3.uluslararası Turizm ve Yönetim Araştırmaları Kongresi
Nişantaşı Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Türkiye turizminde uçak düşürülmenin ardından yaşanan krizle ilgili olarak, “Bu tür krizlerde anlık yansımalar söz konusu olabilir.
Nişantaşı Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Türkiye turizminde uçak düşürülmenin ardından yaşanan krizle ilgili olarak, "Bu tür krizlerde anlık yansımalar söz konusu olabilir. Genele bakıldığında gerilim sürecinin tetiklenerek ve desteklenerek turizme katkı açısından Rus turist sayısını bir nebze azaltsa da belli süre sonra gevşeme olacağını ve ülkemize geri dönüşlerin olduğunu göreceğiz" dedi.
Turizm bilim alanının prestijli kongreleri arasında yer alan Uluslararası Turizm ve Yönetim Araştırmaları Kongresi, Antalya'nın Kundu turizm bölgesinde başladı.
Nişantaşı Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi ve University of Cassino Southern Lazio nun ortaklığında düzenlenen kongreye Türkiye ve yurtdışından katılan 200'e yakın akademisyen üç gün boyunca turizm sektöründe güncel konular ve problemler üzerine hazırlamış oldukları bilimsel çalışmalarını sundu.
Turizm bilim alanının önemli akademisyenleri Prof. Dr Öcal Usta, Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Prof. Dr. Füsun İstanbullu Dinçer ve Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu kongrenin açılışında konuştu.
Kongre düzenleme kurulu üyelerinden Nişantaşı Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Kazım Ozan Özer başta Nişantaşı Üniversitesi olmak üzere kongreye katkıda bulunan kurumlara ve destek veren tüm akademisyenlere teşekkür etti ve gerek yabancı ülkelerden gelen bilim insanlarının bilimsel çalışmalarının gerekse Türk turizm sektörünün uluslararası rekabetçiliğin arttırılması ve kriz dönemine ilişkin çözüm önerilerinin yoğun olarak tartışıldığı kongrenin her yıl düzenli olarak organize edileceğini ifade etti.
"KRİZ SADECE UÇAĞA BAĞLANMAMALIDIR"
Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, kongrenin zamanlamasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, uluslararası ve küresel süreçte ciddi bir kriz yaşandığını aktardı.
Suriye ve Orta Doğu'da yaşana her krizin turizmi etkilediğini kaydeden Prof.Dr. Hatipoğlu, " Türkiye'nin de kriz bölgelerine yakın olması bir takım tartışmalara neden oluyor. Türkiye'de uluslararası ve küresel değişim dönüşümlerin bütün değişikliklerini ülke turizmine etkisini Antalya üzerinden değerlendiriyoruz. En önemli konumuz ise Rusya ile yaşanan krizin ardından Antalya'ya gelen turist sayısında azalma olup olmayacağıdır. Her şey birbiri ile çok bağlantılı. Uluslararası sistemden yaşanan kaynak krizi, ekonomik krizi, ABD'de yaşanan kriz, Rusya ekonomisine yaptırımların tamamına etkisini göreceğiz. Yaşananların hepsini uçak düşürülmesine bağlamamak gerekir" diye konuştu.
"KRİZ UZUN VADELİ OLMAYACAK"
Zaman zaman Türkiye ile Rusya arasında konjektörel olarak yaşanan gerilime rağmen iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Hatipoğlu, " Bu tür krizlerde anlık yansımalar söz konusu olabilir. Genele bakıldığında gerilim sürecinin tetiklenerek ve desteklenerek turizme katkı açısından Rus turist sayısını bir nebze azaltsa da belli süre sonra gevşeme olacağını ve ülkemize geri dönüşlerin olduğunu göreceğiz. Kişiler arası ilişkiyi etkilemeyecektir. Çünkü Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı ciddi sayıda evlilikler var. Aileler ve onunla tetiklenen Türk-Rus dostluğu aslında yönetim anlamında zaman zaman gerilim olsa da uzun vadeli derin sonucu olamayacaktır" dedi.
"BU YAZ KRİZİN ETKİSİ DEVAM EDER"
Turizmin bu yazı krizin etkisinde geçireceğini belirten Prof.Dr. Hatipoğlu, " Ama sürecin daha fazla derinleşerek devam etmeyecektir. Mevcut durum üzerinden giden bir durum yaşanacak yaz sezonunda. Krizin aynı zamanda bir de fırsat oluşturma unsurunu içinde barındırdığını düşünürsek, turizmimizi çeşitlendirme ve farklı destinasyonlardan turist çekme çalışması içinde yer alacağız. Hindistan'la ilgili çalışma var. Bu krizin uzun vadeli ve derinleşerek ilerleyeceğini düşünmüyorum. Kısa vadede bazı sonuçları olabilir, ama bunu tamamen uçak krizine bağlamak yanlış olur. Rusya'nın ekonomik anlamda da sıkıntıları var. Geçen yıldan başlayan süreç. Neredeyse Türkiye'yi görmeyen Rus kalmadı. Görenlerde mutlaka yeniden gelecektir" ifadelerine yer verdi.
"DÜNYADA GÜVENLİK KRİZİ YAŞANIYOR"
Dünyada bir güvenlik krizi yaşandığını kaydeden Prof.Dr. Hatipoğlu, " Krizler üzerinden giden bir yaşamdan bahsedebiliriz. Sadece Türkiye için değil, turizmin olduğu tüm ülkeler için geçerli. Akdeniz ülkelerinin tamamında bu kaygı var. Turist olarak Türkiye'ye gelmek isteyen kişi güvenlik kaygısı üzerinden değerlendirme yapacağını düşünmüyorum. İspanya, Yunanistan içinde bu durum var" dedi.
"İMAJIMIZI ZEDELEMEYELİM"
Hükümetin yerli turisti destekleme çalışmalarını önemli bulunan Prof. Dr. Hatipoğlu, " İnsanlar tüm olumsuzluklara rağmen seyahat olgusundan vazgeçmiyor. Terörizmin en büyük etkisi korku oluşturmaktır. Uzun vadede terör korkusu yankı bulmuyor. Eğer bir güvenlik sorunu varsa dünyanın geneli etkileniyor. Uzun vadede ülkemize yabancı turist sayısı yeniden artmaya devam edecektir. Konuya sadece Türkiye üzerinden bakmamak gerekir. Ülkemizin imajı dış dünyaya güvenlik sorunu yaşanan bir ülke gibi sunulmamalıdır" ifadelerine yer verdi. - ANTALYA