu proje dünyanın en büyük ihalesidir. Bu havalimanı devletin cebinden bir kuruş çıkmadan yapılacak. Havalimanının yaklaşık 10 milyar avronun üzerindeki bedeli tamamen ihaleyi alan şirket tarafından karşılanacak. Havalimanı yapıldıktan sonra 25 yıl süreyle KDV'siyle birlikte 26,5 milyar avro ödenecek. Yani her yıl 1 milyar avro Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü'ne verilecek. Geç kalmış bir proje. Keşke daha önce yapılsaydı. Ama kısmet bugüneymiş. İnşallah bir kesintiye uğramadan bu proje yapılacak."

"Avrupa'da üç yıldır sürekli birincilik ödülü alıyoruz"

THY Genel Müdürü Temel Kotil de Türkiye'de hava yollarının yaklaşık 40 milyar liralık bir yolcu ve kargoya ulaşabildiğini söyledi.

Bunun büyük bir rakam olduğunu kaydeden Kotil, "Tek başına THY alabilir. Kaliteli olmak lazım. Başkası yaparsa biz de yaparız. En kaliteli hava yoluyuz. Avrupa'da üç yıldır sürekli birincilik ödülü alıyoruz. Dördüncü sırada. Ne kadar iyi olursanız olun, tanıtım olmazsa eksik kalır. Bizi bilmeyen insanlara 'bizi tanıyın' diyoruz. Messi olmasaydı bunlar olmazdı. 150 milyon dolar harcıyoruz. Meşhur kişiler olmasaydı bu bütçeye ulaşamazdık" şeklinde konuştu.

Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici ise sivil havacılığı bir aysberge benzeterek, aysbergin parçalarının emniyet, güvenlik, çevre ve koruma olduğunu ifade etti.

Sivil havacılıkta eğitimin çarpan etkisi yaptığını vurgulayan Kesici, "Eğitim sayesinde kaliteli insan oluşturmuş oluyoruz" dedi.

Kesici, Antalya ve İstanbul Sabiha Gökçen havalimanlarının en hızlı büyüyen havalimanları olduğunu ve iç hatları teşvik ettiklerini söyledi.

Forumda, Ünsped Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sağdıç ve Seabird Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Arusan da birer konuşma yaptı.

Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Nihat Küçüksavaş, konuşmacılara plaket verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close