3. Türki Amerikan Kongresi
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye-ABD ilişkilerine ilişkin, "Dostluk, ortaklık ve müttefiklik bağlarımız hiç bu kadar güçlü, işbirliğimiz hiç bu kadar anlamlı olmamıştı."
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye-ABD ilişkilerine ilişkin, "Dostluk, ortaklık ve müttefiklik bağlarımız hiç bu kadar güçlü, işbirliğimiz hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Yapılacak daha çok şey var ama bu noktada taahhüdümüz ve daha fazlasını başaracak kaynaklarımız var" dedi.
Tan, ABD'de Türk toplumunu temsil eden 6 federasyon ile 200'ün üzerinde derneğin çatı kuruluşu Türki Amerikan Birliği (TAA) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu'nun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği 3. Türki Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye-ABD ilişkilerinin üç temelde özetlenebileceğini belirterek, bunları "karşılıklı güven, vizyon birliği ile yakın ve etkili işbirliği" olarak tanımladı.
Büyükelçi Tan, ilk olarak, iki ülkenin birbirine güvendiğini belirterek, Kore, Afganistan ve Somali gibi ülkelerde iki ülke askerlerinin birlikte mücadele verdiğini anlattı. İkinci olarak, Türkiye ve ABD'nin, barış, demokrasi, özgürlük ve refahın teşvikine yönelik ortak bir vizyonu paylaştığını ifade eden Tan, iki ülkenin de güçlü ve işleyen market ekonomisine sahip bulunduğunu, NATO müttefiki olduklarını dile getirdi. Tan, üçüncü olarak, ABD ve Türkiye'nin terörle mücadeleden nükleer silahların önlenmesine birçok konuda birlikte çalıştığına ve yan yana durduğuna dikkati çekti.
İki ülkenin, birbirine kendi dünya vizyonunu empoze etmeden bölgesel konularda işbirliği yaptığını ifade eden Tan, Arap ayaklanmalarından Suriye ve İran konusuna, Balkanlar ve Kafkaslar'dan Kuzey Kore konusuna ABD ve Türkiye'nin, önemli konularda birbirini tamamladığını kaydetti.
-"Üst düzeydeki temaslar gelecek aylarda da devam edecek"-
Tan, tüm bunların ilişkilerin dördüncü boyutunu meydana getirdiğini belirterek, bunu da "liderlik düzeyinde güçlü dostluk bağları" diye tanımladı.
İki ülke yönetiminin hem siyasi hem de bürokratik seviyede içten, etkili ve sonuç odaklı diyalog geliştirdiğini kaydeden Tan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin göreve başlar başlamaz ziyaret ettiği ilk Müslüman çoğunluklu ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.
Tan, iki ülke arasındaki üst düzeydeki temasların gelecek aylarda da hem Washington'da hem de Ankara'da devam edeceğine işaret etti.
Büyükelçi Tan, "İki ülke de müttefikliğimiz ve paylaşılan vizyonumuzun derinleşen ve genişleyen ekonomik ilişkileri gerektirdiğinin gayet farkında. Aramızdaki ticari bağlar hala ortaklığımızın doğasını yansıtır durumda değil. İki ülke arasında geçen yılki toplam ikili ticaret rakamları olan 20 milyar dolar, erişebileceğimiz gerçek potansiyelin çok aşağısında kalıyor" dedi.
Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatan Tan, ABD ile ekonomik ilişkilerin bu iddialı amacı gerçekleştirmek için hayati önemde olduğuna dikkati çekti.
-"Serbest Ticaret Anlaşması son derece önemli"-
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki ana engellerden birinin Türk ihracatına yönelik kısıtlamalar olduğunu dile getiren Tan, "Bu nedenle Serbest Ticaret Anlaşması'nın son derece önemli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.
Tan, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması olduğunu ama bunun yanında iki ülkenin birçok ülkelerle serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu hatırlatarak, "Ticarette kısıtlamaları yok etmek, iki ülkenin de yararına. Bu, yeni istihdam, yeni pazarlar ve yeni yatırım fırsatları yaratacaktır. Aynı zamanda bu durum, zaten canlı olan Türk-Amerikan ortaklığının daha da fazla güçlendirmesi ve derinleştirmesini tamamlayacaktır" ifadesini kullandı.
Enerji konusunun da iki ülke arasında gerçek zamanlı bir değişimi yaratacak konulardan biri olduğunu belirten Tan, enerji alanındaki işbirliğinin aynı zamanda bölgesel çatışmaların çözümüne de yardımcı olabileceğini dile getirdi.
Büyükelçi Tan, Türkiye ve ABD'nin, yeni yüzyılın birçok karmaşık tehdit ve risklerini ele almada yan yana ve omuz omuza durduğunu belirterek, "Dostluk, ortaklık ve müttefiklik bağlarımız hiç bu kadar güçlü, işbirliğimiz hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Yapılacak daha çok şey var ama bu noktada taahhüdümüz ve daha fazlasını başaracak kaynaklarımız var. TAA'nın çabaları da bunu doğruluyor. Türki Amerikan Birliği'nin ABD genelindeki yüksek görünürlülüğü, Türk-Amerikan ortaklığında daha iyi bir geleceğe yönelik güçlü bir işaret" dedi.
Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu
Yayıncı: Tarkan Demir - WASHINGTON