3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı"
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : "Balkanlarda Hıdırellez Geleneği" konulu panelden görüntüler Makedonya'dan araştırmacı yazar Eyüp Salih'in konuşması hıdırellez bayramı etkinlikleri kapsamında koyun sağmadan görüntüler Çoban pazarlığı geleneğinden görüntü Bal-Türk Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu'nun konuşması Folklor ekibinin gösterisinden görüntüler Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen "3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı" kutlamaları Kocaeli'de başladı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
"Balkanlarda Hıdırellez Geleneği" konulu panelden görüntüler
Makedonya'dan araştırmacı yazar Eyüp Salih'in konuşması
hıdırellez bayramı etkinlikleri kapsamında koyun sağmadan görüntüler
Çoban pazarlığı geleneğinden görüntü
Bal-Türk Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu'nun konuşması
Folklor ekibinin gösterisinden görüntüler Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen "3. Uluslararası Hıdırellez Bayramı" kutlamaları Kocaeli'de başladı.
Balkanlardaki hıdırellez geleneğinin yaşatılması amacıyla iki gün süreyle gerçekleştirilecek olan etkinliklerin ilk gününde, "Balkanlarda Hıdırellez Geleneği" konulu panel düzenlendi.
Kartepe Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde, moderatörlüğünü Bal-Türk Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu'nun yaptığı panelde, Sofya İslam Yüksek Enstitüsü öğretim görevlisi tarihçi Dr. Emine Bayraktarova ve Makedonya'dan araştırmacı yazar Eyüp Salih birer sunum gerçekleştirdi.
Konuşmaların ardından, Selanik muhacirlerinin yoğun yaşadığı Karatepe köyünde, Balkanlardaki hıdırellez geleneklerinden olan bakır gömme, koyun sağma, yoğurt mayalama ritüelleri ile çoban pazarlığı gerçekleştirildi.
Makedonya ve Karadağ'dan gelen folklor ekiplerinin Balkan ve Rumeli yöresine ait gösterileri, vatandaşlar tarafından büyük beğeni ile izlendi.
Bal-Türk Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri Uluslararası Hıdırellez Bayramı'nda, Balkanlardaki hıdırellez geleneğinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için etkinlikler düzenlendiklerini söyledi.
Balkanlardaki hıdırellez kültürünün Yörük kültürü ile benzerlikler taşıdığını anlatan Çolakoğlu, şöyle devam etti:
"Bugün koyunlarımızı ve keçilerimizi sağdık. Buradan elde ettiğimiz sütümüzü mayalayıp, hıdırellez yoğurdu elde edeceğiz. Ayrıca çoban pazarlığı seremonisi yapıldı. Eskiden, 8 Mayıs'tan 8 Kasım'a kadar yaz mevsimi, mayıs ayına kadar da kış mevsimi olarak kabul edilirdi. Kırsal ve tarım ağırlıklı bir geleneği yansıtıyor. Her hıdırellezde köyün hayvanlarını otlatan çobanın bir pazarlığı yapılır, 6 aylık dönem için anlaşma yapılırdı. Kaç liraya köyün koyunlarına bakacağına dair pazarlık yapılırdı. Bizde bu geleneği bugün gerçekleştirdik."
Günümüzde hıdırellez bir pikniğe döndüğünü ancak eskiden hıdırellezin öneminin büyük olduğunu dile getiren Çolakoğlu, "Büyüklerimizden, eskiden hıdırellez nasıl kutlanıyordu köylerde, bunları dinleyerek elde ettiğimiz notlardan şehir, birazda köy ortamında yapabildiğimiz kadarıyla geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Bu geleneklerimizi canladırabilmek ve genç nesillere böyle bir geleneğin olduğunu gösterebilmek için bu tür etkinlikleri gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.
-"Balkanlarda hıdırellez geleneği yaşatılıyor"-
Araştırmacı yazar Eyüp Salih ise Makedonya'daki hıdırellez geleneğinin tüm Türk dünyasındaki geleneklerden çok farklı olmadığını belirtti.
Makedonya'da yüzyıllardır hıdırellez bahar şenliklerinin düzenlendiğini aktaran Salih, Balkanlardan, özellikle Türkiye ve Makedonya'dan çok sayıda üniversite hocası, araştırmacının hıdırellez geleneği üzerine sempozyumlar, konferanslar düzenlediklerini kaydederek, "Aynı zamanla folklor ekiplerinin gösterileri de yer alıyor. Özellikle Doğu Makedonya'da Radoviş ve Valandova bölgesinde yaşayan Yörük Türklerinin hıdırellez ile ilgili adetleri gündeme geliyor. Güreşler düzenleniyor." ifadesini kullandı.
Balkan ülkelerinden çok sayıda davetlinin katıldığı hıdırellez etkinliklerinin yarınki gününde söğüt dalı asma, çiğ toplama, çoban vardiya değişimi, bakır çıkarma ritüelleri ve kurban kesimi gerçekleştirilecek.