3. Uluslararası Çanakkale Bienali Başladı
Çanakkale'de bi yıl 3'ncüsü düzenlenen Uluslararası Çanakkale Bienali'nin açılışı, törenle yapıldı.
Çanakkale'de bi yıl 3'ncüsü düzenlenen Uluslararası Çanakkale Bienali'nin açılışı, törenle yapıldı. Eski Otogar Alanı'ndaki bienalde, sanatçıların birbirinden ilginç eserleri ilgi gördü.
Çanakkale'de 28 Eylül-3 Kasım tarihleri arasında Kurgular ve Karşı Duruşlar temasıyla Fransa, Bosna Hersek, Yunanistan, İtalya, Mısır, Almanya, Lübnan, İngiltere, Danimarka ve Türkiye'den 34 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek olan 3'ncü Uluslararası Çanakkale Bienali başladı. Çanakkale Bienali İnisiyatifi'nin belediyenin desteği ile düszenlediği bienalin açılış törenine, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Salih Yıldız ile sanatçılar ve davetliler katıldı.
Bienalin Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra, bienalinde her çeşit insanın ve mesleğin yer aldığı büyük bir prodüksiyon olduğunu söyledi. Madra, "3'üncü Uluslararası Çanakkale Bienali, küresel kültür sanayisinde çağdaş sanatın taşıdığı yenilikçi ve özgürlükçü anlama hizmet eden özellikleri taşıyarak tasarlandı. Bu özellikler öncelikle kentin küresel kültür sanayi içinde görünür olması, halkın bunu önemini kavrayarak etkinliğe sahip çıkması. Kentin gelecek vizyonunu hazırlayan yaratıcı insanların bilgilenmesi ve bilinçlenmesi, kentlilerin çağdaş sanat düşünceleri ve yapıtları aracılığıyla yeni özgürlük olanaklarını, ülkelerindeki ve dünyadaki demokratik süreçleri deneyimlemeleri ve kültür sanayi için eğitim veren kurumların, özellikle üniversitelerden çıkan yaratıcı insanların deneyim ve uygulama alanına sahip olmaları gibi özellikler Çanakkale'ye birebir oturan özelliklerdir. Bu nedenle Çanakkale halkının bu bienali benimseyip sürdüreceği umudunu taşıyorum" dedi.
"SANAT ANADOLU'NUN VAZGEÇİLMEZ UNSURU"
Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan ise, toplumların olmazsa olmalarından birisinin sanat olduğunu söyledi. Başkan Gökhan, "Sanatı gelişen toplumlar kendileri de gelişmelerini, kalkınmalarını hızlı bir biçimde tamamlarlar. Aslında sanat Anadolu'nun vazgeçilmez bir unsuru. Anadolu bir sanat merkezidir. Daha dün Anadolu'da ilk insanın mağaralarda yaptığı resimler bulundu. Bunların tarihi 10 binlerce yıl önceye gidiyor. O resimler sanatsal öğeler taşıyan img. Dolayısıyla sanatı toplumda sürekli kılmaz ve bizden sonra gelen nesillere sanatın önemini vurgulamak ve onlara bu fırsatı yaratmak hepimizin görevi. Bienal sadece sanatseverlerin eserlerinin gelip gezip görüldüğü bir etkinlik değildir. Bienal aynı zamanda bizden sonra gelecek nesillerin sanat dünyalarına ilk yolculuklarında onlara rehberlik edecek bir etkinliktir" diye konuştu.
Konuşmalarının ardından, sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergiler gezildi. Bienalin Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra ve Eş Küratörler Seyhan Boztepe, Fırat Arapoğlu ve Deniz Erbaş tarafından protokol üyelerine çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bienalde en büyük ilgiyi Yunanlı sanatçı Kalliopi Lemos'un "Mülteciler" konulu tekne enstalasyonu çekti. Sanatçı Mustafa Okan'ın "İktidar" konulu Yangın Öyküleri serisinden seçilmiş resimleri de büyük beğeni kazandı. Yeşim Ağaoğlu'nun hazırladığı samanlarla ürettiği eseri de ilgi odağı oldu.
Eş Küratör ve Direktör Seyhan Boztepe, Çanakkale'de Bienal Çocuk, Bienal Genç ve Bienal Engelsiz adı altında etkinliklerin devam edeceğini söyledi. 3 Kasım tarihine kadar açık olacak Bienal sergilerinin ilköğretim okulu öğrencilerine ve engellilere özel turlarla gezdirileceğini belirtti.